JAV įvyko branduolinis sprogimas. Skelbia, kas vyksta  (3)

Nevados valstijos bandymų poligone įvyko branduolinis sprogimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-20 JAV įvyko branduolinis sprogimas. Skelbia, kas vyksta  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos atliko požeminius branduolinius bandymus bandymų poligone Nevadoje, kad pagerintų savo galimybes „aptikti mažo našumo branduolinius sprogimus visame pasaulyje“, pranešė JAV Energetikos departamentas.

Tai įvyko spalio 18 d., tą dieną, kai Rusijos Valstybės Dūma atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ratifikavimą.

JAV bandymui buvo panaudoti cheminiai sprogmenys ir radioizotopiniai žymekliai.

„Šie eksperimentai skatina mūsų pastangas kurti naujas technologijas, kurios paremtų JAV branduolinio ginklo neplatinimo tikslus“, – sakė Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos (NNSA) atstovė Cori Hinderstein.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat leido atnaujinti branduolinius bandymus, remdamasis ekspertais, kurie kalba apie naujų ginklų būtinybę. Jie reikalingi „užtikrinti, kad speciali kovinė galvutė veiktų be gedimų“, – patikslino V. Putinas.

Prieš tai Rusija pradėjo ruoštis branduoliniams eksperimentams Novaja Zemlia poligone, kur paskutiniai sprogimai buvo oficialiai įvykdyti 1990 metais, pranešė CNN, remdamasi palydovinėmis nuotraukomis. Aikštelėje nutiesti nauji tuneliai ir keliai, pastatyti sandėliai, suaktyvėjo eismas.

 

„Man aišku, kad rusai ruošiasi galimam bandymui. <...> Galbūt jie bando pasiekti kraštutinį tašką ruošdami viską branduoliniam bandymui, bet niekada jo neatlikdami. Iš esmės jie tai daro norėdami išgąsdinti Vakarus“, – pažymėjo buvęs žvalgybos analitikas ir į pensiją išėjęs JAV oro pajėgų pulkininkas Cedricas Laytonas.

2023 m. sausį amerikiečių branduolinės energetikos mokslininkai pasuko „Doomsday Clock“ (laikrodžio), įvertinančio branduolinio kataklizmo grėsmę, rodyklę dešimčia sekundžių į priekį ir dabar jis rodo 90 sekundžių iki vidurnakčio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(15)
(-1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: