Pradedantiesiems: kodėl slaptažodis belaidžiam internetui yra būtinas?  (3)

Žmonija paskutiniuosius 100 metų visą dėmesį sutelkė į technologijų tobulinimą (net ir Pasaulinių karų metu karinės technologijos buvo tobulinamos ir po to pritaikomos taikiame gyvenime ). Technologinio progreso tikslas – žmogaus komforto didinimas ir net tinginiavimo skatinimas. Todėl dabar dažniau renkamės nešiojamuosius kompiuterius, bevielį internetą, trumpiau tariant, patogesnes darbo priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl perkame maršrutizatorius su bevielio tinklo funkcija ir su jais diegiame bevielį internetą savo namuose.

Ilgai buvo manyta, kad slaptažodis bevieliam tinklui reikalingas tik tam, kad kaimynas nemokamai nesinaudotų Jūsų bevieliu internetu ir visas jo greitis priklausytų tik tikrajam savininkui. Tačiau šiandien yra ir daugiau priežasčių, kodėl verta apsaugoti slaptažodžiu savo bevielį tinklą.

Ką galima nuveikti su neapsaugotu bevieliu tinklu?

Paprasto daugiabučio namo kieme galima net ir sėdint automobilyje „pagauti“ nuo kelių iki keliolikos belaidžių tinklų ir tikrai ne visi jie yra apsaugoti slaptažodžiu. Taigi ką galima nuveikti, prisijungus prie Jūsų bevielio tinklo, kuris nėra apsaugotas slaptažodžiu?

  • 1. Kadangi jau prisijungta prie Jūsų tinklo, galima prieiti prie duomenų, esančių kituose tinklo kompiuteriuose, jeigu yra leidžiama jais dalintis (share).
  • 2. Dažnai vartotojai nekeičia maršrutizatoriaus prisijungimo slaptažodžio. Todėl galima prisijungus prie Jūsų bevielio tinklo, pasiekti maršrutizatoriaus konfigūravimą (visi standartiniai slaptažodžiai (default) pasiekiami internete, maršrutizatorių instrukcijose, o maršrutizatoriaus modelį dažnai išduoda prisijungimo langas). Iš konfigūracijos terpės galima pakeisti srauto paskirstymą (tarkim, pasigrobti didžiąją dalį Jūsų interneto greičio), pakeisti slaptažodžius, uždrausti prieigą prie interneto (visa tai galima panaikinti maršrutizatoriuje paspaudus standartinių nuostatų atstatymo (reset) mygtuką.
  • 3. Pirmos dvi grėsmės greičiausiai nesukels labai skaudžių pasekmių, tačiau yra didesnių grėsmių. Visi kompiuteriai, kurie pasiekia internetą per maršrutizatorių, iš išorės matomi vienu IP adresu, priskirtu interneto prieigos savininkui. Taigi, prisijungus prie Jūsų neapsaugoto slaptažodžiu belaidžio interneto, galima palikti įžeidžiantį komentarą, apsipirkti internetu vogta banko kortele arba šiaip ieškoti saugumo spragų kitose interneto svetainėse, duomenų bazėse.
    Tose sistemose, kuriuose bus atlikti šie veiksmai, bus užregistruotas IP adresas, iš kurio tokia veikla buvo atlikta. Tai bus Jūsų išorinis IP adresas, per kurį internetą pasiekia visi kompiuteriai iš Jūsų vidinių tinklų. Žinoma, Jūsų maršrutizatorius taip pat saugo vidinius įrašus (logus), koks vidinis IP kada kreipėsi ir kur. Tačiau turint prieigą prie jo konfigūracijos, įrašus galima lengvai pašalinti.
    Nesiginčysiu, įmanoma įrodyti, kad tai ne Jūs atlikote nusikalstamą veiką, nors yra užregistruotas Jūsų IP adresas. Tačiau tai užtruktų daug laiko, kainuotų daug pinigų, o kas svarbiausia – sveikatos.

Jums priskirto IP adreso svarba

Lietuvoje jau buvo vienas atvejis, kai IP adresas padėjo identifikuoti interneto prieigos savininką (ne tiek padėjo, kiek interneto paslaugų tiekėjas atskleidė šią informaciją teisėsaugos pareigūnams). Kalbu apie Linkomanijos bylą, kurioje buvo bandoma nuteisti vartotoją dalinusį Windows 7 operacinę sistemą.

Žinoma, duomenys apie tai buvo surinkti taipogi neteisėtai ir neprofesionaliai, todėl vartotojas buvo išteisintas. Šiuo pavyzdžiu noriu parodyti, kad laikui bėgant, Jums suteiktas išorinis IP adresas taps vis svarbesnis kaip tapatybės nustatymo priemonė ir net neabejoju, kad interneto paslaugų sutartys bus pakoreguotastaip, kad visą atsakomybę už veiklą, vykdomą per suteiktą išorinį IP adresą, prisiims ją pasirašęs asmuo. Taigi jei turėsite maršrutizatorių su bevieliu tinklu (kitaip pasakius, dalinsite interneto prieigą kitiems kompiuteriams), prisiimsite visą atsakomybę už veiklą, kuri bus įvykdyta iš Jūsų sukurto tinklo.

Išvados

Šiuo metu Lietuvoje matome kovos su nusikaltimais, vykdomais internete, užuomazgas (LANVA'os naudojamos priemonės). Taip, tai dar nėra profesionalu, net neabejoju, kad dar nutekės daug vandens, kol kas nors bus nubaustas, nes tokių nusikaltimų įrodymus nėra lengva surinkti. Tačiau tikiu, kad tai įvyks. Jei norime apsaugoti savo asmenybę, kad nebūtų vykdomi nusikaltimai internete mūsų vardu, reikia bent jau apsaugoti savo bevielį tinklą slaptažodžiu, bei pakeisti maršrutizatoriaus prisijungimo duomenis. Atrodo, menkniekis, tačiau kiek daug su tokiu menkniekiu galima nuveikti.

Deja, tačiau dauguam žmonių apie tai nesusimąsto - tą puikiai iliustruoja  šešiuose Didžiosios Britanijos miestuose atliktas tyrimas. Jeigu maršrutizatoriaus konfiguravimas kelia rūpesčių, siūlome perskaityti šiuos patarimus.

Šaltinis: Kompiuterių taisymas Vilniuje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(3)
(0)
(1)

Komentarai (3)