Į Ukrainą atvyko nelaisvėn patekusio okupanto žmona. Jo reakcija šokiruoja (Video)  (2)

Irina Krynina nusprendė dėl vyro paaukoti viską, ką turėjo, paėmė vaikus ir atvyko pas nelaisvėje laikomą savo vyrą, tačiau vyras reagavo dviprasmiškai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-26 Į Ukrainą atvyko nelaisvėn patekusio okupanto žmona. Jo reakcija šokiruoja (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Ukrainą atvyko nelaisvėn patekusio okupanto žmona. Jo reakcija šokiruoja.

Pirmą kartą nuo plataus masto invazijos pradžios Rusijos karo belaisvio žmona atvyko į Ukrainą iš Rusijos. Irina Krynina atvyko iš Krasnojarsko su dviem 7 ir 10 metų dukromis. Moteris teigė nepalaikanti karo, nori jį sustabdyti ir Rusijos Federacijos piliečiams pasakyti, kad jie gyvena mele. Tačiau vyras dviprasmiškai reagavo į savo žmonos atvykimą. Irina tai „nurašo“ kaip šoką.

Su Irina Krynina kalbėjosi žurnalistas Dmytro Karpenko, dažniausiai kalbinantis karo belaisvius. Vaizdo tinklaraštininkas Volodymyras Zolkinas „YouTube“ kanale paskelbė atitinkamą vaizdo įrašą.

Kelionė į Ukrainą

Norint išvykti iš Rusijos į Ukrainą, buvo sukurta visa schema. Iš pradžių moteris vizos laukė kelias savaites. Tada jie padėjo jai ir dviem dukroms nusipirkti bilietus į Antaliją. Iškart ir ten, ir atgal, kad niekam nekiltų įtarimų, nes saugumiečiai jau atidžiai stebėjo Iriną.

Išvykstant iš Rusijos jos netgi buvo sustabdytos papildomai patikrai – apklausė ją ir vyriausiąją dukrą. Irina niekam nesakė, kad vyksta į Ukrainą. Net vaikams. Moteris specialiai pakavo mergaitėms daiktus, lyg į kurortą – maudymosi kostiumėlius, pripučiamus ratus.

Galų gale jos buvo paleistos iš Rusijos, o tada, padedamos koordinatorių, iš Antalijos pateko į Stambulą, tada į Moldovą, o paskui į Ukrainą. Čia joms parūpintas trijų kambarių butas.

Irina Krynina pranešė, kad atvyko į Ukrainą informuoti Rusijos Federacijos piliečius, kad jie pastaruosius pusantrų metų gyvena mele.

„Kai viską supratau, negalėjau likti Rusijoje, todėl esu čia, kad perduočiau bent dalį informacijos Rusijos gyventojams, kuriems nerūpi karas ir kurie gali kažkaip paveikti karo pabaigą. Atvykau su dviem dukromis – 7 ir 10 metų. Rusijoje liko nekilnojamasis turtas ir augintiniai“, – sakė ji.

Moteris sako, kad bijo grįžti į Rusijos Federaciją, nes jos poelgis daugeliui žmonių nesuprantamas.

„Prieš priimdama šį svarbų sprendimą ir atvykdama į Ukrainą konsultavausi ne su vienu teisininku. Visi man vienbalsiai sakė, kad tai labai pavojinga. O jei yra galimybė prašyti politinio prieglobsčio, tai geriau likti Kyjive“, – sako ji.

Kas buvo prieš tai

 

Irina pabrėžė, kad atvyko pasiimti savo vyro – Jevgenijaus Jurijovičiaus Kovtkovo. Jis į karą buvo mobilizuotas. Išvežtas devintą mobilizacijos dieną, rugsėjo 29 dieną įteiktas šaukimas, o 30 dienos rytą buvo Kariuomenės įdarbinimo biure ir nebuvo paleistas.

„Nebuvo jokios medicininės komisijos, nieko panašaus“, – patikslino ji.

2023 m. liepos 7 d. Jevgenijus Kovtkovas pateko į nelaisvę, apie tai jo žmona sužinojo pati iš Ukrainos „Telegram“ kanalų.

„Liepos 12 dieną radau vaizdo įrašą, kuriame mačiau, kaip jis pateko į nelaisvę, iš karto nubėgau į Karinį komisariatą, jie įrašė informaciją. Pradėjau „septynis pragaro ratus“. Maždaug keturias savaites bandžiau jį pripažinti karo belaisviu. Vaizdo įrašas jiems nebuvo argumentas, nes padalinys man pasakė, kad vienintelis, galintis atpažinti jį kaip karo belaisvį, yra padalinys, kuriam jis priklauso. Jiems reikia vado ataskaitos. Daugelis artimųjų apie tai nežino“, – pasakojo rusė.

 

Irina pažymėjo, kad jos vyrą sučiupo 3-ioji atskiroji šturmo brigada, kurią įkūrė „Azovo“ veteranai.

„Vaizdo įrašą tada įrašė Bileckis. Internete radau šio vado numerį ir paskambinau jam per WhatsApp. Jis su manimi maloniai pasikalbėjo, bet padėti negalėjo, nes pasakė, kad praėjo daugiau nei savaitė ir jie buvo perkelti į kitą vietą. Niekas manęs neklausė, ar noriu, kad jis eitų į karą. Jis mane supažindino su faktu ir pasakė, kad išeina. Iš karto turėjau itin neigiamą požiūrį į karą, nes manau, kad XXI amžiuje nėra prasmės kariauti. Geriau iš karto sėsk prie derybų stalo ir viską aptark... Kodėl žmonės turi mirti“, – sako moteris.

„Aš tiesiog laikau Putiną žudiku...“

Irina taip pat patikslino, kad su Putinu nėra asmeniškai pažįstama, tačiau laiko jį žmogžudžiu.

 

„Paprasčiausiai Putiną laikau žudiku... Tai žmogus, turintis didelių ambicijų, tikriausiai norėjęs įrašyti save į istoriją, žaisti karą, užkariauti teritorijas, nors kam mums jų reikia“, – apibendrino ji.

Kaip vyras reagavo į žmonos atvykimą

Karo belaisvis apie žmonos ketinimus nežinojo. Ją pamatęs jis apstulbo. Vyras nuleido galvą ir tylėjo, kol žmona jam pasakė, kad Rusijoje karo belaisvių niekam nereikia, kad ją visur varinėjo, kad iš Rusijos pusės nevyksta mainai.

Irina pasakojo, kad vyrai, kurie po nelaisvės grįžta į Rusijos Federaciją, grąžinami į karą.

Jevgenijus Kovtkovas negalėjo atsigauti nuo visko, ką išgirdo. Tačiau jis sakė, kad vis tiek nori išvykti į mainus ir grįžti į Rusiją, nes ten yra jo tėvai. Jis nenori likti Ukrainoje, nepaisant to, kad čia atvyko jo žmona. Tačiau jis taip pat nenori, kad ji po šio vizito Ukrainoje būtų įkalinta Rusijoje.

„Tai buvo labai sunkus susitikimas...“

 

Irina pasiryžusi kovoti už vyrą, tačiau nerimauja dėl jo sprendimo, nes sako, kad per karą jis tapo visai kitu žmogumi.

„Tai buvo labai sunkus susitikimas... Ženia labai pasikeitė. Karas žmones pakeičia neatpažįstamai“, – sako moteris.

Ji pažymėjo, kad jos vyras dabar yra šoko būsenos, o norint atkurti normalią jo psichinę būklę, reikia įdėti daug darbo.

Vykdant projektą „Noriu gyventi“, nuo pat plataus masto karo pradžios Ukrainoje veikia programos „Grąžinkime sūnų mamai“ ir „Grąžinkime vyrą žmonai“. Tai yra, rusų motinoms ir žmonoms siūloma atvykti į Ukrainą pas savo artimuosius.

Rusijos Federacija buvo susirūpinusi dėl daugybės Rusijos karių, norinčių pasiduoti ginkluotosioms pajėgoms, prašymų. Dėl šios priežasties Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra anksčiau net užblokavo Ukrainos interneto svetainės darbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(158)
(9)
(149)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: