„To niekada nebuvo nutikę istorijoje“. 400 000 000. A‑50 sunaikinimo svarba  ()

Karo ir politikos apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko pažymėjo, kad tokio lėktuvo kaina siekia beveik 400 mln. dolerių. Šis praradimas reiškia, kad Rusija turės daug ribotesnius žvalgybos pajėgumus Ukrainos oro erdvėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-15 „To niekada nebuvo nutikę istorijoje“. 400 000 000. A‑50 sunaikinimo svarba  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos oro pajėgos sunaikino tolimojo aptikimo radaro lėktuvą A-50 ir priešo skraidantį valdymo postą Il-22. Rusija iš viso gali turėti 9 A-50, tačiau ne visi jie parengti kovai. Tai komentare „RBK-Ukraina“ pareiškė „Informacinio pasipriešinimo“ karo-politikos ekspertas Oleksandras Kovalenko.

Anot eksperto, A-50 lėktuvus okupantai naudoja sekimui ir žvalgybai oro erdvėje vykdyti. Kaip pabrėžia Kovalenko, A-50 naudojamas taikiniams identifikuoti ir oro gynybos charakteristikoms gerinti, didinant taktinės aviacijos galimybes nukreipti, užfiksuoti, stebėti ir sunaikinti taikinius per atstumą.

Jo žiniomis, Rusijos Federacija iš viso turi 9 A-50 lėktuvus, „tačiau 3 iš jų faktiškai neveikia“.

„Vienas modernizuojamas, darbai iki galo vis dar nebaigti, kiti praktiškai neeksploatuojami, nes negali būti suremontuoti“, – sako Kovalenko.

Kaip pabrėžia ekspertas, klausimų kyla net ir dėl kovinių okupantų lėktuvų. Jis priduria, kad didžiausias oro erdvėje užfiksuotas A-50 lėktuvų skaičius yra 5 vienetai.

„Baltarusijoje į vieną iš A-50 lėktuvų pataikė bepilotis orlaivis, jis buvo evakuotas iš Baltarusijos Respublikos. Tuo metu lėktuvo fiuzeliažas tiesiogiai nenukentėjo. O šiandien Rusijoje, vargu ar pavyks greitai atkurti tokias sudėtingas sistemas“, – sako Kovalenko.

 

 

Kaip pastebi ekspertas, šiuo metu šalis agresorė negali pagaminti tokių lėktuvų, nes A-50 kaina siekia beveik 400 mln. dolerių.

„Atsižvelgiant į tai, kad A-50 dabar nėra gaminami ir kiekvienas jų yra unikalus, tai rusams šis lėktuvas dar labiau pabrangsta“, – pabrėžė jis.

Kovalenko teigimu, A-50 praradimas reiškia, kad Rusija turi gerokai apribotas galimybes vykdyti žvalgybos operacijas Ukrainos oro erdvėje.

 

 

„Rusai ne tik turės mažiau informacijos apie Ukrainos taktinių orlaivių buvimą ir ne tik oro erdvėje, bet ir negalės perorientuoti savo taktinių lėktuvų bei oro gynybos technikos“, – rašoma pranešime.

Ekspertas A-50 sunaikinimą ir Il-22 sugadinimą pavadino „unikaliu atveju pasaulinėje karų ir konfliktų istorijoje“.

„Kai du tokio lygio ir funkcionalumo lėktuvai sunaikinami arba sugadinami vienu metu. Tai unikalus atvejis. To istorijoje dar nėra buvę", – pabrėžia jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(92)
(2)
(90)

Komentarai ()