Vadim Volovoj. Kiek atominių elektrinių bus Baltijos regione?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sarunas 2010-05-03 16:30
Negana to, kad dabar nuo naftos ir duju priklausomi, tai jei nepasistatytume AE tai ir elektra butų iš Rusijos.. o tai nėra itin gera išeitis
kiesza 2010-05-03 16:30
ot kokie kelmai musu valdzia.. manau reikejo prisidet prie rusu AE statybos kaliningrade
Sinner 2010-05-03 16:44
Mano nuomonė tokia: Jeigu EU nesuinteresuota kad Lietuvoje būtu AE, jos pas mus ir nebus. Prašydami uždaryti IAE, EU parodė aiškia pozicija šiuo klausimu. Tiesa straipsnio dar neskaičiau Bet tema pakankamai provokuojanti, kad komentarų mušis prasidėtu.
Strong_Bad 2010-05-03 16:53
Oziuokites oziuokites, vaidinkit nepriklausomus. Vistiek rezultatas bus toks pat, kaip ir visada. Turejot elektrine, tik kad nevertinot ir nemokejot elgtis, tai dabar nezirzkit ir nepavydekit, kad pas kaimyna toks dygsta. Bet rimtai kiek paskutiniu laiku esu patebejes, tai Lietuvos pozicija primena daugiau zirzima kuris jau tapo kaip fonas ir nieks i ji demesio nekreipia. Vaidyba vaidyba vaidyba... Kuo daugiau atominiu tuo geriau, nes del to turetu mazet kaina. Pasistate mazeikiu nafta - pyst pardave visas akcijas- va ir pastangos islikt nepriklausomais. Dabar jei statys Atomine elektrine, kur garatijos, kad sukisusi milijardus musu pinigu, vel neparduos kamnors pusvelciui? O kam cia jau nereik ilgai galvot, nes paims keli tarpininkus, kad nieks nebeliktu uz nieka atsakingas ir labai sauniai nuvaziuos viskas i rytus. Beja kaiptik dabar tai r vyksta su mazeikiu nafta. Pakolkas dal "lauzosi" bet uz meteliu ar poros vistieks ivyks, tai kas turi ivykt. Sar viena samokslo teorija? Jei imsim viena ivyki, tai gal, o jei visuma apibendrinsim ir padarysim isvadas, tai netaip jau ir neitketina.
Agd 2010-05-03 17:07
autorius matosi prorusiškas, tai per daug jo komentarų nesureikšminčiau.
Sloth 2010-05-03 18:02
Autorius kaip tik, sakyčiau objektyvus. Pasiskaityk daugiau jo straipsnių, neretai Rusija kaip tik kritikuojama
enternald 2010-05-03 18:22
Vienas klausimas, o Baltarusijos elektrinė ne miglota. Jiems tos elektros nereikia, tik Didysis brolis iš Maskvos padeda.
Violet 2010-05-03 18:27
Sava AE neduos pigesnes elektros nei is Rusijos Man asmeniskai nera svarbu buti nepriklausomu nuo Rusijos,nes tai kas vyksta dabar Lietuvoje ir kaip elgemasi su jos laisve, nedaro didesnes zalos nei bunant "nelaisveje"
Arns 2010-05-03 19:13
Reikia baltarusiams elektros. Taip jau išėjo jog SSRS Pabaltijo regionui, plius Baltarusijos pusei pastatė IAE, o kitą pusę turėjo užmaitinti Černobilio AE, tačiau puikiai žinome jog dabar abiejų elektrinių nėra. Tad baltarusiams jos labai reikia.
cukrius 2010-05-03 19:27
"Vadim Volovoj." Galit mane vadint durnu, kvailu, kaimieciu ar kokiu kitu velniu, bet vien is rasytojo sprendziu, kad cia ne daugiau nei maskvos propaganda, neiskaitant dar to, kad remiamasi rusiskais saltiniais. Be to, ir pats stilius labai vaikiskas, pvz: "vidinės politinės ekonominės rietenos yra tradicinis Lietuvos politinio ekonominio gyvenimo bruožas," Cia kas? Tipo cia yra irodytas faktas? Ir vien tuo remiasi jo visas straipsnis... Stebiuosi kiek daug zmoniu uzsikabino ant sito kabliuko...
Atavar 2010-05-03 19:39
"Objektyviai" propogandinis rusu straipsnis. Na o mano vertinimu realiausiu galimybiu iskilti turi Kaliningrado AE. Nes tai grynai politinis projektas. Kastai, rentabilumas nesvarbu. Priezasciu ja statyti Rusijai daug, dauguma ne karta aptartos ivariuose straipsniuose/laidose, taciau idomumo delei paminesiu vienintele, kuria teko girdeti tik pora kartu ir kurios kazkodel labai stengiamasi vengti. Kaip zinia Kaliningrado sritis ginybine prasme yra labiausiai pazeidziama Rusijos dalis. Dabar isivaizduokite ten pastatyta AE ir prie soniuko priglaustus raketinius kompleksus... jiems ten saugiau nei dievo uzantyje. Baltarusijos AE - utopinis projektas be Rusijos dalyvavimo. Eile pastaruju metu Baltarusija negali apsieiti be dideliu Rusijos paskolu, neskaitant nuolaidu dujoms/naftai. Paastrejus santykiams su Rusija, ir atsiradus pinigu bado galimybei kaip mat atsilo ir Baltarusijos santykiai su ES bei TVF buvo gilioj krizej eile metu iki tol. Savarankiskai Baltarusija AE tikrai nepastatys, taigi tai galima vertint irgi kaip Rusijos AE projekta Baltarusijoje. Ar jis bus igyvendintas priklausys irgi tik nuo trisalio politinio ES,Rusijos ir Baltarusijos flirto pasekmiu. Lietuvos AE - miglotas ir labai neskaniai kvepiatis produktas. Turint omenyje eile uzdususiu/pridususiu projektu, kurie praktiskai nejuda, arba tiesiog numire per paskutinius 10metu - tokio masto projektui Lietuva ne tik kad nepasiruosusi ekonomiskai, bet svarbiausia kad nepasiruosusi ir organizacine prasme. Butu issvaistyti milijardai i simtus "kiseneliu" pasonese, milijardai tiesiog nekompetetingai panaudoti, milijardai nuplauktu del nemoksisku sutarciu ir t.t ir t.t Ar negeriau butu tokias milziniskas lesas skirti esamu Lietuvos elektriniu atnaujinimui, atsinaujinanciu energijos saltiniu pletrai, esamu elektros tinklu modernizavimui ir t.t ? Bijau suklysti kuri is skandinavijos saliu 90% savo energetiniu poreikiu patenkina pati neturedama nei naftos, nei duju, nei kitu iskastiniu kuro istekliu. Savartynai, bio mases auginimas, saules, vejo, hidro energija.... efektyviai veikiantys elektros tinklai, modernizuoti salies ukiai. Tokiu keliu reiketu eiti ir Lietuvai manau. Juolab kad po 20-30 metu AE gali tapti grimstancia i praeiti technologija. Labai brangia technologija...
Arns 2010-05-03 20:12
Avatar, gal pavardink vietas, kuriose smarkiai straipsnyje itin nusišnekama? O atsinaujinantys šaltiniai kaip 90% visos elektros labai utopinis šiuo metu projektas. Ypač jeigu vis daugės elektromobilių(dėl to bus "eliminuota" Kruonio HE). O ta šalis ko geros bus Islandija, tačiau kaip žinia jiems nemokamas kuras yra ugnikalniai, kurie tinkamai pajungti ne tik tiekia elektrą, bet ir karštą vandenį.
Atavar 2010-05-03 21:11
Ne veltui "partizan" esi Straipsnis su ryskia prorusiska propogandine potekste (man susidare toks ispudis), taciau niekur neminejau kad nusisnekama kazkur. Kas liecia atsinaujinancius saltinius - suomija ar tai svedija buvo mineta. Del % bijau kazka kategoriskai tvirtint... Beje atsinaujinantys saltiniai tai nera vien tik saules, vejo, hidro energija... Tai ir biomases panaudojimas (miskininkystes, baldu pramones atliekos) ir savartynu (kas beje dar labai nedaug isnaudojama, nors pastaruoju metu teko matyt per Discovery pora eksperimentiniu elektriniu panaudojanciu butent savartynus) ir eile kitu. LT klimatas ir zeme ypac palankus greitai auganciu zilviciu plotams. Begales neisnaudotos mazai derlingos, arba netinkamos ukininkavimui zemes, kuri galetu buti tam isnaudojama. Auga labai greit, biomase didele, nereiklus, prieziuros labai nedaug reik. Tik nera pakankamo kiekio elektriniu kurios tai isnaudotu, nera istatimines bazes, vienu zodziu nera valdzios strategijos ta kryptimi. Savartynuose esancios potencialios energijos - is viso 0% panaudojimo LT turbut. Nei as specialistas, nei ipatingai domiuosi - tiesiog is bendro apsiskaitymo/apsiklausymo susidariau nuomone kad tokiai nedidelei saliai kaip LT is vis neturetu kilti problemu didele dalimi apsirupint vietine energija, vietoj to kad statyt kazkoki monstra kuris suteiktu nepriklausomybe energetikos srityje taciau dar neaisku ant kiek butu naudongas ekonomiskai.
Tas_pac 2010-05-04 00:51
Būtų labai gerai draugauti ir su vakarais ir su rytais. Bet... Principai dar savo.
Freeman 2010-05-04 13:20
deja taip yra, aisku butu gerai, bet dazniausiai principai ir interesai nusveria galima nauda. O ir nepuoselejama per daug draugyste su rytais...per mazai laiko praejo...rytai patys gan agresyviai kartais elgiasi...ir taip nenori nusileist niekas. kazkiek zinoma imanoma palaikyti draugiskesnius santykius, bet is esmes suartet neimanoma niekaip ir niekada su rytais. per daug saugikliu idiegta. kitas aspektas: visiem geras nubusi, Lietuva per maza, kad sutartu pakankamai gerai su abiem pusem (kaip Vokietija, ar Prancuzija). pradejes su vienais uzrustinsi kita puse ir pan. O jeigu istikruju pastatytu visi trys veikejai visas tris AE, tai regionas oho statusa igytu.
meslinukas 2010-05-04 21:00
Avatar - o ar tu bent pagalvojai, kokią žalą tie tavo "žilvičiai" darytų? tręšt reiktų? - taip, pjaut reiktų? - taip žemę dirbt? perdirbt? visi ten tie rapsai, žilvičiai ir pan kurui - tušti žodžiai ir nieko daugiau. žiūrim realiai - Lietuva pasistatys atomkę per 20m pati? - neįmanoma. nebent stebūklas įvyktų. ir ekonominė situacija ir politinė rodo, kad nieko panašaus čia nebus. ES padės pastatyt? - na, IAE uždarė be jokio rimto preteksto, ir taip, manau, aiškiai parodė, kad AE čia nestovės, arba už ją vėl 9 kailius lups ir pavadėlį verš. net jeigu ir pastatytų, kurą vistiek iš Rusijos pirktume. idealiausiu varijantu tai laikau, kad pastato abi tas AE Kaliningrade ir Baltarusijoj. juk tą energiją kur nors sukišt tai reiks? vadinasi bus bent minimali konkurencija (net jeigu abu projektai Maskvos). be to - iš kur Lietuvai paraut pigiau energijos, nei iš Rrusijos ar Baltarusijos? statom energijos tiltą Švedijon ir perparduodam pigią energiją tenai ar kur nors toliau į ES (ji neatsispirs - pigios energijos ir jai reik. pirks iš rusų/baltarusų,o eis energija per Lietuvą ir tada jau Lietuva taip pat turės didesnį balsą nei nieko). taip ne tik, kad minimalūs nuostoliai būtų, bet netgi galima tikėtis naudos. Lietuva juk Europos centre. tai yra tranzitinė valstybė. naudokimės gi pagaliau bent šiuo pranašumu. kokie praradimai? - na, taip - ir vėl dalis nepriklausomybės. o yra kita išeitis esamu metu? tikrai ne. ar nepastovi Rusija, ar kelis kart daugiau prašantys Europiečiai tai skirtumo labai didelio nematau. o dėl tų ale "žalių" tai čia arba kažkieno nupirkti jie arba labai žemo intelekto personos.
Nerkashis 2010-05-06 13:05
Tai kad žilvyčių ar tai alksnių prižiūrėt kaip ir nereik. Sukiši ugliukus ir po 3-4 metų pjauni, kaip eilinį mišką.
meslinukas 2010-05-06 19:59
gal ir taip, bet jų energijos kaina bus aukštesnė ir rinkos poreikiams patenkinti to neužteks.
Nerkashis 2010-05-06 20:19
Dažniausiai eko veikla ar aplinkai draugiškas daiktas būna nepatogūs vartoti - mums technologijų išlepintiems. Dėl energijos kainos, tai abejoju ar taip jau ir brangesni. Mišką ar taip, ar taip kerta technika (malkom, baldam, statybinėms medž., popieriui...), kuri tinka ir žilvyčiam. Baldų ir pan. medžio atliekas utilizuoja versdami šiluma, o čia tiesiai į šilumą be jokių šalutinių procesų. Kiek žinau žilvičiams nereikia derlingos žemės, tai tuščiai dirvonuojantys laukai būtų panaudoti tinkamai. Aišku tai nepakeis dujų ar mazuto, bet tai šiokia tokia alternatyva.
assassin 2010-05-09 19:34
didziausia kalte yra ne politiku, o paprastu zmoniu, kurie yra idiotai, nes nesugeba issirinkti normalios valdzios. jeigu anksciau nieko nepadare gero, tai kam tada vel juos isrinkti? vistiek nepadarys naudingo. kai zmone suvoks sia problema, tai tada ir ateis geresni laikai.