Kas Lietuvoje nutiko su „Leopard 2“ tankais. Ukrainiečiai „pasiuto“. Vokiečiai „skėsčioja rankomis“  ()

Kyla nepasitenkinimas dėl Ukrainos tankų „Leopard 2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu už Ukrainai pristatytų „Leopard 2“ tankų aptarnavimą atsakingos dvi vietos. Viena jų yra Lenkija, kita – Lietuva. Tačiau pastarojoje susiduriama su problemomis, stabdančiomis pristatytų mašinų remonto procesus, skelbia Lenkijos portalas „Wirtualna Polska“.

2023 m. pabaigoje Lietuvos gynybos ministerija paskelbė, kad bendradarbiaudama su Vokietijos pramone pradėjo remontuoti ukrainietiškus tankus „Leopard 2“. Verta paminėti, kad ten pristatomi naujausi „Leopard 2A6“ ir „Stridsvagn 122“ tankai, o Lenkija daugiausia gauna senesnes ir Lenkijos pramonei gerai žinomas A4 versijas.

Dabar pasirodė pranešimų, kad kapitalinis remontas Lietuvoje užsitęsė dėl atsarginių dalių trūkumo, kuris, beje, yra žinoma problema. Pakanka paminėti, kad dėl problemų, susijusių su atsarginių dalių prieinamumu, pavyzdžiui, Lenkijos ir Turkijos pramonė daugelį metų pati gamino trūkstamas dalis, nelaukdama tiekimo iš Vokietijos gamintojo.

Dabar matome, kad tai pasiteisina, ir Lenkijoje suremontuoti tankai grįžta į fronto liniją, o Lietuvoje remontuojami tankai laukia atsarginių dalių. Yra informacijos, kad Vokietijos valdžios institucijos išsiuntė oficialią notą koncernams „Rheinmetall“ ir KMW, tačiau gali būti, kad kliūtis yra ne „Leopard“ gamintojai, o jų subrangovai, gaminantys tokius komponentus kaip krumpliaračiai, šarnyrai, guoliai ar pakabos dalys.

 

Vokiečiai, kaip ir dauguma Vakarų tankų „Leopard 2“ naudotojų, daugelį metų taupė pinigus, o dabar atsarginių dalių gamintojų bazė nepajėgia susidoroti su didžiuliu našumo komponentų paklausos šuoliu.

Dabar iš esmės greičiausias būdas per trumpą laiką sugrąžinti šias mašinas į kovą yra kanibalizuoti Švedijos ar Vokietijos šarvuotosiose pajėgose esančias dalis. Tai gerokai susilpnintų gynybinius pajėgumus, kol bus suremontuotos mašinos, naudojamos kaip atsarginių dalių šaltiniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(88)
(48)
(40)

Komentarai ()

Susijusios žymos: