Sukurti du skirtingi supergreiti sraigtasparniai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

domast 2011-01-08 10:44
kaip vištos negalima vadinti gandru taip ir čia sraigtasparnio negalima vadinti malūnsparniu. malūnsparnio pvz. http://www.eaa.org/wallpaper/images/jul ... _plain.jpg sraigtasparnio pvz. http://www.helibott.com/images/photos/helicopter3.jpg
Crus 2011-01-08 11:30
domast, ok, o kaip tada vadinti KA50 arba CH-47 Chinook? tie aparatai neturi galinio sraigto ir is esmes skiriasi nuo tavo duoto pvz. apie sraigtasparni.
kestutisz 2011-01-08 12:17
RC pasaulyje ne vien tik helicopteriai - yra ir tricopter'iai, ir quadrocopter'iai ir pan., tiesiog taip paprasčiau atskirti kur kas. "Ketursraigtis sraigtasparnis" truputi sviestas sviestuotas jau gaunas...
Grazvydas 2011-01-08 13:26
tai tada kas geriausiai gaudosi savo srity? taip gaunasi, iš to, kad tik kalbininkai gerai ir inovatyviai žiūri į visas sritis, o būtent tos srities specialistai yra uzkalkėję seni pirdžiai, kurie nieko neišmano? beje, kodėl nusprendei, kad tas žodis "sraigtasparnis" niekam tikęs? kiek žinau, neesi nei aviacijos, nei Lietuvių kalbos specialistas, tad gal nereiktų švaistytis savo subjektyvia nuomone, kaip objektyviais teiginiais?
bahuriux 2011-01-08 13:50
AdutisTM 2011-01-08 15:00
Sraigtasparnis, tai kai pagrindinis (tas didysis horizontalus) rotorius yra varomas variklio. Malūnsparnyje rotorių įsuka oro srautas. T.y. variklio nėra. Nebent įdeda nedidelį varikliuką pradiniam menčių įsukimui, kad būtų galima greičiau pakilti (mažesnis įsibėgėjimo kelias). Beje, išjungus variklį sraigtasparnis tampa malūnsparniu. Netgi tokia karvė kaip Mi-8 gali visai neblogai sklęsti išjungtu varikliu (sklendimo kokybė gaunasi maždaug 1:4). O del sraigto, tai ir laivuose vadina sraigtu. Nereiškia, kad varo su medvaržčiu
rwc 2011-01-08 15:14
Nes paprasčiausiai jis dirbtinis ir bendrinei nereikalingas kaip vertalas (atskira malūnsparnio rūšis, malūnsparnį apibrėžiant kaip aparatą, kurio vertikalus impulsas sukuriamas vertikaliu rotorium). Ir, iš principo, negi neįmanoma viename aparate kombinuoti visų trijų principų - lėktuvo, autožiros ir helikopterio skirtingose skrydžio fazėse. Taip išeitų, kad jam reikia sugalvoti naują padvadinimą, nes techniškai jis nėra nė vienas. Kuo nepatinka pats žodis "sraigtasparnis". Nes jo struktūra, lyginant su "malūnsparniu", "lėktuvu", "varikliu" nelogiška, rodos ir tesugalvota tam, kad egzistuotų pseudolietuviškas žodis įvardyti "malūnsparniui, bet ne autožirai". "Malūnsparnis" atitinka įprastą Europos kalboms terminų darybos tradiciją: naujas bendrinis žodis sudaromas kombinuojant du įprastus bendrinės kalbos žodžius ir akcentuojant kažkokias jų savybes. "Turintis sparnus, primenančius malūną". Man čia viskas aišku. Kaip ir "helicopter" - sparnuota sėkla (kuri skriedama sukasi aplink vertikalią ašį) arba "autožira" (kas pats sukasi). Tuo tarpu "sraigtas" iš 5 DLKŽ pateikiamų reikšmių turi tik paskutinę grynai techninę prasmę tame kontekste. Sraigtas yra apskritai toks daiktas, kuris sukasi ir perduoda sukimosi momentą. Techniškai - labiau "ašis" nei "ašis su mentėm". Pagal darybą, reiktų suprasti, kad sraigtasparnis - tai "sraigto sparnas" (t.y., pirmas sandas tarnauja kilmininku, antras - vardininku, kaip "ugniagesys" - "ugnies gesintojas", laikmatis - "laiko matuoklis"). Arba kaip "kažkas turintis sraigtinį sparną" (t.y., ne plokščią, o spiralės formos - kas nėra tiesa) - plg. kiti sudėtiniai būdvardžiai: "raudonskūris politkierius" - "politikierius raudona skūra". Žiūrint formaliai, tuomet turėtų būti ne "sraigtasparnis" kaip daiktavardis (kas), o "sraigtasparnis orlaivis" (koks). Apskritai, dar neaišku, ar čia apskritai teisingas pažodinis vertimas iš "helicopter", ar iš rusiško "Винтокрыл" (gyrodyne, gyroplane). Rusiškas "Вертолёт" apibūdina kur kas tiksliau (kas nėra tapatu "Винтокрыл").
Blitzkrieg 2011-01-08 17:06
Ka jus nusisnekat del to X3, kad ir gelbejimui jis puikiai tiktu, padarytu kokia anga grindyse ir tiek. Kadangi kaip zadama jis kainuotu tik 25% brangiau, tai susilauktu dideles sekmes tarp visokiu verslininku.
domast 2011-01-08 17:31
šiokius tokius pagrindus apie sraigtasparnius esu wikipedijoje įkėlęs iš Radavičiaus "parašytos" knygos http://lt.wikipedia.org/wiki/Sraigtasparnis pasiskaityk. jei nori plačiau gali pasiskaityti Богданов Ю.С - Конструкция вертолётов, Б. Спунда - Летающие модели вертолетов
domast 2011-01-08 18:51
galima kombinuoti šiek tiek patobulinus konvertoplaną
Crus 2011-01-08 20:04
na taip, rusu autorius savo knygoje atskleis kodel zodis malunsparnis netinkamas apibudint jusu vadinama sraigtasparni.
domast 2011-01-08 20:13
gal nesi ant tiek durnas kad nesugebėtum pakrutinti smegenų ir pats pasidomėjęs malūnsparnio ir sraigtasparnio veikimo principu suprastum jog tai skirtingi orlaivių tipai.
Crus 2011-01-08 20:20
kaip rwc ir minejo propeleriu varomas lektuvas labai net skiriasi veikimo principu nuo reaktyvinio, bet abu jie yra lektuvai, ar ne taip?
domast 2011-01-08 20:33
domast 2011-01-08 22:36
bent kiek galvojantį žmogų galima gerbti, šiuo atveju žmogus su neaiškiu IQ nesugeba suprasti kai jam sakoma kad skiriasi jų VEIKIMO PRINCIPAS, o jis vistiek apie variklius. plius jei šalinate žinutę tai šalinkit tik tą dalį kuri jum atrodo įžeidžianti, o kur kalbama apie ęsmę galima būtu ir palikti
Crus 2011-01-08 23:11
nesu 100% isitikines, bet zodis sraigtasparnis mano manymu yra naujadaras velniai zino kieno sugalvotas. Bet esu tikras, kad jei parodytum vyresniem zmonem savo sraigtasparni ir paklaustum "kas cia?" tikriausiai dauguma atsakytu, kad malunsparnis. ir ne tame esme ar ten suka tas mentes koks motoriukas, ar nesuka. zmones seniai ta aparata taip vadino ir niekam nekilo problemu ir ilgai dar taip vadins. jei noris isitikint, padaryk apklausa gatvej "kas yra malunsparnis?", kaip manai ka tau zmones atsakys? kad tai paratas kuris kyla ir leidziasi vertikaliai su mentem ir t.t. ar tai kazkoks kukurznikas su prikabintom mentem kurios sukasi be motoriuko t.y. autozyras? o jei tingi ar nenori diskutuot tai nereik izeidinet ir ieskot sikinej slieku ar gilintis i mano IQ.
domast 2011-01-08 23:49
pasižiūrėk laidą "klausimėlis" ir suprasi prie ko gali privesti tavo tos apklausos, diskutuoti nebėra čia apie ką, nes tamsta kaip matau aviacijoje visiškai nekompemtetingas ir susidūręs tik tiek kiek močiutė ravėdama daržą rodė į dangų ir sakė kad skrenda malūnsparnis, http://www.caa.lt/get_file.php?file=bTJ ... JseVlaOXM= šičia DOKUMENTAS paimtas iš CAA puslapio kur nurodyta kiek ir kokių orlaivių Lietuvoje yra ir kur aiškiai išskirta yra sraigtasparnis ir malūnsparnis (kuo jie skiriasi regis mes jau išsiaškinome nebereikia tamstai kartoti?) tad dabar gali ramiai eiti miegoti ir jei kada danguje ar ant žemės pamatysi orlaivį be sparnų ir su didelėmis horizantaliomis mentėmis viršuje, galėsi jau atskirti tai sraigtasparnis ar malūnsparnis.
rwc 2011-01-09 00:56
O, štai ir turim naują pavadinimą. Ką jis reiškia? Gal torsionines jėgas konvertuoja į magnetines? WTF? gal tiesiog horizntalią į vertikalią? Taigi čia mizeris. Konvertuokit, jei jum tai šitaip sunku. Įveikti gravitaciją - aišku, įdomus uždavinys ir jo sprendimai, aišku, įdomūs. Ale gi visiškai neįdomu, kai kažkas pavadinama malūsnsparniu, kažkas - sraigtasparniu; kažkas - iPodu, kažkas iPadu. Tie iP*dai bent jau tiesiogiai nesitaiko į bendrinę kalbą, nafik čia įsižeidinėt?
domast 2011-01-09 01:27
rwc, kad ir kaip tau būtu sunku, bet susitaikyk kad sraigtasparnis yra sraigtasparnis, o malūnsparnis yra malūnsparnis. kad nesivelti į bereikšmes tamstos filosofijas, tiesiog pora postų aukščiau pateikiau oficialų Civilinės aviacijos administracijos dokumentą kur pateikiama Lietuvoje registruotų orlaivių statistika kur yra parašyta kiek Lietuvoje yra sraigtasparnių IR kiek yra malūnsparnių tad oficialiai sraigtasparnio negalima vadinti malūnsparniu. rūgpienių kaime kalbėdamas su dieduku tu sraigtasparni gali vadinti ir malūnsparniu, bet jei kaimynas nugirdęs tave nuspręs pataisyti kad tai apie ką tu kalbi yra ne malūnsparnis, o sraigtasparnis, jis bus 100% teisus. Forumo prižiūrėtojams: manau reikėtų forumą pradėti valyti nuo tokių forumo trolių kaip rwc, Crus ir pan.
kionig 2011-01-09 01:31
O kaip sita pavadintumete ? Be to, kai rodydavo medikopterį, tai niekas nesikabinėdavo, net ir patys VLKK'aškinai.