„The New York Times“: Vakarai planuoja Ukrainoje didinti ginklų gamybos apimtis  ()

Vakarų šalys planuoja didinti ginklų gamybos apimtis Ukrainoje. Tokia savos karinės pramonės plėtra yra ekonomiškai naudinga kariaujančiai Ukrainai ir pelninga ginklų gamintojams visame pasaulyje, penktadienį ryte paskelbė amerikiečių leidinys „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Straipsnyje pažymima, kad planai didinti ginklų gamybą Ukrainoje siejami su ketvirtadienį netikėtai įvykusiu NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo ir Didžiosios Britanijos bei Prancūzijos gynybos ministrų Granto Shappso ir Sebastiano Lecorne'o susitikimu Kyjive.

Aljanso pareigūnai tiki, kad pačios Ukrainos karinės pramonės plėtra yra potencialiai pelninga perspektyva Vakarų ginklų gamintojams, nors ir rizikinga dėl nuolatinių Rusijos raketų ir dronų atakų.

„Ukrainos bendrovėms tai bus svarbi galimybė užmegzti naujus partnerystės ryšius su pramone Aljanse ir už jo ribų... Kuo stipresnė taps Ukraina, tuo arčiau priartėsime prie Rusijos agresijos pabaigos“, – bendroje spaudos konferencijoje ketvirtadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius.

„The New York Times“ atkreipė dėmesį, kad britų ir prancūzų gynybos ministrų bei NATO vadovo vizitai įvyko likus dienai iki tarptautinių karinių rangovų forumo, kurį sušaukė Ukrainos vyriausybė, siekdama pritraukti bendroves plėtoti Ukrainos pramoninius ginklų gamybos ir remonto pajėgumus.

Pasak šalies užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, renginyje dalyvaus 165 bendrovių atstovai iš 26 šalių.

Vakarų šalims šiuo metu gali kilti sunkumų vykdant savo įsipareigojimus Ukrainai tiekti ginklus, ypač artilerijos šaudmenis. Taip yra todėl, kad partneriai savo atsargas išeikvoja greičiau, nei gali jas papildyti.

 

Gynybos pramonė stengiasi iš naujo apsirūpinti ir rasti pakankamas medžiagų atsargas, kad galėtų padidinti gamybą iki pilno pajėgumo.

Anksčiau JAV kariuomenė pasirašė sutartis su įmonėmis dėl dviejų naujų artilerijos sviedinių gamybos linijų ir dar vienos, skirtos jiems užpildyti sprogmenimis, statybos.

Praėjusią savaitę susitikęs su JAV prezidentu Joe Bidenu, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad su JAV pasirašė „ilgalaikį susitarimą“ dėl bendros ginklų gamybos. Tuo pat metu Baltieji rūmai pranešė, kad JAV vadovo administracija artimiausiais mėnesiais surengs konferenciją, kurioje „bus nagrinėjamos bendros įmonės ir bendros gamybos galimybės“.

 

Kaip ketvirtadienį pažymėjo J.Stoltenbergas, NATO jau pasirašė preliminariąsias sutartis dėl šaudmenų pirkimo už 2,4 mlrd. Taigi taip bloko valstybės papildys savo atsargas, kurių dalį panaudos Ukrainai paremti.

Tą pačią dieną pranešta, kad Vokietijos federalinė antimonopolinė tarnyba suteikė pagrindinei šalies ginklų gamintojai „Rheinmetall“ leidimą steigti bendrą įmonę su Ukraina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()