„Kas to nesupranta, yra idiotai...“ Patyręs kariškis skelbia netikėtą žinią apie rusus  ()

Norėčiau pristatyti glaustą, bet svarbų interviu su patyrusiu Ukrainos kuopos vadu, žinomu šaukiniu Zmiy (Gyvatė). Jis yra 2014 ir 2022 m. karų veteranas ir siūlo tiesiogines įžvalgas apie esmines problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Sveiki! Prisistatykite ir trumpai papasakokite apie save.

– Mano vardas nesvarbus, nes karo metais naudoju tik šaukinį „Gyvatė“. Tai mano antrasis Pūnų karas. Tarpukariu pavyko atsidurti IT srityje. Šiuo metu esu kuopos vadas.

– Kada tau prasidėjo karas dėl Ukrainos?

– Karas man prasidėjo dar 2013 metais. Gyvenau tipišką vidutinio ukrainiečio gyvenimą. Tai buvo savaitgalis, ir aš pabudau po nakties ir pamačiau žinias apie Berkut (riaušių policija) prie paminklo ir Bankovos gatvėje mušančią protestuotojus. Taip ir prasidėjo.

(Kontekstas: jis turi omenyje 2013 m. įvykius, pradėjusius didžiulius protestus prieš Janukovičių, pasibaigusius jo pabėgimu iš šalies ir Rusijos invazija)

– Papasakokite apie savo pirmąjį susidūrimą su priešu.

– Tai buvo 2014 metų spalį – mūsų konvojus pajudėjo iš Mariupolio oro uosto ir pateko į pasalą. Pasala buvo surengta silpnai, tad aukų nepatyrėme ir užpuolikus pavyko sutramdyti.

– Kaip nuo to laiko pasikeitė priešas?

– Priešas yra ta pati šū**galva. Taktika ir ginklai skiriasi priklausomai nuo vietos ir padalinio. Mačiau daug variantų, bet standarto nėra. Šiandien tu muši naujokus, o vėliau jie siunčia veteranus, kurie turi kiaušus, kad galėtų šliaužti į tavo pozicijas naktį.

– Prieš invaziją daugelis pervertino Rusijos kariuomenės galimybes. Dabar atsirado kitoks požiūris – Rusijos kariuomenė silpna ir nežino, ką daryti, su surūdijusiais ginklais. Kaip įvertintumėte priešo pajėgas 2023 m. spalio mėn.?

– Visiems „konspiracinių“ teorijų adeptams patarčiau atidžiau pažvelgti į žemėlapį. Nes jei jie būtų tokie silpni, mes jau būtume netoli Dono. Dešimt surūdijusių šautuvų gali nuslopinti vieną naują AR šautuvą. Ir jei jie turi galimybę į puolimą tiek išsiųsti – o š****s!

– Jūs taip pat turite suprasti, kad senas tankas vis dar yra tankas, kuris greitai išspjauna sviedinius. Priešas, kaip ir anksčiau, yra negailestingas, kai kalbama apie aukas, ir čia matematika vaidina svarbų vaidmenį. Bestijos gali sau leisti mėsos puolimą; mes negalime. Vadai, kurie to nesupranta, yra idiotai.

 

– Labai dažnai galima susidurti su nuomone, kad Rusijos mobilizuotieji beveik visiškai neturi karybos įgūdžių ir nekelia jokios grėsmės. Kiek šis teiginys yra tikslus, turint omenyje, kad kai kurie iš jų kovoja beveik metus?

– Pateiksiu pavyzdį. Kai Charkivo srityje žlugo fronto linija, vieną iš jų įspraudėme į kampą. Pasiūlėme jam pasiduoti, bet jis nusprendė kovoti. Kai pagaliau jį pašalinome, pagal jo karinį pažymėjimą jis buvo mobilizuotas vos dvi savaites.

 

Bet jis kovojo ir mus sustabdė. Tai, kad jie nori kovoti, net jei nėra visiškai pasirengę, yra reikšminga. Laikas yra ribotas išteklius, ir jie turi žmonių skaičius. Štai kodėl žlugo mūsų puolimas ir mes nepažengėme Svatove.

– Daug diskutuojama apie stipraus puskarininkių korpuso kūrimo ginkluotosiose pajėgose svarbą, kuris laikomas pagrindiniu sėkmingo padalinio vadovavimo mūšyje veiksniu, panašiai kaip JAV. Ką tu manai apie tai? O kiek ši idėja įgyvendinama mūsų kariuomenėje?

– Kompetentingas seržantas – kaip deimantas. Jie yra ir kariai, ir lyderiai. Visiškai nematau sistemingo darbo vadovavimo atžvilgiu. Be lyderių nėra kam vesti į mūšį čia ir dabar kariuomenė veikia pagal vertikalią hierarchiją, ir jei kariams nėra kam vadovauti, tai nėra kovinis dalinys; tai tik minia vaikinų su ginklais.

 

– Jei turėjote galimybę dirbti su vakarietiška ginkluote, kuri jums patiko labiausiai?

– Nieko rimto niekada nepateko į mano rankas. Esu iššovęs iš įvairių vienkartinių granatsvaidžių. AT4 yra galingas, jei tik neužstrigs gaidukas. Kas jį spaudė, žino.

– Jeigu turėtum galimybę kariuomenėje pakeisti (patobulinti) tris dalykus, ką patobulintum ar pakeistum?

– Įvesčiau privalomus karininkų vertinimus mūšio planavimui. Vieneto veiksmų sėkmės kriterijai būtų pagrįsti užduočių atlikimu be didelių nuostolių. Taip pat turėtų būti privaloma operacijų, tiek sėkmingų, tiek nesėkmingų, analizė kiekviename lygyje nuo būrio ir aukštesnio lygio.

– Gana dažnai internete matome įvairių tipų įrangą: dronams ir transportavimui. Ar galite paaiškinti, kodėl reikia tiek daug dronų ir transporto priemonių?

– Visi šie ištekliai suteikia priemonių palaikyti padalinių veiklą – žvalgybą ir sudaro mobilumą. Sąlygos, kuriomis turime veikti ir kovoti su priešu, tampa reikšmingais veiksniais, turinčiais įtakos mūsų darbo trukmei. Intensyvi kova suvalgo viską kaip drakonas per kelias dienas ar valandas. Tačiau tai nėra pasiteisinimas dėl neatsargumo su dovanotais daiktais

 

– Ar paprastas pėstininkų dalinys gali efektyviai funkcionuoti be drono?

– Pėstininkai gali viską, bet aš rekomenduoju turėti kišeninį droną, kuris gali jums padėti nedideliu atstumu. Tai kelis kartus išgelbėjo mano gyvybę, kai užuot ėjęs pėsčiomis, nuskridau kelis šimtus metrų į priekį.

– Kiek savanorių judėjimai iš tikrųjų gali užpildyti logistikos spragas?

– Kariuomenė yra labai reguliuojama struktūra, o savanoriai savo indėliu padeda sutaupyti laiko ir nervų, ypač atsargų valdymo srityje.

– Įsivaizduokime, kad karas baigėsi, ir visi grįžta į civilinį gyvenimą. Kaip save matote po karo?

– Labai noriu reformuoti švietimą, nes jaunesnieji karininkai, kariuomenės stuburas, ateina beveik neturėdami žinių ir bukais miršta, nes iššvaistė ketverius metus. Štai ką aš matau dabar, ir tai erzina.

– Ar galėtumėte rekomenduoti užsieniečių mėgstamas lankytinas vietas Ukrainoje po karo?

Pagal Dementijivką mes įsikasėme kaip išprotėjęs Vietkongas. Leisk jiems ateiti ir pamatyti mano darbo vaisius.

– Ačiū už sugaištą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(103)
(3)
(100)

Komentarai ()

Susijusios žymos: