„Microsoft“ + „Skype“ = ?  (10)

Tai, kad bendrovė „Microsoft” nusipirko „Skype” už 8,5 milijardų dolerių, jau niekam nebėra paslaptis – ši naujiena nuvilnijo visomis įmanomomis oficialiomis ir neoficialiomis žiniasklaidos priemonėmis. O kas toliau? Kokios povandeninės srovės ir akmenys gali slypėti po šiuo sandoriu? Ką toliau „Microsoft” darys su „Skype”?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kas vyko dar iki pirkimo. Apie „Skype“ galima pardavimą buvo trimituojama ne sykį ir ne du. Buvo minimi įvairūs pirkėjai, tarp jų – ir milžinai „Facebook“ bei „Google“. Kokios pardavimo priežastys? Banalu, bet paprasta – kompanija neuždirba pinigų. Pernai net patirta nuostolių.

Kalbant apie kitus rinkos dalyvius, visai realu, kad „Google“ ir „Facebook“ pretendavimas į Estijoje susikūrusią bendrovę buvo tiesiog gerai apgalvotas „Skype“ viešųjų ryšių specialistų rinkodaros žingsnis. Toks šurmulys turėjo kilstelti bendrovės kainą – žinia, galiausiai suma pakilo iki 8,5 milijardų JAV dolerių, nors visai neseniai sklandė kalbos vos apie vieno kito milijardo vertę.

Žvelgiant iš kitos pusės, bendrovei „Google“ nereikia „Skype“, nes ji turi savo „Google Voice“. O „Facebook“? Šiai bendrovei „Skype“ įsigijimas galbūt ir būtų logiškas, tačiau dabar išėjo irgi neblogai: nereikėtų pamiršti, kad „Microsoft“ yra pusantro procento FB akcijų savininkė, tad visai įmanoma, kad Markas Cukerbergas (Mark Zuckerberg) ir kompanija gavo naudos „tiesiai per aplinkui“.

Bendrovė „Microsoft“ nuo seno garsėja savo kiek biurokratine santvarka ir sugebėjimu „numarinti“ nupirktas kompanijas. Tačiau šis atvejis gali būti kiek kitoks – „Microsoft“ tikrai žino, ką daro. Visgi 8,5 milijardų dolerių yra didžiuliai pinigai, ir vargu, ar gali būti taip, jog tokia investicija įvyko, neapskaičiavus visko iš anksto ir nesuformulavus aiškios strategijos.

Kita vertus, „Skype“ yra galimybė bendrovei „Microsoft“ grįžti ne tik į pirmuosius naujienų puslapius, bet ir į mobiliųjų technologijų rinką. Kad ir kaip skeptiškai daugelis įvertino „Windows Phone 7“ partnerystę su „Nokia“, galbūt dabar visa tai turėtų susidėlioti į savo vietas. Galbūt tai yra sąmoninga ilgalaikė strategija, kurios realūs rezultatai pasimatys po kelerių metų. „Microsoft“ turi tikrai nemažai platformų, kur galės integruoti „Skype“ funkcijas. Kinect, XBox, jau minėtas Windows Phone 7 – visa tai yra potencialus „Microsoft“ kelias atgal į dominuojančias rinkos pozicijas. Tad „Skype“ projektas vargu ar numirs – bent jau ne artimiausiu metu.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad „Microsoft“ įsigijo ne „Skype“ programinę įrangą, o greičiau jos įvaizdį ir auditoriją. Visgi „Skype“ yra pasaulinio lygio sistema, kuria naudojasi šimtai milijonų žmonių – būtent tai ir yra vienas iš pirkimo privalumų. Dauguma neįsigilinusių vartotojų net nežinos, kad „Skype“ priklauso kitai įmonei, arba net jei ir žinos – neprieštaraus ir toliau naudosis.

Kas gresia kitų operacinių sistemų „Skype“ klientams? Logiškas klausimas. Kadangi sistema funkcionuoja ne tik „Windows“ terpėje, įdomu, kas gi bus su klientais, pasirinkusiais „Linux“, „Android“ ir kitas sistemas. Viena vertus, logiškiausias atsakymas būtų, kad tie klientai nebebus palaikomi. Tačiau iš „Microsoft“ pusės tai būtų nevisai apdairus žingsnis – tų operacinių sistemų klientai irgi yra jų auditorija bei potencialūs „Microsoft“ naudotojai kitose sistemose. Tad jeigu ir netobulinti, tai bent jau palaikyti tas specifines versijas tikrai vertėtų.

Tą patį kalba ir StivasBalmeris (Steve Ballmer): „Microsoft“ ir toliau palaikys „ne-Microsoft“ platformas“. Nors, kita vertus, kažin, ar kompanija investuotų daug pinigų į tuos atskirus produktus, tai bus tiesiog palaikymas, o ne vystymas.

Ir kas gi iš viso to mums, eiliniams mirtingiesiems? Žiūrint iš paprastų vartotojų pusės, niekas lyg ir nepasikeitė. Bent kol kas. Realius „Microsoft“ planus ir veiksmus galėsime stebėti tik po kurio laiko – tada po kiekvieno įdomesnio pakeitimo galėsime vertinti, ar žingsniai yra sėkmingi. Tikėtina, kad ateityje „Skype“ pasuks ir į mobilų pasaulį: šią sistemą naudosime ne vien kompiuteriuose, bet ir telefonuose ar TV sistemose, pasitelkdami tokius prietaisus kaip „Kinect“. Visai graži vizija. Tik esminis klausimas – ar už visą tą malonumą staiga neteks papildomai mokėti? Apie tai „Microsoft“ diplomatiškai nutyli…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: SkaitykIT
SkaitykIT
Autoriai: Povilas
(1)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: