„Žvaigždžių karų“ hologramos taps realybe (Video)  (3)

Kol į rinką skverbiasi 3D televizija, mokslininkai toliau dirba prie tikrojo erdvinio vaizdo – hologramų – saugojimo, perdavimo ir atkūrimo technologijų tobulinimo. Turbūt jau netolimoje ateityje šios technologijos ištobulės taip, kad filmo „Žvaigždžių karai“ holografiniai informacijos perdavimo būdai taps tikra realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arizonos universiteto (JAV) Optikos mokslo koledžo specialistai sukūrė prototipinį įrenginį, galintį be specialių 3D akinių beveik realiuoju laiku demonstruoti judančias erdvines hologramas. Tiesa, iš prototipinio įrenginio didelių stebuklų tikėtis neverta, tačiau ateityje panaši technologija gali būti plačiai pritaikoma internetinėse vaizdo konferencijose ar naujo tipo televizoriuose.

Judančių 3D hologramų technologijos ir šviesolaidinio ryšio kanalų derinys atveria plačias naudojimo perspektyvas ne tik telekomunikacijų srityje, bet ir, pavyzdžiui, telemedicinoje, nes chirurgai galės operuoti pacientus būdami nuo jų per šimtus ar tūkstančius kilometrų, teigia mokslininkai. „Mes numatėme daugybę galimų technologijos pritaikymo būdų, pvz. automobilių ar lėktuvų gamyboje. Gamintojai galėtų žiūrėti į hologramą, kurioje matytų modelį, kaip tiksliai viskas turėtų būti padaryta“, – aiškina Arizonos universiteto Optikos mokslo koledžo mokslininkų grupės vadovas profesorius Nasseras Peyghambarianas.

Pasak profesoriaus, naujoji jų sukurta technologija paryškina dabartinių hologramų trūkumus, kurios pateikia nejudantį 3D vaizdą, o jei jis yra judantis, jog negalima apžiūrėti 360 laipsnių kampu. Naujasis išradimas leis įrašyti judančius trimačius vaizdus ir tiesiogiai juos rodyti bet kuriame pasaulio taške. Iki šiol sukurtos trimačio projektavimo sistemos galėjo pasiūlyti arba nejudančias hologramas, arba filmus (tokius kaip šių metų hitas "Avatar" ("Įsikūnijimas"), kuriuose trimačius efektus galima matyti tik iš vieno taško. Apie savo pasiekimus paskelbę mokslininkai džiaugiasi, kad jų technologija leidžia žiūrovams trimatę hologramą apžiūrėti iš visų pusių.

Tuo tikslu Arizonos universitete sukurta „holografinio telebuvimo“ (holographic telepresence) technologija, kurios pagrindas – iš tam tikro tipo fotorefrakcinės medžiagos pagamintas 25 cm įstrižainės ekranas, galintis atnaujinti jame rodomą erdvinę hologramą kas 2 sekundes. Žinoma, to neužtenka hologramoje sklandžiai perteikti, pavyzdžiui, žmogaus judėjimą, tačiau žurnale „Nature“ išradimą aprašę mokslininkai yra įsitikinę, kad dabartinį jų kūrinį bus galima gerokai tobulinti ir po 7-10 metų padaryti prieinamu namų vartotojams.

Hologramos vaizdas fiksuojamas naudojant visą eilę vaizdo kamerų, stebinčių reikiamą objektą skirtingais kampais. Po to ši informacija užkoduojama ir siunčiama į impulsinio lazerio sistemą, kuris, sąveikaudamas su kitu šviesos spinduliu, susidariusius interferencinių trikdžių „raštus“ projektuoja į specialios fotorefrakcinės medžiagos ekraną, taip sudarydamas erdvinės hologramos vaizdą, sakoma pranešime.

Taip sukurta 3D holograma po kelių sekundžių ar minučių savaime pranyksta, arba ji gali būti ištrinta projektuojant į ekraną naują 3D atvaizdą. Kadangi erdvinių hologramų rodymo įrenginio prototipas gali atnaujinti vaizdą kas 2 sekundes, matomas vaizdas yra kiek trūkčiojantis ir sulėtintas. Tačiau JAV mokslininkai teigia jau kuriantys 17 colių įstrižainės ekraną, kuriame judančios hologramos taps kur kas artimesnės tikroviškam vaizdui.

„Holografinis telebuvimas“ reiškia, kad mes galime vienoje vietoje įrašyti erdvinį vaizdą, o parodyti jį visai kitoje – bet kur pasaulyje, realiuoju laiku. Šis pasiekimas mus dar labiau priartina prie tikroviško „holografinio telebuvimo“, naudojančio didelės vaizdo raiškos spalvinius natūralaus žmogaus dydžio 3D atvaizdus, kurie gali būti transliuojami naudojant televizinę vaizdo atnaujinimo spartą į bet kurią pasaulio vietą“, - pranešime cituojamas profesorius Nasseras Peyghambarianas.

Daugiau apie išradimą galite sužinoti universiteto pranešime spaudai bei šiame video pristatyme:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)