„Jie netgi kameras pastatė. Ir buvo pasiruošę viskam.“ Kaip Rusija ruošėsi Ukrainos kontrpuolimui  ()

Karininkas atskleidė, kaip Rusija ruošėsi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsakomajam puolimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija pasiruošė 2023 m. Ukrainos kontrpuolimui, o Ukraina neatsižvelgė į keletą svarbių veiksnių.

Tai interviu UP pareiškė buvęs 47-osios mechanizuotosios brigados 4-osios kuopos vadas Mykola Melnykas. Pagrindinė jo padalinio užduotis buvo apeiti Robotynę ir Novoprokopivką Zaporižios srityje iš rytinio flango, 12–14 kilometrų įsiveržiant į priešo gynybinių formacijų gilumą.

Anot jo, kiekviena užduotis yra reali. Tik klausimas, kaip tai bus įgyvendinta. Nebuvo atsižvelgta į keletą veiksnių.

„Nuo pat pradžių amerikiečiai (o gal ir mūsiškiai) neatsižvelgė į aviacijos faktorių. Per visas pratybas nebuvo jokios aviacijos. Antra istorija paaiškėjo per pratybas Vokietijoje: jei nebus atskirti pėstininkai nuo šarvuočių grupės, tai atneš didelių nuostolių. Ir pasakysiu taip, kai turėjome užbaigti darbą šturmuojant, vis tiek turėjome taikyti šią taktiką“, – pažymėjo jis.

Melnykas pridūrė, kad mūšis parodė tiek vadų, tiek personalo pasirengimo lygį. Jis pabrėžė, kad mokymas užsienyje buvo produktyvus – „jei norėjai mokytis, tai ir išmokai“.

„Tik geriausi prisiminimai apie tai. Be to, turėjau galimybę juos palyginti su kuopos taktinėmis pratybomis Rivnės poligone. Tai kaip žemė ir dangus! Amerikiečiai tikrai moko, o mūsų mokymų užduotis, man atrodo, yra tiesiog „nustekenti“ kareivį, kad jis kuo greičiau norėtų į frontą, kad tik nepasiliktų Rivnės poligone“, – prisipažino kariškis.

 

Melnyko dalinys kovai buvo pasiruošęs ir psichologiškai. Vadas neslėpė, kad užduotis buvo sudėtinga, todėl iš anksto paskyrė asmenis, atsakingus už vadovavimą kuopai, jei jis mūšio metu iškristų.

„Manau, kad mano kuopa ne iki galo įvykdė jai pavestas užduotis. Bet jų įvykdyti iki galo buvo neįmanoma, nes jei tądien būtume tęsę puolimą, būtume dar labiau atitrūkę nuo flangų ir būtume sunaikinti“, – komentavo jis.

 

Rusai  ruošėsi gerai, jei stiprino gynybą okupuotose Ukrainos teritorijose. Priešas atliko analizę ir numatė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmus.

„Rusai labai teisingai apskaičiavo puolimo kryptis, labai kompetentingai statė gynybines konstrukcijas. Be to, net kai buvo vykdomas preliminarus artilerijos naudojimas prieš gegužės puolimą, jie, pliekiant ugniai, ir toliau statė įtvirtinimus. Mes neatsižvelgėme, kad rusai buvo viskam pasiruošę. Jie netgi kameras pastatė puolimo kryptimi ir tiesiog matė atskirų dalinių judėjimą“, – pažymėjo Melnykas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(7)
(41)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: