Kas galėjo pagalvoti. Serbija gamina savo CAESAR analogus. Dar keisčiau – kaina didesnė (Video)  ()

Kokias tendencijas pasaulinėje ginklų rinkoje tai rodo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje istorijoje verta pradėti nuo tokio fakto: netikėta, bet Serbija taip pat gamina ratinius savaeigius pabūklus „Nora B52“, kurių kalibras yra standartinis NATO – 155 mm.

Ši ginkluotė pasižymi gana įdomiomis savybėmis: kovinė masė – 36 tonos, įgula – 3-5 žmonės, šoviniai – iš viso 36 šūviai, iš kurių 12 yra automatiniame krautuve, šaudymo nuotolis – iki 41 km.

Serbiškas „Nora B52“ parduotas gana gerai tiek vidaus, tiek užsienio rinkose: „Military Balance 2023“ rašoma, kad pati Serbijos armija turi 18 tokių savaeigių ginklų; Kipro ginkluotosios pajėgos – 24 vnt.; Bangladešas – 18 vnt., Mianmaras – net 30 vnt.; ir netikėtai – Kenija, maždaug trys tokio tipo savaeigiai pabūklai.

Tačiau dabar yra naujienų apie naują ir labai įdomią serbų ratinių savaeigių ginklų „Nora B52“ eksporto sėkmę. Ir visos detalės atrodo savaip netikėtos.

Serbijos portalas b92.net rašo, kad šalies prezidentas Aleksandras Vučičius patvirtino, kad egzistuoja sutartis dėl net 48 savaeigių artilerijos vienetų „Nora B52“ tiekimo už 311 mln. eurų „neįvardintai šaliai, kuri yra tikrai ne Afrikoje“. Visos šios trys detalės turi orientacinę reikšmę.

 

Kalbant apie geografiją, prieš tai buvo kalbų, kad galbūt Serbija savo „Nora B52“ parduos Alžyrui, tačiau ši informacija nepasitvirtino. O dabar sklando ir kiti gandai – esą pirkėja šalimi taps Azerbaidžanas.

Antroji detalė – užsakymų mastas: vienu metu 48 savaeigiai artilerijos pabūklai. Tarp tokių didelių sutarčių galime prisiminti tik Švedijos pavyzdį, kuri 2023 m. rugsėjį nusprendė nedelsiant užsakyti 48 savaeigius pabūklus „Archer“, visų pirma, kad pakeistų anksčiau Ukrainai perduotas artilerijos sistemas.

 

Trečia detalė – šios sutarties kaina apskritai. Pasirodo, Serbija savo „Nora B52“ parduos „neįvardintai šaliai“ už 6,47 mln. USD už vienetą. Ir tai yra žymiai didesnė kaina nei, pavyzdžiui, prancūzų CAESAR (4,26 mln. USD) arba Izraelio „Atmos 2000“ (5,65 mln. USD).

Iš visų pirmiau minėtų dalykų išryškėja dvi tendencijos. Ginklų paklausa pasaulyje auga tiek, kad net ir tos gaminančios šalys, kurios iki tol buvo laikomos „šešėlyje“, pradeda gauti didelius kontraktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()