JAV saugumo garantijos Ukrainai. Skelbiama, kas bus dokumente ir kokie yra niuansai (Video)  ()

JAV tapo pirmąja šalimi, pradėjusia derybas dėl saugumo garantijų suteikimo Ukrainai. Iniciatyva buvo paskelbta per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galutiniame dokumente turėtų būti nustatytas bendradarbiavimo sričių sąrašas ir įsipareigojimai Ukrainai. Daugiausia dėmesio buvo skiriama tam, kokį dokumentą rengė Kyjivas ir Vašingtonas ir kaip tai galėtų paveikti prisijungimą prie Aljanso.

JAV Valstybės departamentas patvirtino, kad pradėtos derybos su Ukraina dėl saugumo garantijų suteikimo. Atitinkamame pranešime rašoma apie ilgalaikius įsipareigojimus saugumo srityje, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų stiprinimą ir Rusijos agresijos atgrasymą, taip pat apie institucijų skaidrumą, valdymo efektyvumą ir reformų įgyvendinimą.

Tai reiškia, kad nekalbama apie JAV, kaip sąjungininkės, saugumo garantijas. Pačioje žinutėje rašoma, kad bus deramasi dėl įsipareigojimų.

Tuo pat metu Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas televizijos kanalo „FreeDom“ eteryje teigė, kad saugumo garantijos iš esmės skirsis nuo tų netvirtai duotų pažadų, kuriuos Ukraina turėjo iš Vakarų prieš rusų invaziją. 

„Septynių grupės“ atstovai NATO viršūnių susitikime Vilniuje pasirašė bendrą deklaraciją dėl saugumo garantijų įsipareigojimų Ukrainai.

 

„Tuo metu Ukrainai atrodė, kad užtenka tiesiog plačiai atmerkti akis ir tikėti viskuo, ką mums sako partneriai. Tai yra, to skrupulingai netaisyti, netikrinti teisiškai. Mes nuoširdžiai tikėjome, kad santykiai tarp valstybių tikrai kuriami abipusės pagarbos pagrindu ir pasirašytais susitarimais, net jei šiose sutartyse miglotai nurodyta atsakomybė ir veiksmų seka“, – aiškino OP vadovo patarėjas.

Anot jo, kol kas kalbame ne apie kolektyvinę sutartį, kaip buvo Budapešto memorandumo atveju, o apie dvišales sutartis. Šiuo atveju tarp Ukrainos ir JAV. Tačiau tokius pat dvišalius susitarimus galima sudaryti su kitomis Ukrainai draugiškomis šalimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()