Naujųjų technologijų trauka nuo Niujorko iki Šanchajaus  (10)

Jie pasirodo ankstų rytą. Kinų kilmės vyrai ir moterys, tyliai besirikiuojantys prie „Apple“ parduotuvių Niujorke. Kartais jų eilė nusidriekia per visą kvartalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – ne paprasti „Apple“ gerbėjai. Jie dalyvauja sudėtingoje ir keistoje prekyboje, kurią kursto „Apple“ aparačiukų populiarumas Kinijoje – kur jie ir yra gaminami, tačiau eksportuojami į Vakarus ir tik po ilgo kelio sugrįžta atgal.

Pasak dalyvių Niujorke ir Šanchajuje, viskas veikia taip: žmonės stovi eilėje prie „Apple“ parduotuvės, kad nusipirktų naujausią „iPhone“ telefoną už 600 dolerių – ir dar primoka, kad nereikėtų pasirašyti sutarties su AT&T mobiliojo ryšio operatoriumi. Tada jie parduoda aparatus tarpininkams, dažniausiai kinų kvartalo elektronikos parduotuvėse, už maždaug 750 dolerių.

Telefonai išsiunčiami į Kiniją, kur „iPhone 4“ dar nepasirodė prekyboje, ir nedidelėse parduotuvėse bei internetu parduodami už tūkstantį dolerių. Kai tik telefonai „atrišami“ nuo AT&T, juos galima naudoti ir su vietos mobiliojo ryšio operatoriais.

Bet tokia prekyba gali greitai pasibaigti – rugsėjo gale „iPhone 4“ imama oficialiai pardavinėti Kinijoje, kur vienas aparatas kainuos apie 750 dolerių. Dauguma Kinijos gyventojų apie tokią prabangą gali tik pasvajoti. Vis dėlto milijonai kinų pamėgo prabangos prekes, o „Apple“ aparatai, kaip kokios nors „Louis Vuitton“ rankinės, tapo savotišku prabangos simboliu, teigia Kolumbijos valstijos verslo mokyklos profesorius Shang-Jin Wei’us.

„Šie prekybos tinklai egzistuoja jau kurį laiką, – sako Shang-Jin Wei’us. – Pastaruoju metu jie suklestėjo dėl augančių kinų pajamų – iš dalies dėl eksporto į JAV“.

Nors „Apple“ atsisakė komentuoti organizuotų telefonų pirkimų, bendrovė bandė juos sustabdyti – nesėkmingai. Birželį Niujorko valstijoje bendrovė sulaukė priekaištų, nes atsisakė parduoti „iPhone 4“ telefonus kai kuriems azijiečių kilmės klientams. Niujorko generalinis prokuroras Andrew M.Cuomo netgi pradėjo tyrimą ir „Apple“ nusileido.

Apie savo misiją kalbėti atsisako ir eilėse prie „Apple“ parduotuvių stovintys kinai. Paklausti, ką daro, jie visada atsako tą patį: „Perku telefoną draugui“. Kai kurie iš jų nusiperka telefoną, paslepia jį krepšyje ir grįžta į parduotuvę, kad nusipirktų dar vieną. Vienas tokių pirkėjų savo elgesį paaiškina taip: „Turiu du draugus“.

„Apple“ leidžia vienam žmogui nusipirkti tik du telefonus ir kaupia informaciją apie atsiskaitymui panaudotas mokėjimo korteles – bet atsiskaitymų grynaisiais pinigais sekti negali. Pasak bendrovės atstovų, toks apribojimas „padeda užtikrinti, kad „iPhone“ telefonų užteks juos sau arba dovanai perkantiems žmonėms“.

„iPhone 4“ JAV rinkoje pasirodė birželio mėnesį, tačiau paklausa vis dar tokia didelė, kad daugelis parduotuvių greitai parduoda visą partiją. Apie telefonų prekybos tinklą žino beveik visa Niujorko kinų bendruomenė. Vienas vyresnio amžiaus kinas, dirbantis septynias dienas per savaitę virėju, sako, kad galimybė užsidirbti mažesnes pajamas gaunantiems tautiečiams atrodo pernelyg viliojanti.

„Daugelis darbininkų uždirba po kelis dolerius už valandą restoranuose ar gamyklose, – sako jis. – Jei jie valandą pastovi eilėje prie „Apple“ parduotuvės, kad įsigytų ir arduotų telefoną, gali užsidirbti 300 dolerių per vieną rytą“. Daugelis jų tiek uždirba per savaitę.

Pasak prekeivių Kinijoje, „iPhone“ telefonus žmonės į šalį įveža paslėptus rankinėse arba netgi priklijuotus prie kūno. Labiau organizuoti kontrabandininkai per dieną gali įvežti per šimtą aparatų. Kartais telefonai keliauja dėžėse su kitomis prekėmis.

„Viskas priklauso nuo ryšių ir kanalų, – sako didelės elektronikos parduotuvės Šanchajuje prekeivis. – Jei tik užmezgi gerus santykius su muitine ir oro linijomis, gali gabenti kokias tik nori prekes. Mes gabename kontrabandą tiek oru, tiek vandeniu“.

Telefono pirkėjai pripažįsta, kad jo patrauklumas susijęs su jo atspindimu statusu. 26 metų Šanchajaus gyventoja, dirbanti žiniasklaidos bendrovėje, sako laukusi 4 savaites, kad įsigytų „iPhone 4“ telefoną. Pasak jos, „Apple“ yra „šaunumo ženklas“.

Vienas studentas sako bandęs atsigabenti telefoną iš Honkongo, bet galų gale nusipirko jį prekybos centre Šanchajuje. „Kadangi juos turi labai nedaug žmonių, tokiu naudotis labai kieta“.

Tačiau rugsėjo gale „iPhone“ telefonais ėmus oficialiai prekiauti Kinijoje, poveikis pasijaus ir užsienyje. Jau dabar pinga kontrabandinių telefonų kainos. Pasak profesoriaus Shang-Jin Wei’aus, legali prekyba sumažins kontrabandininkų pelną, bet jų neišstums. Jo teigimu, kiekviena su kainodara ir prieinamumu susijusi smulkmena Kinijoje buvo kruopščiai apgalvota, kad „iPhone“ telefonas virstų ypač paklausia preke.

„„Apple“ tiksliai žino, už kiek jų prekės parduodamos Kinijos juodojoje rinkoje, ir pagal tai nustatys savo kainas, – sako profesorius. – Sprendimas iki dabar apriboti „iPhone“ prekybą Kinijoje greičiausiai yra dalis didesnės verslo strategijos, kaip telefoną paversti prabangos preke ir priversti žmones mokėti didesnę kainą“.

Jei tokia išties yra bendrovės strategija, ji turi ir pašalinį poveikį. Dėl „Apple“ parduotuvių darbuotojų nepatiklumo aptarnaujant azijiečių kilmės klientus Niujorke pasigirdo kaltinimų diskriminacija. Niujorko valstijos politikė Grace Meng sako, kad į ją kreipėsi kai kurie jos rinkėjai, teigiantys, kad jiems buvo atsisakyta parduoti „iPhone“ telefoną.

„Neneigiu, kad „Apple“ turi rimtą rūpestį, – sako G.Meng. – Mes tiesiog norime užtikrinti, kad niekas nėra diskriminuojamas dėl kilmės arba todėl, kad nekalba tobula anglų kalba“. G.Meng rinkėjų skundus perdavė generalinei prokuratūrai, kurios atstovas Johnas Milgrimas teigia, kad „tyrimas tebevyksta“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)