Agresijos ir praradimų simbolis. Kodėl Rusija prarado tiek daug Ka-52  ()

Lenkų analitikai pažymėjo, kad jei dėl nuostolių šiame kare iš Rusijos arsenalo bus pašalinta kokia nors kovinė mašina, tai greičiausiai tai bus Ka-52 „Aligator“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų kovinis sraigtasparnis Ka-52 „Aligator“ turėjo tapti puikios pergalės prieš Ukrainą simboliu, tačiau jis tapo okupantų nesėkmės ir jų nuostolių simboliu. Prieš plataus masto invaziją rusai plačiai viešino šiuos sraigtasparnius, tačiau pirmosiomis karo dienomis numuštų sraigtasparnių nuotraukos apskriejo visą pasaulį. „Defence 24“ pasakojo apie tokių Rusijos oro pajėgų praradimų priežastis.

Straipsnyje rašoma, kad Rusijos oro pajėgos prieš karą turėjo 130 atakos sraigtasparnių Ka-52. Remiantis „Oryx“ interneto svetaine, buvo sunaikinti mažiausiai 46 tokie sraigtasparniai, o 12 buvo apgadinti. Be to, į šį skaičių neįeina susidėvėjusi įranga, kuri eksploatacijos metu prarado savo funkcionalumą.

Tačiau šie duomenys visiškai neparodo, kad paties sraigtasparnio Ka-52 konstrukcija pasirodė nesėkminga. Lenkijos apžvalgininkai mano, kad tokių nuostolių priežastis slypi tame, kad šie orlaiviai dėl didelio efektyvumo ir išgyvenamumo Ukrainos oro gynybos veikimo zonose dažnai metamos į sudėtingas fronto vietas.

„Ka-52 yra vienas iš tikrų šio karo arklių. Šios mašinos metamos į pavojingiausias frontų zonas ir suvaidino svarbų vaidmenį, ypač suvaržant Ukrainos kariuomenę ten, kur Rusijos linijoms grėsė subyrėjimas“, – rašo ekspertai.

 

Be to, atsižvelgiant į „Aligatorių“ aktyvų naudojimą fronto linijose, dalis jų tapo Ukrainos raketų ir bepiločių orlaivių taikiniais. Autoriai priminė apie sėkmingą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgį 2023 m. spalį naudojant ATACMS raketas.

Tuo pat metu rusai bandė modernizuoti Ka-52, tačiau nors tikslus tokios technikos skaičius nežinomas.

„Jei dėl nuostolių šiame kare koks nors Rusijos ginklas bus pašalintas iš tarnybos, tai greičiausiai bus Ka-52“, – padarė išvadą ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(2)
(53)

Komentarai ()