Jonathan Singer. Patikrinta realybė: „WiMAX“ yra 4G. Taškas.  (2)

Praėję metai baigėsi karštomis diskusijomis ar galima mobiliojo ryšio technologijas „WiMAX“ bei LTE vadinti 4G karta. Aiškumo turėjo padaugėti po oficialaus Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) komentaro, tačiau nors jame ir buvo paskelbta, kad terminas „4G“ gali būti taikomas ir technologijoms „WiMAX“ bei LTE apibūdinti, ne visus šis atsakymas nuramino. Plėtodami šią temą pristatome įdomų „WiMAX“ forumo Rinkodaros komunikacijos ir rinkos tyrimų vadovo Jonathano Singerio komentarą apie „WiMAX“ kaip 4G technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„WiMAX“ forumas technologiją „WiMAX“ visada vertino kaip 4G technologiją. Mes tvirtiname, kad „WiMAX“ yra 4G todėl, kad jos pagrindas yra OFDMA, kad ji yra sukurta taikant IP protokolą ir orientuota į duomenų perdavimą. Kita akivaizdi priežastis yra ta, kad „WiMAX“ yra pažangesnė technologija už 3G, todėl reikėtų apibrėžti ir šių technologijų skirtumus. Tai kelias, kuriuo eina visos tikrosios plačiajuosčio ryšio technologijos. Perėjimas nuo 3G prie 4G technologijų kartos yra žingsnis nuo į balsą orientuoto perdavimo grandinėmis link visiškai į IP duomenų perdavimą orientuotos architektūros. „WiMAX 2“ bus dar pažangesnė 4G „WiMAX“ technologija, kuri atitiks Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos apibrėžtus „IMT-Advanced“ standarto reikalavimus. Panašiai, kaip ir 3G technologija HSPA evoliucionuoja į HSPA+.

Logiška, kad dėl šių esminių technologinių struktūros pokyčių „WiMAX“ turėtų būti apibrėžiama kaip kitos kartos, pranašesnės už 3G, technologija. Vienu metu netgi svarstėme galimybę pavadinti ją „1G Mobilusis internetas“, tačiau nusprendėme, kad toks pavadinimas gali klaidinti. Ironiška, tačiau nepaisant mūsų didžiulių pastangų, šiame verslo sektoriuje terminų painiavos visgi neišvengta.

Spalio 21 dieną ITU paskelbė pranešimą spaudai, dėl kurio kilo klausimų, ar „WiMAX“ ir kitos vystomos technologijos gali būti vadinamos „4G“. Tai buvo išties netikėta ir sukėlė sumaištį. ITU nepateikė aiškaus 4G termino apibrėžimo ir taip pasielgė dėl svarios priežasties. Pabrėždama „IMT-Advanced“ standartą ITU-R institucija primygtinai rekomendavo nevartoti termino „4G“ ITU-R dokumentuose. Po spalio 21 d. išplatinto pranešimo kelios organizacijos (tarp jų ir „WiMAX“ forumas, IEEE, „Sprint Nextel Corp.“ ir JAV valstybės departamentas) susisiekė su ITU dėl pranešimo sukeltų nesusipratimų ir galimo sąmyšio rinkoje. Po šio susirašinėjimo gruodžio 6 d. ITU paskelbė kitą pranešimą spaudai, kuriuo paaiškino anksčiau skelbtą informaciją:

Kruopščiai įvertinusi griežtus techninius ir eksploatacinius kriterijus, ITU nustatė, kad „LTE-Advanced“ ir „WirelessMAN-Advanced“ turi būti suteiktas vienodas oficialus pavadinimas „IMT-Advanced“. Kaip pažangiausios pasaulyje belaidžio mobiliojo plačiajuosčio ryšio technologijos, „IMT-Advanced“ yra priskiriamos „4G“, nors pripažįstama, kad šis terminas nėra tiksliai apibrėžtas ir gali būti taikomas ir šių technologijų pirmtakėms – technologijoms LTE ir „WiMAX“ bei kitoms išplėtotoms 3G technologijoms, kurios šiuo metu naudojamų trečiosios kartos sistemų darbą ir pajėgumus pagerina iš esmės. Išsamios „IMT-Advanced“ technologijų specifikacijos bus pateiktos naujoje ITU-R rekomendacijoje, kurios laukiama 2012 m. pradžioje.

Šiame pranešime ITU pripažino, kad terminas „4G“ dažniau vartojamas rinkodaros tikslais, o ne konkrečiam standartui apibrėžti. ITU taip pat aiškiai pažymėjo, kad „4G“ nėra vienas iš ITU standartuose naudojamų ir su išsamiomis techninėmis specifikacijomis siejamų terminų, ir tokiu būdu visiškai nusišalino nuo šio klausimo.

Gerai, ITU išsisuko, tačiau klaustukų liko ir sumaišties tikimybė taip pat niekur nedingo. Dar prieš spalio mėnesio ITU pranešimą keletas šiame sektoriuje dirbančių žmonių bandė primesti siūlymą „WiMAX“ pavadinti „3.5G“, „3.9G“ ar kitu panašiu absurdišku pavadinimu. Jie rėmėsi dviem argumentais: greitaveika ir „WiMAX“ statusu „IMT-2000“ ar „3G“ atžvilgiu.

Kad būtų aiškiau, turime pasakyti, kad „WiMAX“ forumas siekė, kad „WiMAX“ taptų „IMT-2000“ technologija dėl konkrečios priežasties – prieigos prie dažnių išteklių. Sėkminga belaidė technologija negali egzistuoti be dažnių spektro, o „IMT-2000“ statusas užtikrino, kad „WiMAX“ tedchnologija nebus užmiršta ir kad vyks vyriausybiniai svarstymai dėl spektro naudojimo. „IMT-2000“ buvo toliau sėkmingi plėtojama, nepaisant 3G technologijos pristatymo 1999 metais. Tačiau nauja, 2007 metais pristatyta, technologija „WiMAX“ OFDMA buvo daug tobulesnė už tai, ko praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį tikėtasi iš CDMA.

Kalbant apie greitaveiką, tai „WiMAX“ operatoriai jau pavargo aiškinti, kokia reklama yra teisinga. Kaip pavyzdį paimkime „Sprint Nextel“ paslaugą. „Sprint Nextel“ reklamuoja vidutinę duomenų atsisiuntimo greitaveiką, siekiančią nuo 3 Mb/s iki 5 Mb/s. Turimos omenyje realios sąlygos tinkle, kuriuo naudojasi vartotojai. Ir žinote ką? Tokią greitaveiką žmonės ir gauna. O štai HSPA+ tinklų reklamoje akcentuojama maksimali 21 Mb/s greitaveika. Tačiau tokią greitaveiką vartotojas gali gauti, nebent tinklu jis naudotųsi visiškai vienas (lyg jis ir tinklas būtų Mėnulyje). Jeigu kalbame apie maksimalią greitaveiką, tai „WiMAX Release 1“ suteikia 40 Mb/s. Nekantraujame pamatyti, kada pirmieji HSPA+ telefonai Jungtinėse Amerikos Valstijose iš tikrųjų pasieks tą maksimalią 21 Mb/s greitaveiką. Veikiausiai taip neįvyks. O paklauskite „WiMAX“ technologija besinaudojančio „Sprint Nextel“ vartotojo, ar jis šiandien gauna vidutinę nuo 3 iki 5 Mb/s greitaveiką? Taip, be jokių problemų.

Reziumuojame: „WiMAX“ technologija yra 4G. Kodėl? Nes jos duomenų perdavimo struktūra yra pagrįsta OFDMA ir IP protokolu. Tai – nauja karta. „WiMAX 2“? Vis tiek tai bus 4G, tik dar galingesnė technologija. „Samsung Electronics Co. Ltd.“ neseniai pristatė „WiMAX 2“ ir pademonstravo 330 Mb/s greitaveiką bei 100+ Mb/s sparta perduodamų 16 skirtingų didelės raiškos vaizdo transliacijų vienu metu. Štai ko galima pasiekti, kai technologijos sukurtos duomenų perdavimui.

Gerai, gal Jums ir nepatinka mano nuomonė, nes aš dirbu „WiMAX“ forume ir esu neva šališkas. Tai sąžininga. Norite kitos nuomonės? Paskaitykite, ką rašo Philas Solis naujienų portale „ABI research“. Neseniai jis pateikė savo nuomonę šiuo klausimu ir aš negalėjau nesutikti su jo logiškais samprotavimais.

Galiausiai duosiu Jums dar šiek tiek peno pamąstymui. Pasirodo, sąmyšis kyla ne tik dėl 3G/4G. Remiantis „Yankee Group“ naujausios apklausos duomenimis, paaiškėjo, kad vartotojai nesuvokia, ką reiškia ‚3G“, jau nekalbant apie „4G“. Apklausus daugiau nei 1200 vartotojų, 57 % atsakė, kad niekada negirdėjo apie „3G“ arba nesupranta tokio termino. Tuo ir baigsiu, palikdamas šiuos duomenis informacijos skleidėjams apmąstyti.

„WiMAX“ forumo Rinkodaros komunikacijos ir rinkos tyrimų vadovas Jonathanas Singeris.

Prie to pačio galite paskaityti išsamius straipsnius apie mobiliojo ryšio kartas bei 4G technologijų plėtros planus Lietuvoje ir pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Jonathan Singer
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)