Ukrainą pasiekė galingas pastiprinimas - ukrainiečiai dėkingi lenkams ir slovakams už bent kiek saugesnį dangų  ()

Lenkija paskelbė, kad Ukrainai perdavė visus žadėtus naikintuvus „MiG-29“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lenkija perdavė Ukrainai 10 naikintuvų „MiG-29“, – sakė Kanadoje viešintis Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas

Slovakija Ukrainai anksčiau perdavė 13 žadėtų naikintuvų „MiG-29“ (9 balandžio 17 dieną ir dar 4 kovo 23-iąją). Slovakija Ukrainai perdavė lėktuvus, kuriuos 2022 metų vasarą pašalino iš aktyvios tarnybos. Greičiausiai tai buvo pirmasis žingsnis ruošiantis padėti Ukrainai ginti savo dangų. Taigi, Ukrainą jau pasiekė 23 galingų naikintuvų papildymas.

Aišku, Ukraina labai nori modernesnių F-16, kurie turi daugybę privalumų, bet „MiG-29“ turi labai didelį privalumą prieš F-16, nepaisant jo technologinio atsilikimo - ukrainiečių pilotai yra gerai įvaldė „MiG-29“ platformą.

„MiG-29“ tarnybą pradėjo dar 1983 metais ir greitai pasklido po Sovietų Sąjungos respublikas. Juos beveik nuo pat pradžių valdė ir Ukrainos pilotai. 2019 metais Ukraina turėjo mažiau nei 70 „MiG-29“ naikintuvų ir nemažai juos suprantančių pilotų bei technikų. Aišku, F-16 turi geresnį radarą, pažangesnius ginklus, geresnes komunikacijos ir ugnies valdymo sistemas. F-16 gali pastebėti rusų lėktuvus ten, kur jie savo priešininko dar nemato. Be to, NATO šalys labai ilgą laiką naudoja F-16 naikintuvus ir jų yra išties daug, todėl juos įsisavinusi Ukraina gautų prieigą prie labai daug įvairių ginklų, įskaitant tokias valdomas raketas, kokių „MiG-29“ leisti negali.

 

Tačiau realybė yra tokia, kad F-16  priėmimas į tarnybą Ukrainoje būtų labai ilgas procesas. Visų pirma, Ukrainos pilotai turėtų iš pagrindų mokytis valdyti vakarietišką naikintuvą - Ukraina pažįsta tik sovietinius orlaivius. F-16 yra ne šiaip modernesnis - skiriasi ir jo funkcijos mūšio lauke. O tada dar reikėtų įvaldyti visas skirtingas raketas ir bombas, kurias F-16 gali naudoti. „MiG-29“ yra prieinami dabar ir gali būti naudojami iš karto.

 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas Jurijus Ignatas pabrėžė, kad „MiG-29“ yra sunkesnis už F-16, nes turi du variklius, kai F-16 – vieną. Be to, „MiG-29“ dabar yra retesnis ir jiems sunkiau rasti detalių. Tačiau, kita vertus, „MiG-29“ tarp degalų papildymų gali nuskristi šiek tiek toliau.

(35)
(0)
(35)

Komentarai ()