JAV ilgalaikis planas Ukrainai. Trūksta ypač svarbaus punkto  ()

Daugiausia dėmesio skiriama gynybai ir Ukrainos ekonomikos stiprinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidento Joe Bideno administracija rengia ilgalaikės paramos Ukrainai kare prieš Rusiją planą, tačiau šis planas nenumato jokių reikšmingų fronto linijos pakeitimų Ukrainai 2024 m.

The Washington Post“ apie tai rašo remdamasi anoniminiais šaltiniais Amerikos administracijoje.

Ukraina ir toliau teigia, kad vienas iš jos tikslų yra susigrąžinti visas tarptautiniu mastu pripažintas jos teritorijas. Tačiau naujos Ukrainos paramos strategijos projekte neakcentuojamas teritorijų išlaisvinimas. Jame daugiausia dėmesio skiriama gynybai ir Ukrainos ekonomikos stiprinimui.

„The Washington Post“ cituoja JAV administracijos pareigūną, sakiusį, kad šiais metais Ukrainai bus sunku pakartoti puolimą, panašų į praėjusios vasaros. Tai lėmė tik ribotą sėkmę, strateginis tikslas – nukirsti vadinamąjį sausumos koridorių į okupuotą Krymą – nebuvo pasiektas.

Dabar JAV administracija tikisi, kad šie metai, praleisti besiginant, leis Ukrainai gerokai sustiprinti savo potencialą, ypač karinėje pramonėje. Pažymima, kad amerikiečių paramos plano įgyvendinimo galimybė priklauso nuo to, ar JAV Kongresas skirs lėšų padėti Ukrainai.

 

Dėl nesutarimų tarp demokratų ir respublikonų, daugiausia dėl migracijos ir padėties prie JAV pietinių sienų, Kongresas dar nepatvirtino Joe Bideno administracijos pasiūlymo skirti apie 60 mlrd. dolerių su Ukraina susijusiems poreikiams.

Kai kurios Amerikos žiniasklaidos priemonės anksčiau rašė, kad J. Bideno administracija netrukus rekomenduos Ukrainai likti gynyboje, kad būtų išvengta tolesnio teritorijos praradimo. Kalbėta apie galimą kombinuotą strategiją, kurioje „aktyvioji gynyba“ būtų derinama su atakomis prieš Rusijos armijos galinius taikinius. „The Washington Post“ taip pat rašo, kad Vakarų šalys nori, jog Kyjivas sutelktų dėmesį į ilgalaikius smūgius, įskaitant Juodosios jūros laivyno ir Rusijos armijos taikinius okupuotame Kryme.

 

Leidinio pašnekovai pripažįsta, kad naujoji strategija gali turėti politinės rizikos, nes visuomenė tiek Ukrainoje, tiek Vakaruose gali pradėti rodyti nuovargį dėl karinių operacijų, kurios neduoda apčiuopiamų rezultatų užkariautų teritorijų pavidalu.

Oficialiai Ukrainos atstovai išreiškė nesutikimą su perėjimu prie strateginės gynybos, pažymėdami, kad tai gali būti žingsnis konflikto įšaldymo link, kas naudinga Rusijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()