Kankiniu netaps. Putinas likvidavo Prigožiną be perteklinio impulsyvumo  ()

Prigožino nužudymas ir oficialus generolo Surovikino nušalinimas įvyko tą pačią dieną. Tai Kremliaus žinutė, kad klausimas su „Wagner“ ir su birželio 23-24 dienomis vykusiais maištais yra visiškai uždarytas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-24 Kankiniu netaps. Putinas likvidavo Prigožiną be perteklinio impulsyvumo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos gynybos ministerija ir Kremlius agitavo išformuoti „Wagner“, siekdamos susilpninti jo savininko Jevgenijaus Prigožino įtaką po nepavykusio maišto. Prigožino nužudymas, matyt, buvo paskutinis „Wagner“, kaip nepriklausomos organizacijos, sunaikinimo taškas. Tai pranešė Amerikos karo studijų institutas (ISW).

Publikacijos autoriai remiasi šaltiniais „Wagner“ grupuotėje ir kitais Rusijos viešai neatskleistais asmenimis, kurie pažymi, kad Rusijos gynybos ministerija pradėjo kurti naują privačią karinę bendrovę (PKB), kuri pakeistų „Wagner“Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Du vadai ir keli samdiniai paliko Baltarusiją ir prisijungė prie naujai suformuotos PKB po to, kai Baltarusijos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka atsisakė finansuoti „Wagner“, sužinojęs, kad Kremlius neketina jos finansuoti.

Po maišto Prigožinas praktiškai neskelbė naujų vaizdo žinučių: galbūt tai buvo susitarimų dalis. Tačiau vėliau jo pasirodymas viešajame lauke ir kelionės į Afriką bei atgal, greičiausiai, buvo surengtos reaguojant į Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo planus panaikinti „Wagner“ buvimą Afrikoje.

Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas galėjo nuspręsti, kad jau pakankamai atskyrė Prigožiną nuo „Wagner“ ir dabar gali jį likviduoti, nepaversdamas jo kankiniu, pažymi tyrėjai.

 

Putinas taip pat galėjo manyti, kad Prigožinas peržengė raudoną liniją, nusprendęs atnaujinti veiklą Afrikoje. Rusijos prezidentas galbūt jau kurį laiką bandė nužudyti Prigožiną. Rugpjūčio 23 dieną Kremliui palanki žiniasklaida „RIA Novosti“ pranešė apie oficialų generolo Sergejaus Surovykino pašalinimą iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadovybės. Jį pakeitė Viktoras Afzalovas.

Publikacijos autoriai nelaiko atsitiktinumu, kad Prigožino nužudymas ir oficialus Surovikino atleidimas įvyko tą pačią dieną. Tokiu būdu Kremlius siunčia aiškią žinią visuomenei: klausimas su „Wagner“ ir tais, kurie dalyvavo birželio 25-osios maište, yra visiškai uždarytas.

 

Putinas beveik neabejotinai davė įsakymą Gynybos ministerijai, kad Prigožino lėktuvas turi būti numuštas. Karo tyrinėtojai mano, kad tai buvo jo bandymas įtvirtinti savo dominavimą ir atkeršyti už pažeminimą birželio 24 d.

Putino veiksmai per Prigožino sukilimą Kremliaus elitui sukėlė abejonių, ar jis vis dar pajėgus valdyti režimą. Pasak CŽA direktoriaus Williamo Burnso, Putinas yra galutinio atsipirkimo gerbėjas ir, greičiausiai, pasirinko tinkamas sąlygas be perdėto impulsyvumo atkeršyti Prigožinui. Jam prireikė demonstratyvaus keršto, kad įrodytų kitiems, kad jis nėra silpnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()