„Nebėra ginklų? Ginklų yra!“ Įdomus JAV rezervas  ()

Amerikiečiai, turėdami ribotus pajėgumus gaminti rankinių priešlėktuvinių raketų FIM-92 „Stinger" komplektus, atrado įdomų rezervą. Tai buvo utilizavimui skirti komplektai, kurių daugumą pavyko atnaujinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečiai, turėdami ribotus pajėgumus gaminti rankinių priešlėktuvinių raketų FIM-92 „Stinger" komplektus, atrado įdomų rezervą. Tai buvo utilizavimu skirti komplektai, kurių daugumą pavyko atnaujinti.

JAV kariuomenė pranešė, kad pagal 2022 m. vasarą pradėtą programą buvo patikrinta 2700 perdirbimui skirtų „Stinger“, iš jų naudojimui paruošta iš naujo beveik 1900 komplektų.

Komplektai buvo išimti iš apyvartos dėl jų senumo, nes ginklai, kuriuose yra sprogmenų ir raketinio kuro, turi tam tikrą galiojimo laiką, kuriam pasibaigus jų patikimumas sparčiai mažėja ir, dar blogiau, jie gali kelti pavojų naudotojui.

Pavyzdžiui, kietajame raketinio variklio kure laikui bėgant didėja mikroįtrūkimų, didinančių uždegimo paviršiaus plotą daugiau, nei numato gamintojo standartas, todėl variklio degimo kameroje padidėja slėgis ir vėliau įvyksta sprogimas. Todėl naudojant labai senus komplektus gali žūti ar būti sužeisti kariai, kaip, be kita ko, atsitiko su kai kuriomis čekiškomis RPG-7 granatsvaidžių kopijomis Ukrainoje.

Dėl šios priežasties vykdant programą kiekvienas FIM-92  „Stinger" buvo išardytas, o susidėvėję ar pažeisti komponentai pakeisti naujais. Po to surinkti „Stinger" buvo sertifikuoti dar 10-čiai metų.

 

Aštuntajame dešimtmetyje sukurti FIM-92 „Stinger" komplektai buvo skirti kovai su taikiniais, esančiais iki maždaug 5 km atstumu, esančiais iki maždaug 4 km aukštyje. Raketoje buvo sumontuota nukreipiamoji kovinė galvutė, sudaryta iš poros jutiklių, kurių pirmasis buvo infraraudonųjų spindulių jutiklis, aptinkantis šilumos tašką, o antrasis - ultravioletinių spindulių detektorius. Tokia konstrukcija leidžia užtikrinti mažesnį jautrumą raketos savigynos priemonėms ir taip padidinti veiksmingumą prieš taikinius. 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(4)
(70)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: