Neįtikėtinas kiekis. JAV paskelbė, kiek branduolinių galvučių turi savo arsenale  (1)

Joe Bideno administracija nusprendė atnaujinti dislokuotų branduolinių pajėgų statusą Rusijai pasitraukus iš START sutarties. Kremlius nesilaikys svarbaus ginklų kontrolės susitarimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinėse Valstijose yra dislokuota 1 419 kovinių galvučių, 662 iš sausumos ir povandeninių laivų paleidžiamos raketos ir skraidinamos sunkiaisiais bombonešiais. Tai teigiama gegužės 16 dienos JAV valstybės departamento pranešime spaudai.

Šis ginklų skaičius neviršija 1550 kovinių galvučių 700 įrangos vienetų. Normas nustato Sutartis dėl puolimo ginklų mažinimo (START).

Joe Bideno administracija nusprendė atnaujinti savo dislokuotų branduolinių pajėgų statusą. Tai įvyko po to, kai Kremlius atsisakė svarbios ginklų kontrolės sutarties.

„Jungtinės Valstijos ir toliau laikosi „skaidrumo tradicijos“, nepaisydamos Rusijos „New START“ sustabdymo“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Vašingtonas tebėra įsipareigojęs siekti skaidrumo tarp valstybių, kurios savo arsenaluose turi branduolinius ginklus. Pareiškime teigiama, kad tokia veikla itin vertinga dar labiau sumažinant klaidingo suvokimo, klaidingų skaičiavimų šiuo klausimu tikimybę, taip pat konkurenciją dėl ginklų. Tokios priemonės ypač svarbios tuo metu, kai pasaulyje kilusi didelė įtampa.

Kas yra START sutartis?

2010 m. JAV ir Rusijos pasirašyta Strateginių puolamųjų ginklų sutartis (START) riboja branduolinių galvučių, kurias vienu metu gali dislokuoti dvi šalys, skaičių. Sutartis su JAV liko paskutiniu dokumentu, ribojančiu abiejų valstybių branduolinį arsenalą.

 

Dokumento galiojimas buvo pratęstas iki 2026 metų vasario, tačiau Vladimiras Putinas vasario 21 dieną sustabdė Rusijos dalyvavimą šiame susitarime, atšaukdamas patikrinimus ir keitimąsi duomenimis, būtinus siekiant patikrinti įsipareigojimus pagal naujausią Rusijos ir JAV sutartį. Tai buvo viena iš nedaugelio sričių, kur Maskva ir Vašingtonas toliau bendradarbiavo. JAV prezidentas Joe Bidenas tokį sprendimą pavadino „didele klaida“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)