Kinija pratęs Tibeto geležinkelį – pradėta tiesti nauja atkarpa

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

DJ_LFS 2010-09-30 13:26
Kaip okupantai kinai elgiasi teisingai, reikia tibeta kuo labiau integruoti, kad jam butu kuo sunkiau atsiskirti
TomasS 2010-09-30 23:16
Taip, prigrūskime į Tibetą dar daugiau kinų, kad būtų praskiestas Tibetiečių etnosas (kas beje yra vienas iš kinų komunistų vykdomų tarptautinės teisės pažeidimų). Jau dabar Tibete mokyklose tibetietiškai mokoma tik tibetiečių kalbos pamokose, visos kitos pamokos priverstinai vedamos tik kiniečių kalba (ir ne dėl to, kad trūktų tibetiečių mokytojų). Nors Tibete ir nėra tos pačios problemos, kaip pagrindinėje Kinijos dalyje, kur kinai dauginasi kaip triušiai, bet kažkodėl tibetietes moteris irgi priverstinai sterilizuoja (tuo pačiu metu privežant į Tibetą kinų naujakurių). Jau nekalbant apie tai, kad pagal tarptautinę teisę Tibetas nėra Kinijos dalis ir niekada ja nebuvo. Deja politika ir pigūs barškučiai iš kinijos šiuo metu yra svarbiau už demokratiją. Daugiau informacijos apie Tibeto istoriją ir teisinį statusą galite rasti .
Sloth 2010-09-30 23:58
Nežinau iš kur tu čia trauki, tačiau Tibetui vieno vaiko politika negalioja. Taipogi, dėl skiedimo ir maišymo su Han Chinese, tai jis vyksta su visomis etninėmis grupėmis esančiomis Kinijoje ( Lahu, Miao, Manchu, Chun, Hui ir t.t ) . Taip, kad tikrai nėra taip, kad Tibetas būtų tyčia skriaudžiamas ypatingai smarkiai - skriaudžiamas tiek pat, kiek ir kitos etninės mažumos.
TomasS 2010-10-01 10:03
Na juk nuo to, kad Han'ai skriaudžia daugiau nei vieną tautą, tai nepasidaro mažesniu tarptautinės teisės/susitarimų pažeidimu. Ir taip, Tibetas - ne vienintelė kinų okupuota teritorija, tik tai šalis, kuri turi daugiausia savo ankstesnio suverenumo įrodymų (daugiau informacijos apie tai rasite anksčiau mano minėtame diplominiame darbe).
Sloth 2010-10-03 00:29
Pateik nuorodą nors vieną rimtą dėl sterilizavimo. Nes, kad ir kiek teko domėtis, niekur apie jokias tibetiečių sterilizacijas negirdėjau. Tas, kad tu parašei taip, lyg Tibetas būtų vienintelė etninė grupė kenčianti dėl neteisybės. Tas pats vyksta visose valstybėse, kur yra bent kažkoks pavojus jog viena ar kita etninė mažuma gali trikdyti valstybės vientisumą. Kinų politika gan logiška, žinant jų tai, kiek susiskaldymų ir suvienijimų jie per savo istoriją yra išgyvenę. Nepateisinu vienintelio dalyko - pačios okupacijos ir mao laikotarpio, visa kas seka po to yra logiški sprendimai siekiant išsaugoti vientisumą. Jei dabar taip staiga paleistų Tibetą iš kart atsiskirti bandytų dar kelios etninės grupės, kas sąlygotų visą Kinijos subyrėjimą ar galbūt net ir trečią pasaulinį, jei Kiniją bandytų jėga užkirsti tam kelią. Per daug sentimentaliai ir šališkai ( Iš vakarietiškos pusės ) vertini.
TomasS 2010-10-03 10:24
O turėčiau vertinti iš Mao pusės?
Sloth 2010-10-03 12:42
1. Gerai, dėl sterilizavimo tu teisus, tikrai apie tokį dalyką negirdėjau. 2. Dėl etninių mažumų : Prancūzijos romai ( jie net nekelia jokių pavojų vientisumui, tiesiog šiaip nepatiko ) , JAV indėnai, kuomet jų dar buvo pakankamai daug, PAR daug laiko juodaodžiai buvo engiami, nors valstybė jau skelbėsi demokratiška. O kas dedasi artimuosiuose rytuose? Kinai tikrai nėra vieninteliai skriaudžiantys tam tikras etnines grupes. 3. Skirtumas tarp D.Britanijos ir kitų Europos imperijų bei Kinijos yra tas, kad jų okupuotos zonos buvo toli nuo namų, tai niekaip negalėjo grėsti metropolijos teritoriniam vientisumui. 4. Kur tu įžvelgi genocidą? Nejuokink ir nemaišyk terminų. Ar tu vienas iš tų, kurie galvoja, kad dabartinė Lietuvos vyriausybė vykdo lietuvių genocidą, nes visi emigruoja? 5. Turėtum vertinti atsižvelgdamas į padėti į kurią įkrito dabartinė kinų valdžia po mao rėžimo. Tarkim jie iš kart mirus mao paskelbia Tibetą nepriklausomu, panaikina cenzūra, tada nuo jų atsiskiria dar ir manchu etninė grupė ( ji to jau senokai siekė, nors realiai mongolams jos net nereikia ), uighurai, kurie taipogi visai neseniai dar kėlė pretenzijas į nepriklausomą valstybę. Argumentas, kad Kinija tokiu atveju subyrėtų nėra iš piršto laužtas, patikėk. Aš neteigiu, kad Kinai angelai, bet iš tavo postų susidaro įspūdis, kad tau Kinija - blogio imperija. Kvepia eurocentrizmu. Žinoma liūdna, kas vyksta su Tibetu, bet taip lengvai daryti drastiškų prielaidų negalima.
TomasS 2010-10-03 21:01
Šitas straipsnis buvo apie Tibetą. Kinija ir jos likimas/pasirinkimas - jau kita didelė tema. Su Tibetu labai liūdna kas vyksta, bet mes kol kas galime tik žmones informuoti apie tai. Kaip rodo kad ir šis pavyzdys - tu panašu pakankamai žinai apie Kiniją - bet nepakankamai žinai apie kinų daromas piktadarybes Tibete (sterilizacija blogybės nesibaigia). Kažkas bando Kiniją keuprėm forumuose apmėtyti, o KLR ambasada daugiašimtapuslapinius „katalogus“ neša mūsų įvairioms valdžios institucijoms, kur rodoma, kokie tibetiečiai yra „teroristai“, „žudikai“ ir kaip jie skriaudžia geranorišką Kiniją.
Analog 2010-10-03 22:20
Tomai, nežinau tu ar tik šiaip užsirašęs, kad tu iš PAR. Bet jei tai tiesa, gal pora žodžių apie dabartinę baltųjų padėtį ten galėtum pasakyti?
TomasS 2010-10-03 22:53
P.S.S. Baltųjų PAR'e yra 1/7.