Dviratininkams sukurtos oro pagalvės (Video)  (10)

Šis išradimas galėtų pasitarnauti tiems dviratininkams, kurie važinėdamiesi nemėgsta dėvėti apsauginio šalmo. „Hvvding“ šalmas yra oro pagalvės tipo apykaklė, kuri susidūrimo metu išsiskleidžia per 0,1 sekundės dalį, taip apsaugodama dviratininko kaukolę ir kaklą. Šią apsauginę priemonę du Švedijos industrinio dizaino studentai kūrė daugiau nei šešerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dizainerė Anna Haupt sakė, kad jų kompanija tikisi, jog oro pagalvė dviratininkams, Europos parduotuvėse atsiras jau kitų metų pavasarį. Jos kaina nebus maža – maždaug 260 svarų, bet A. Haupt tikisi, kad dauguma žmonių šią priemonę įsigis kaip alternatyvą šalmui.

Dizainerių komanda sukūrė apykalę, kuri dviračio susidūrimo metu išsiskleidžia oro pagalvės pavidalu, taip apsaugodama dviratininko sveikatą. Mažas helio dujų cilindras išsiskleidžia per 0,1 sekundės dalį ir būna išsipūtęs dar kelias sekundes po susidūrimo.

A. Haupt sako: „Oro pagalvės paleidimo mechanizmą kontroliuoja ant dviračio pritaisyti jutikliai. Tiek aš, tiek mano kolegos yra užkietėję dviratininkai, tačiau Švedijos įstatymai liepia dėvėti šalmus. Dauguma žmonių jų nemėgsta, nes jie negražiai atrodo ir gadina šukuoseną.“

Išradėjai sako, kad apykaklės spalva gali būti keičiama ir priderinama prie dviratininko dėvimų drabužių.

Išradėja sako: „Mes norėjome sukurti tokią priemonę, kuri apsaugotų žmonių sveikatą ir gerai atrodytų. Kurdami šią apykaklę, mes apklausėme šimtus dviratininkų, teiraudamiesi, kokios apsauginės priemonės jie norėtų.”

Dizainerė ir išradėja A. Haupt sako: „Mes atlikome daugybę praktinių bandymų su manekenais, imituodami susidūrimus. Surinktus duomenis kruopščiai išanalizavome ir esame tikri, kad mūsų sukurta apsaugos priemonė yra veiksminga.“

Didžiosios Britanijos Karališkosios draugijos už prevenciją kelyje „RoSPA“ atstovas sako: „Tai labai geras išradimas, bet tam, kad jis taptų oficialiai naudojamu, mums reikia daugiau įrodymų. Reikia sužinoti, kodėl jis geresnis už šalmą, kaip jis veikia tam tikromis aplinkybėmis ir panašiai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)