Prognozuoja, kad robotai išplis kaip mobilieji telefonai  (6)

Kauno technologijos universiteto Panevėžio institute veikia pirmoji šalyje pramoninių robotų laboratorija. Mokslininkai sako, kad robotai į pramonę ir buitį gali ateiti taip sparčiai, kaip ir mobilieji telefonai, todėl institute bus ruošiami ir robotikos specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotas gali dirbti nepavargdamas ir daugiau nei aštuonias valandas, jam nereikia atostogų, derėtis dėl atlyginimo. Nuo praėjusio rudens institute veikiančioje laboratorijoje robotai pilsto girą, kilnoja įvairias detales.

„Netrukus lazerių įsigysime ir su jais padirbėsime, tai yra labai įdomūs procesai. Kartais net neįsivaizduoji, kad robotas galėtų dažyti velykinius kiaušinius. Šito dar nepadarėme, bet kitiems metams – tikrai bus“, – žadėjo KTU Panevėžio instituto Pramoninių robotų laboratorijos vadovas, prof. Vytenis Sinkevičius.

Pramoninių robotų paklausa didėja. Jais ypač domisi viena didžiausių Panevėžio įmonių. Didėja ir paklausa darbuotojų, galinčių robotus ir valdyti, ir programuoti. Todėl institutui padovanota nauja robotų programinė įranga.

„Vienu metu ja gali mokytis iki 50 studentų. Ką sukuriame realioje aplinkoje, tą galima sukurti ir virtualioje erdvėje, ne tik stimuliuoti pačius procesus. Lygiai taip pat ir mokytis programuoti tuos robotus“, – tvirtino UAB ABB projektų pardavimo vadovas Linas Žukauskas.

Studentai sako besidžiaugiantys galimybe pamatyti, kaip jų sukurta programa elgiasi ne tik kompiuterinėje erdvėje, bet ir tikrovėje.

Instituto mokslininkų teigimu, kol kas šalyje yra 60 veikiančių robotų. Pramonėje daugiau naudojami manipuliatoriai, padedantys atlikti tą patį darbą. Prognozuojama, kad robotai išplis taip sparčiai, kaip ir mobilieji telefonai. Todėl nuo rugsėjo institute bus rengiami robotikos specialistai.

„Studentas išmoks tuos modulius jungti į technologines linijas, į technologinius kompleksus – tai vienas momentas. Antras dalykas – studentai išmoks valdyti, kurti programas ir taikyti robotus gamyboje“, – aiškino KTU Panevėžio instituto direktorius prof. Žilvinas Bazaras.

Robotų laboratoriją taip pat ketinama plėsti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)