„Turime daug priešų, kuriuos svarbu neutralizuoti.“ Rusams gresia košmaras. Gimsta naujas „Mossad“  ()

Ukrainos saugumo tarnyba ir Gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba surengė dešimtis operacijų, siekdamos pašalinti Rusijos kariškius, pareigūnus ir propagandistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užtat tai apsunkino Ukrainos bendradarbiavimą su JAV Centrine žvalgybos agentūra. Apie tai rašo „Washington Post“, remdamasis esamų ir buvusių Ukrainos, JAV ir Vakarų šalių žvalgybos ir saugumo pareigūnų, kalbėjusių  leidiniui su anonimiškumo sąlyga, žodžiais. Pabrėžiama, kad nuo 2015 metų CŽA išleido dešimtis milijonų dolerių tam, kad Ukrainos specialiąsias tarnybas paverstų galingomis sąjungininkėmis kovoje su Maskva.

Tuo pačiu metu, pasak pareigūnų, su kuriais kalbėjo WP žurnalistai, CŽA išlaiko savo grupę Kyjive. Pažymima, kad CŽA ir Ukrainos saugumo tarnybų sąveikos lygis anksčiau nebuvo atskleistas.

JAV žvalgybos pareigūnai pabrėžė, kad CŽA nedalyvavo Ukrainos specialiųjų tarnybų operacijose, kuriomis siekiama sunaikinti taikinius, o jos darbas yra orientuotas į šių tarnybų pajėgumų rinkti žvalgybos informaciją apie pavojingą priešininką stiprinimą. Aukšto rango žvalgybos pareigūnas leidiniui sakė, kad „bet kokios galimos operatyvinės problemos buvo aiškiai perduotos Ukrainos tarnyboms“.

„Ukrainos pomėgis mirtinoms operacijoms apsunkino jos bendradarbiavimą su CŽA, sukėlė susirūpinimą dėl agentūros bendrininkavimo. Netgi tie, kurie tiki, kad tokios mirtinos misijos yra pateisinamos karo metu, abejoja tam tikrų smūgių, nukreiptų prieš civilius, įskaitant D. Duginą ar jos tėvą (kuris, pareigūnai pripažino, buvo numatytas taikinys), o ne rusus, naudingumu“, – rašoma straipsnyje.

 

„Turime daug priešų, kuriuos svarbiau neutralizuoti“, – laikraščiui sakė aukštas Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnas. Kartu WP atkreipia dėmesį, kad kiti pašnekovai išreiškė didesnį susirūpinimą dėl negailestingos Ukrainos taktikos, kuri dabar gali atrodyti pagrįsta – ypač didelio masto kariniais žiaurumais kaltinamai šaliai, tačiau vėliau gali pasirodyti, kad ją bus sunku pažaboti.

„Matome, kaip gimsta žvalgybos tarnybų, panašių į „Mossad“ aštuntajame dešimtmetyje, rinkinys“, – sakė buvęs aukštas CŽA pareigūnas, turėdamas galvoje Izraelio šnipų agentūrą, kuri jau seniai kaltinama žmogžudysčių įvykdymu kitose šalyse. Ukrainos patirtis tokiose operacijose „kelia riziką Rusijai“, sakė pareigūnas ir pabrėžė, kad ji „kelia ir platesnę riziką“.

 

„Jei Ukrainos žvalgybos operacijos taps dar drąsesnės – pavyzdžiui, nukreiptos į rusus trečiosiose šalyse – galima įsivaizduoti, kokių nesutarimų tai gali sukelti su partneriais ir sukelti rimtą konfliktą dėl platesnių Ukrainos strateginių tikslų“, – sakė pareigūnas. Pažymima, kad tarp šių tikslų yra narystė NATO ir Europos Sąjungoje.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(4)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: