„NATO klausimas praktiškai išspręstas.“ Skelbiama „Geltona kortelė“ Rusijai (Video)  (1)

Tik Ukraina ir NATO nuspręs, kada ateis laikas oficialiai pasiūlyti šaliai narystę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos narystės NATO klausimas praktiškai išspręstas. Aljanso durys atviros, o Rusija neturi teisės vetuoti jo plėtros.

Tai pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir JAV ambasadorė Aljanse Julianne Smith, sakydami kalbą CNAS Naujojo Amerikos saugumo centre, praneša „Amerikos balsas“.

„Sąjungininkai ne kartą yra pareiškę, kad sutinka, jog Ukraina taptų Aljanso nare. Paskutinį kartą visos NATO narės apie tai pranešė praėjusių metų vasarą Madride vykusiame viršūnių susitikime. Vėliau vienbalsiai nusprendėme, kad tik Ukraina ir NATO organizacijos narės turėtų nuspręsti, kada ateis laikas formaliai pakviesti Ukrainą tapti nare. Ir tai niekaip nepriklauso nuo Maskvos ir V. Putino. Jis neturi teisės vetuoti NATO plėtros“, – sakė J. Stoltenbergas.

Generalinis sekretorius pridūrė, kad sutariama dar vienu svarbiu klausimu – Ukrainos, o ne V. Putino pergalės. J. Stoltenbergas sakė, kad Ukraina turi išlikti nepriklausoma ir suvereni valstybė, kitaip kalbėti apie jos narystę NATO nėra prasmės.

J. Smith pažymėjo, kad JAV nuolat galvoja, kaip padėti Ukrainai nugalėti šią šalį. Ji pažymėjo, jog NATO siunčia aiškų signalą Ukrainai ir Rusijai, kad ji stovės greta ukrainiečių iki karo pabaigos.

 

Gegužės 24 dieną Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljanse yra skirtingų požiūrių dėl būsimo Ukrainos įstojimo į NATO, o tokiam sprendimui priimti būtinas visų sąjungininkų sutarimas. J. Stoltenbergas pabrėžė, kad Ukrainos priėmimo į  NATO klausimo karo su Rusija metu darbotvarkėje nėra.

Prezidentas V. Zelenskis primygtinai reikalauja, kad Ukraina prieš prisijungdama prie Aljanso turi gauti saugumo garantijas.

Liepos mėnesį Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas. Jame turėtų būti susitarta dėl daugiametės programos, padėsiančios Ukrainai atsikratyti sovietinių doktrinų, standartų ir įrangos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: