„50 raketų. Tai bus košmaras Krymui.“ Skelbiama netikėta žinia, kokį ginklą JAV duos Ukrainai  ()

Šis ginklas būtų milžiniškas pranašumas Ukrainai, jei JAV nuspręs jį suteikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai internete pasirodė žinia, kad JAV numatė 50 ATACMS raketų Ukrainai. MGM-140 ATACMS raketos leidžiamos nuo M270 ir HIMARS platformų, kuriuos Ukraina turi. Šios raketos nereikalauja ilgo mokymų periodo ir galėtų būti pradėtos naudoti iškart. Ukraina jų prašo jau labai ilgą laiką, tačiau JAV neskubėjo jų suteikti, nes baiminosi, kad tokie tolimi smūgiai gali įtraukti NATO į konfliktą. Ukraina žada, kad ATACMS nebūtų naudojamos atakoms prieš taikinius Rusijos teritorijoje, tačiau Kryme tikrai būtų karšta, o pusiasalį Rusija nuo 2014-ųjų laiko savo teritorija.

Pasak Izraelio karo eksperto ir istoriko Grigorijaus Tamaro, 50 ATACMS raketų nepakanka, tačiau ginkluotės perdavimo skaičiai turi tendenciją augti - jei dabar kalbama apie 50, tai  vėliau bus 500, dar vėliau – 1000. 

„Norint deokupuoti Krymą, Ukrainai reikia 1500 raketų. Kodėl aš taip sakau? Kadangi Krymo teritorijoje yra 150 Rusijos karinių bazių, kiekvienai bazei reikia 10 raketų. Jos yra labai tikslios. Dešimtys taikinių - amunicijos sandėliai, štabai, kareivinės ir t. t. Po 10 raketų kiekvienai bazei ir prasidės chaosas“, – aiškino Tamaras.

Karybos analitikas pakartojo, kad 50 raketų bus tik pradžia. Tačiau žiūrint objektyviai, ir 50 ATACMS galėtų sukelti didžiulę baimę Krymo okupantų gretose. Rusai nežino, į kuriuos taikinius būtų taikomasi pirmiausia, todėl nerimas būtų jaučiamas visose bazėse. Be to, gera žvalgybos informacija padėtų sukelti milžiniškų nuostolių technikoje.

 

Grigorijus Tamaras užsiminė ir apie F-16 naikintuvus, pažymėdamas, kad jų priėmimas yra sudėtinga perginklavimo programa, daugialypis sudėtingas procesas. Bet net jei šie naikintuvai nespės į šį karą, jų priėmimas Ukrainai bus labai naudingas. „Juk net jei šiandien Ukraina visiškai nugalės Rusijos kariuomenę, viskas tuo nesibaigs. Tada reikės sukurti stiprią kariuomenę, kad būtų užtikrintas jos teritorinis vientisumas ir saugumas“, – sakė karo ekspertas.

(147)
(4)
(143)

Komentarai ()

Susijusios žymos: