„Didžiulė saugumo skylė“. Tai būtų sensacija. Kaip Rusija sužino Ukrainos kariuomenės paslaptis  ()

Serhijus Flash tikina, kad daugelis vadų ryšio priemonių prieinamumą vertina aukščiau nei savo saugumą ir renkasi nepatikimus kanalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kariškiai kovos zonoje labai rizikuoja kalbėdami per racijas. Karo radijo technologijų specialistas Serhijus Bezkrestnovas šaukiniu „Flash“ socialiniame tinkle „Facebook“ paaiškino, kodėl fronte iškilo didžiulė grėsmė saugumui ir kaip ją pašalinti.

Šiuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai bendravimui naudoja dviejų gamintojų „Hytera“ ir „Motorola“ racijas. Su šiais įrenginiais galima dirbti naudojant dviejų tipų šifravimą: 40 bitų ir 256 bitų. Pirmuoju atveju, eksperto teigimu, rusai gali nesunkiai įsilaužti per 15 minučių ir pasiklausyti pokalbių, tačiau antrasis yra patikimesnis, todėl kariškiai gali juo naudotis nesibaimindami informacijos nutekėjimo.

Problema ta, kad norint naudoti 256 bitų šifravimą, reikalinga speciali radijo ryšio gamintojo licencija. Tokį leidimą ukrainiečiai gavo Gynybos ministerijos perkamiems „Motorola“ modeliams, „Hytera“ – ne — juos perduoda savanoriai.

„Kadangi „Hytera“ licencija yra susieta su serijos numeriu, mūsų vadovybė rinko radijo stoties serijos numerius visose kariuomenėse, kad centralizuotai nupirktų vienkartines licencijas visoms ginkluotosioms pajėgoms turimoms „Hytera“. Daugiau nei šešis mėnesius niekas nieko nepirko“, – rašė jis.

 

Pasak jo, ginkluotosios pajėgos šiuo metu turi tūkstančius „Hytera“ racijų, kurios gali veikti tik su 40 bitų šifravimu. Kariuomenė ne tik naudoja nepatikimą ryšio kanalą, bet ir perduoda į jį „Motorola“ racijas, todėl visa sistema tampa pažeidžiama Rusijos pajėgų įsilaužimo.

„Daugeliui vadų svarbiau yra ryšio įrangos prieinamumas, o ne jų saugumas. Jie nesuvokia grėsmės ir rizikos, todėl norėdami, kad tiek „Hytera“, tiek „Motorola“ dirbtų padalinyje, tame pačiame ryšio tinkle, renkasi 40 bitų šifravimą, o priešas klauso šių dalinių. Apskritai tai yra tik didžiulė ryšio saugumo spraga visoje šalyje“, – sakė Beskrestnovas.

 

Ekspertas paragino Ukrainos gynybos ministeriją įsigyti licencijas „Hytera“ arba bent jau pašalinti jas iš fronto linijų ir perkelti į užnugarį. Tačiau tai padaryti bus problematiška. Kitas variantas – pakeisti visus „Hytera“ į „Motorola“ įrenginius, kuriuose galimas 256 bitų šifravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()