Netikėtas pareiškimas. „Grūdų sandoris“ turi tapti praeitimi“  ()

„Grūdų sandoris“, leidęs saugiai eksportuoti Ukrainos žemės ūkio produkciją Juodąja jūra, yra tik istorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Grūdų susitarimas“ - tai Rusijos leidimas eksportuoti Ukrainos grūdus nepaisant karo. Rusija pažadėjo nepulti prekinių laivų, jei tik jais nebus gabenami kariniai reikmenys. Šiuo metu grūdų susitarimas jau kurį laiką  neveikia ir kažin, ar Ukrainai būtina jį atkurti, teigia karo ekspertas, atsargos pulkininkas Romanas Svitanas.

„Grūdų sandoris“ surišo mūsų žvalgybos tarnybų ir ginkluotųjų pajėgų rankas visiems metams. Grūdų prekeiviai nesuteikė galimybės plėtoti mūsų puolimo veiksmų Juodojoje jūroje. O Juodojoje jūroje Rusijos karo laivai yra, galima sakyti, kalėjime, iš kurio labai sunku pabėgti. Galėtume nesunkiai surasti ir sunaikinti bet kurį laivą“, – aiškino ekspertas.

Jis, žinoma, kalba apie tai, kad dėl grūdų eksporto susitarimo Ukraina negalėjo efektyviai atakuoti Rusijos karo laivų. Dabar, kai šis susitarimas nebegalioja, Ukraina savo uostus saugo pati ir spaudžia Rusijos Juodosios jūros laivyną.

 

Anot Svitano, Rusijai pasitraukus iš „grūdų sandorio“, Ukraina sugebėjo panaikinti Rusijos kontrolę ir atblokuoti savo uostus, išplėtus eksporto galimybes.

„Mūsų laivai juda - su maistu, su rūda, su metalu. Tai yra, mes jau turime laivų eismą! Ir jei tai būtų prasidėję nuo praėjusių metų, tada Juodosios jūros laivyno būtų nebelikę“, – aiškino Svitanas.

(67)
(3)
(64)

Komentarai ()

Susijusios žymos: