Vakarai jau skambina pavojaus varpais. Kas laukia pralaimėjus Ukrainai  (1)

Karo studijų institutas skelbia kraupias prognozes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek JAV ir kitoms NATO šalims kainuos galimas Ukrainos praradimas, arba kas nutiks Aljansui galimo Ukrainos pralaimėjimo kare su Rusijos Federacija atveju? Tokios skambios antraštės užplūdo naujienų srautą ir kelia baimę visuomenėje. Ir visa tai – dėl didelės analitinės Karo tyrimų instituto (ISW) specialistų medžiagos, kuri jau sukėlė nemažai triukšmo, praneša TSN.UA.

Jei Vakarai nutrauks pagalbą, Ukraina gali būti visiškai okupuota, Rusijos kariai žengs prie sienų su Aljanso šalimis, o Europos NATO pajėgos neturės kuo jų sulaikyti. Prie tokių šiurpą keliančių išvadų priėjo Karo tyrimų instituto analitikai. Savo prognozes jie išdėstė gruodžio 14 d. išleistame specialiame straipsnyje „Didelė Ukrainos praradimo kaina“.

Instituto analitikai pabrėžia, kad suteikti Ukrainai galimybę susigrąžinti savo teritorijos kontrolę yra daug naudingiau ir pigiau nei dabar nutraukti pagalbą ar įšaldyti konfliktą. To nepadarius, Rusija gali gauti laiko pasirengti karo atnaujinimui. O tada agresorius turės visas galimybes užkariauti visą Ukrainą. Be to, kyla grėsmė, kad Rusija gali pasipriešinti NATO.

Visoje publikacijoje kalbama didėjančios paramos Ukrainai tema. Analitikai primena, kad Vakarų remiamos Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino beveik 90 proc. 2022 m. vasarį įsiveržusios Rusijos kariuomenės. Tai rimtas argumentas, kodėl reikėtų didinti, o ne mažinti paramą Ukrainai.

Vakarų partneriai supranta, kad Ukraina turėtų gauti dar daugiau pagalbos. Tai pažymi Karo tyrimų instituto analitikai. Jie pabrėžia, kad beveik bet kokia kita karo Ukrainoje baigtis yra geresnė nei visiško pralaimėjimo ir Ukrainos teritorijų okupacijos scenarijai. O išteklių reikia tam, kad toks scenarijus netaptų įmanomas.

 

Išsakytos prognozės, kad Rusija neketina kariauti 2025 metais suteikia tam tikrų vilčių visuomenei. Tačiau Karo studijų institutas daro ne tokias džiuginančias išvadas. Jei Rusijos kariuomenė iškovos pergalę, ji bus „daug pajėgesnė ir gerokai didesnė už Rusijos sausumos pajėgas iki 2022 m.“. Pagal tokį scenarijų Rusija netgi gali sudaryti prielaidas greitam puolimui prieš vieną ar kelias NATO šalis, daro išvadą ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(16)
(26)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: