Pasaulio futbolo čempionato stadionus vėsins mechaniniai debesys (Video)  (5)

Kataras, organizuojantis 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatą, paskelbė, jog su kepinančia kaitra kovos mechaniniais debesimis, kurie, valdomi nuotoliniu būdu, galės pakilti ir judėti virš stadionų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės energiją naudojantys itin lengvi, iš anglies pluošto pagaminti dirbtiniai debesys bus tokio dydžio ir manevringumo, kad vieno pakaks visam stadionui, skelbia CNN.

Debesis sukūrė Kataro universiteto mokslininkai ir inžinieriai. Vieno jų gamybos kaina vertinama 500 tūkst. JAV dolerių (1,23 mln. litų).

Abdulas Ghani, mechanikos ir pramoninės inžinerijos skyriaus vadovas, „Gulf News“ nurodė, jog dirbtinių debesų viduje bus helio dujų ir jie galės pakilti labai aukštai bei, keisdami trajektoriją kartu su saule, blokuoti tiek tiesioginius, tiek netiesioginius jos spindulius.

Kol kas debesų gamyba nepradėta, sukurtas tik jų modelis. Vasarą, kai tradiciškai vyksta pasaulio futbolo čempionatai, oro temperatūra Katare gali pakilti iki 50 laipsnių karščio, todėl FIFA sprendimas 2022 metų turnyro šeimininke paskirti šią šalį susilaukė kritikos. Tuo metu Kataro emyras, šeichas Mohammadas bin Hamadas Al-Thanis sakė, jog jo šalies skyrimas čempionato rengėja yra „kelio gairė“ sportui Artimuosiuose Rytuose.

Naftos turtingas Kataras čempionatui rengiasi negailėdamas lėšų ir stengiasi demonstruoti inovatyvų požiūrį - jau paskelbti stadionų planai, kuriuose numatyta, jog dešimtis tūkstančių žmonių talpinti turintys statiniai taip pat bus energetiškai taupūs ir naudosis atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)