Rusų laukia šokas. Ukraina perima itin slaptą strateginę Rusijos technologiją  (9)

Rusijos sraigtasparnis buvo pradėtas naudoti 1990-ųjų pabaigoje. Jei jis bus perduotas Ukrainos oro pajėgoms, jis taps galingiausiu eksploatuojamu Mi-8.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-24 Rusų laukia šokas. Ukraina perima itin slaptą strateginę Rusijos technologiją  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą valstybės istorijoje, Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiasis žvalgybos direktoratas (GUR) surengė specialią operaciją, kuri leido kartu su koviniu sraigtasparniu Mi-8AMTŠ išvilioti rusų pilotą. „Forbes“ leidinys papasakojo, koks tai sraigtasparnis.

GUR vadovas generolas majoras K. Budanovas patvirtino sėkmingą operaciją ir pažadėjo detales apie unikalią operaciją papasakoti vėliau. Rusijos Federacijos propagandistų versija, kad įvyko navigacinė klaida, neįmanoma, nes pakeliui į aerodromą priešo lauktų priešlėktuvinė gynyba.

Jei darysime prielaidą, kad Ukrainos oro pajėgos gaus užgrobtą Mi-8AMTŠ, tai bus pirmasis tokio modernizavimo trofėjinis sraigtasparnis. Po Sovietų Sąjungos žlugimo Ukraina gavo dešimtis Mi-8, o sąjungininkai nuo viso karo pradžios perdavė mažiausiai 45 Mi-17 – eksportinę Mi-8 versiją.

Mi-8AMTŠ yra viena iš naujausių Rusijos armijos sraigtasparnio versijų. Sraigtasparnis buvo pradėtas gaminti 1990-ųjų pabaigoje. Modernizuojant Mi-8, jis gavo „Šturm-V“ puolimo ginklų kompleksą, naują ginklų skyrių ir 8 valdomas prieštankines raketas 9M120 ir 9M114.

 

O svarbiausia, atnaujintame Mi-8 yra įengta „draugas/priešas“ atpažinimo sistema, kurią dabar galima panaudoti kovoje su įsibrovėliais, sako Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centro vadovas Serhijus Kuzanas.

„Draugas/priešas“ – tai sistema, leidžianti automatiškai atpažinti taikinio priklausymą, kad būtų išvengta draugiškos ar priešo ugnies. Tai reiškia, kad orlaivis, aprūpintas tokia sistema, gali apeiti priešo oro gynybą ir išvengti pralaimėjimo, nes jis identifikuojamas kaip savas. Tai labai svarbu Ukrainos pusei.

 

„Artimiausiu metu būtų galima panaudoti bent šią vieną mašiną ir išanalizuoti visus rusų techninius pasiekimus. Nes ši elektronika, kuri buvo Mi-8, yra moderni“, – paaiškino Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centras.

„Žinoma, rusai gali pakeisti šią atpažinimo sistemą, tačiau tai užtruks daug laiko ir kainuos daug pinigų. Mes kalbame apie milijonus dolerių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(209)
(1)
(208)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (9)