Kanada tokia nepatikima? Kur NASAMS!?  ()

Šiuolaikinė vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS, kurią Kanada sutiko nupirkti Ukrainai pernai, dar nepagaminta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo Kanados visuomeninis transliuotojas „CBC News“.

Pažymima, kad Kanada apie ketinimą perduoti šią daugiau nei 300 milijonų JAV dolerių vertės oro gynybos sistemą Ukrainai paskelbė 2023 metų sausio 10 dieną. „Po metų viena iš NASAMS sistemų kūrimo kompanijų teigia, kad ji neturi Kanados finansavimo sutarties“, – rašoma straipsnyje.

NASAMS sistemas kartu kuria amerikiečių kompanija „Raytheon“ ir norvegų „Kongsberg“. „Kongsberg“ atstovas spaudai praėjusią savaitę elektroniniame laiške nurodė, kad bendrovė neturi sutarties su JAV dėl Kanados finansavimo“, – pranešė transliuotojas.

Pirminiuose susitarimuose buvo numatyta, kad Kanada kompensuos JAV visas naujos NASAMS sistemos išlaidas mainais už tai, kad JAV sudarytų tiesioginę šių ginklų tiekimo sutartį su Ukraina. Tai turėjo leisti Kanadai apeiti reikalavimą gauti JAV leidimą reeksportuoti NASAMS į Ukrainą.

Nors Kanada už NASAMS sistemą sumokėjo kovo mėnesį, vis dar neaišku, kada ji pasieks Ukrainą. Taip pat neaišku, ar tai supranta Kanados gynybos ministerija. Atstovas sakė, kad ministerija bendradarbiauja su Amerikos kolegomis, apibrėždama terminus“, – pažymima leidinyje.

 

Viešai skelbiami JAV gynybos ministerijos dokumentai rodo, kad JAV jau 2022 metų lapkritį pasirašė sutartį su „Raytheon“ dėl NASAMS pirkimo Ukrainai. Galutinis pristatymo terminas yra 2025 m. lapkričio mėn. Tačiau nėra oficialaus patvirtinimo, kad Kanada kompensavo JAV už vieną iš šių sistemų.

Kaip pranešama, Kanada 2023 metų balandį išsiuntė NASAMS šaudmenis į Ukrainą. Apie šį pristatymą taip pat buvo pranešta praėjusių metų sausį, kartu su pažadu pristatyti naują oro gynybos sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()