„Pripyliau smėlio artilerijai į vamzdžius...“ Ukrainos kareivis pateko pas rusus. Neįtikėtina, kas buvo paskui  (6)

Atskleista istorija apie ukrainiečių karį, atsidūrusį priešo apsuptyje likus mėnesiui iki Robotynės kaimo deokupacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 47-oji atskiroji mechanizuotoji brigada, dalyvavusi prasiveržime į Robotynės kaimą Zaporižios srityje, papasakojo, kas pirmas atsidūrė šioje strategiškai svarbioje vietovėje.

Kaip paaiškėjo, tai brigados kovotojas, šaukiniu „Maestro“, ir jis yra pirmasis į užimtą Robotynės kaimą įžengęs Ukrainos kariškis. Tai įvyko dar liepos 22 d. Tuomet „Maestro“ patyrė akių nudegimus.

Jis pasidalijo siaubingais prisiminimais apie tai, kaip okupantai šovė į sužeistą kolegą. Prieš tai okupantas paklausė pastarojo, iš kur jis yra kilęs. Išgirdęs atsakymą: „Iš Zaporižios“, jis šovė jam į galvą. Ta pati kulka, kuri nužudė zaporižietį, kovojusį už savo gimtojo krašto išlaisvinimą, kažkokiu būdu „atšoko“ į „Maestro“ galvą. Jo gyvybę išgelbėjo šalmas.

Taip pat „Maestro“ papasakojo, kaip jį persekiojo priešo dronas ir apšaudė iš visų pusių. Tada vyrui pavyko pasislėpti gilioje duobėje, kurią jis atsitiktinai rado tarp krūmų. Slėptuvėje jam teko sėdėti kelias dienas.

Atsidūręs Robotynėje, jis pasirinko tvartą kaip slėptuvę. Per šias dienas kariškis spėjo padaryti daug žalos rusų okupantams, kurie apsigyveno beveik visuose kaimo civilių namuose. Pavyzdžiui, jam pavyko prišliaužti prie priešo artilerijos patrankų ir pripilti į vamzdžius smėlio, kuris sukėlė sprogimus.

 

„Maestro“ taip pat teko kovoti dėl savo gyvybės.

„Kartą mane pastebėjo, jų buvo du. Jie vaikščiojo ir ieškojo manęs, o aš pasislėpiau darže. O tas maskolis, kuris buvo jaunesnis, paklausė: „Ką mes su juo darysime?“ Vyresnysis atsakė: „Nušauti jį vietoje.“ Tada jie manęs nerado, pasisekė“, - pasakoja „Maestro“.

Robotynėje jam teko beveik visą laiką badauti. Jis papasakojo, kaip gaudavo maisto ir vandens.

Pasak kovotojo, jis negalėjo atidaryti rastų konservų be peilio. Per kelias Robotynėje praleistas savaites kovotojas suvalgė beveik pusę maišelio sausų vermišelių „Mivina“, tačiau labiau bijojo ne bado, o to, kad bus suimtas.

 

„Kišenėje nešiodavausi šovinį. Nežinau, ar pats galėčiau tai padaryti, bet nešiojausi šovinį. Nebūčiau pasidavęs“, - sako jis.

Taip pat „Maestro“ su ašaromis akyse prisimena, kaip ukrainiečių kovotojai ant „Bradley“ įsiveržė į Robotynę, o išsigandę „orkai“ pabėgo tiesiog su šlepetėmis.

„O mane apėmė euforijos jausmas“, - pabrėžia jis.

Iš viso okupuotame kaime jam teko praleisti visą mėnesį – nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 24 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(308)
(3)
(305)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: