Internete paskelbtas „Skype" protokolas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

RealEfect 2011-06-06 10:47
Bet nelabai suprantu, kam toks dalykas reikalingas, kad kiti zmones programa galetu pakeisti siek tiek, ar galbut del to, kad galetu veikti tiesiai is narsykles.As pavyzdziui, kad ir mokeciau gerai programuoti nerizikuociau tokiais dalykais, nes is tokios kaip MS nemaza baudele galima butu susilaukti apmoketi.Jeigu jis padarys atviro kodo programa. tai nemanau, kad jis apskritai gali pasipelnyti is to, cia nebent pasipelnys tuom, kad gaus pagarba is kitu, bet kas is to, jeigu pagarba bus apmoketa didele suma pinigeliu, o gal net ir kalejimu, tuo labiau bandydamas pavogti intelektine nuosavybe, jis dar apsiskelbia kas toks esas ir sukuria asmenine svetaine, publikuodamas, tos pavogtos programos atviro kodo kurimo rezultatus.Kazkaip man cia nelabai aisku.
ligonis 2011-06-06 10:54
na nauda ta, kad sugebejai iveikt kazka. gal niekas tau uz tai ir nemokes, bet atsiras kompaniju kurios nores turet toki zmogu, sugebejusi iveikti skype, savo komandoi.
RealEfect 2011-06-06 11:10
Bet tu isivaizduok save jo vietoje, tu nulauzi programa, pasiskelbi internete ir jeigu tu esi eilinis pilietis (finansine prasme), tai manau tau baime vis dideja su kiekviena diena, nes ateis diena, kai busi pasauktas i teisma, o teisme, kad ir koki advokata butum nusisamdes tau tai nepades, nes tokia kompanija, kaip MS visa laika tures piniguciu ir papirkti teismus, ir valdzias, ir dar bauda tau paskirti tokia, kad niekas kitas nedristu to daryti daugiau.Ir tau tada jau bus nusisvilpti, kas is kompaniju tave pastebes, ar kas nores idarbinti, nes visa gyvenima turesi skirti piniguciu rinkimui Microsoftui, na nebent dar vienas atvejis, kad jis nori buti kaip tik pastebetas MS, kad ji priimtu i ten dirbti, nes jis praverstu, programos klaidu atskleidimui, o tai reiskia, programos tolimesniam vystymui.Bet vis tiek yra nemaza rizika, nes niekada nezinai, kaip reaguos, cia labiau:"Ai pabandysiu, jeigu ne tai tada kapas, o jei taip, tai tuomet spindinti saulyte Havajuose".Tipiskas aklas poziuris i ateiti.
faktas 2011-06-06 11:28
RealEfect, tai kad jis nieko nevogė. Net nenulaužinėjo apsaugos sistemų, kaip supratu iš straipsnio.
RealEfect 2011-06-06 11:39
Jis juk, kad isanalizuoti programini koda, pirmiausia turejo nulauzti programa, ka jis ir padare, nes parasyta "nustatęs „Skype" naudojamus šifravimo algoritmus", tai reiskia tie kodai, buvo uzkoduoti, bes jis juos atkodavo, kas yra neteiseta, kad galetu pamatyti koda, todel ir raso, kad tai prilygsta teisiu i intelektine nuosavybe pazeidimui.
Windas 2011-06-06 11:50
uz tai ka atlikai sau ir publikavai nera pazeidimas manau.. bet jei kas naudosis tokiomis galimybemis tas bus baudziamas.. as kaip porgrameris tai galiu pasakyt, kad patys programuotojai kalti jeigu sugeba nulauzti ju darbus
kestutisz 2011-06-06 12:39
Ar labai nusikalsti, užsisakęs restorane kokį patiekalą, ir vietoj to kad tiesiog jį suvalgyti, bandydamas jį išanalizuoti, kad galėtum pasigaminti jį pats? o jei jis dar papildomai "šifruojamas" įvairiais padažais? ;) "pamatyti kodą" tai nėra taip tiesmukai kaip parašyta straipsnyje, jį "pamatyti" tokiu koks tiksliai buvo prieš kompiliavimą galima tik jį realiai pavogus (taip net neįdomu). Tiesiog yra jau sukompiliuotas "mašininis kodas", kurį vykdo kompiuteris, yra ka-koks uždaras protokolas kuriuo bendrauja tarpusavyje, o reverse engineeringo entuziastai pagal tą viešą informaciją bando suprasti veikimo logiką ir realiai parašyti savo versiją, kuri darytų tą patį (arba geriau, arba kartais tai lieka vienintelis normalus naudojimo būdas - pvz įrenginių draiveriai, kuriuos gamintojai būna parašę tik "vienintelei" os, ir tik tokių protingų žmonių dėka gimsta tarkim linux draiveriai).
Nmz 2011-06-06 13:03
Bus galima kurti skype analogins programas, kurios tarpysavyje bendraus kartu su skype
KarolisS 2011-06-06 13:34
Kad visiškai ne taip buvo. Nes jei būtų nulaužęs kodą, būtų tiesiog paėmęs ir paviešinęs, o ne dar perrašinėjęs. Jis tiesiog nagrinėjo skype funkcijas ir pats parašė analogišką programą, kuri veikia lygiai taip pat ir yra suderinama su skype. Tai gali būt net visiškai kita programavimo kalba parašyta programa.
edgarasl 2011-06-06 13:37
Daugumoje komercinės programinės įrangos naudojimo licenzijų (kur spaudžiat "I Agree") yra punktas, kad bet kokia atbulinė kodo inžinerija yra negalima. Todėl, vien tas faktas, kad jis lindo į svetimo kodo vidurius jau yra autorinių teisių pažeidimas, o dar faktas, kad jis visa tai išplatino viešai... Žinant, kiek verta Skype ir kokios Microsoft lėšos, tai jam bus rūgštu
RealEfect 2011-06-06 14:03
Visiskai sutinku su cia nuomone.
Vytax 2011-06-06 15:01
RealEfect: Nėra čia jokių autorių teisių. Yra tik EULA licenzija ir programiniai patentai. EULA licenzija pradeda veikti tik nuo tada kai instaliuodamas programą ir uždėdamas varnelę sutinki su tos licenzijos nuostatomis. O iki tol ji tau negalioja. Kol su ta licenzija nesutinki tu su tuo *.exe failu gali daryt ką nori. pvz.: dekompiliuoti ir kitaip atkurti išeities tekstus. Taip pat tikriausiai EULA negalios ir tiems, kurie tiesiog ateityje pasiims neoficialią skype protokolo dokumentaciją ir diegs tą protokolą savose programose. Ji negalios ir tiems kurie vėliau naudos neoficialias skype protokolo programas. Programiniai patentai gal kiek kebliau. Bet jie veikia tik JAV ir patentuojamos tik konkrečios technologijos. Taigi ir čia yra daug spragų jiems apeiti.
vyckas 2011-06-06 15:18
Na šaunu, gal pagaliau pasirodys normalūs Skype pluginai.
RealEfect 2011-06-06 16:54
O dabar pasiskaityk apie ju copyright cia- www.skype.com/intl/en-us/legal/terms/copyright/ ir kita karta aklai nesigincyk kai neturi jokiu irodymu.
Shinigami 2011-06-06 18:09
RealEfect tu taip pat ne viska supratai, nes nežinai kas yra atvirkštinė inžinerija. Jis ne atkūrė skype programinio kodo, o sukūrė nauja kuris atlieka tapati kaip ir senasis. Nes tikslaus programinio kodo atkurti praktiškai neįmanoma. Tu gali tik sužinoti kaip veikia senasis ir sukurti nauja. visu pirma jam nieko nulaužinėti nereikėjo, jis tik išanalizavo programos veikimą ir parašė savo kodą. O straipsnije minimi šifravimo algoritmai saugo, ne programos kodą, o iš skype programos išsiunčiama informaciją. Tai yra kai tu skambini ar rašai žinutes per skype visa ši informacija pasinaudojant šifravimo algoritmais yra užkoduojama ir ją atkoduoti galima tik žinant tuos šifravimo algoritmus. Kitaip sakant tik kita skype programa tai gali padaryti. O jis išanalizavęs ir nustatęs skype šifravimo algoritmus galės sukurti savo programą kuri visiškai nebus panaši į skype, bet pridėjęs į ja tik tuos šifravimo algoritmus galės priimti ir išsiusti skype programos užkoduota informaciją. O ar legalu naudoti kitos programos šifravimo algoritmus nežinau, tad to ne komentuosiu. Bet jei gerai skaitei straipsni manau pastebėjai, kad tai padarė rusų programuotojas. Ir jis greičiausiai gyvena Rusijoje, o jie ten ant vakaru yra dėje. Ir jiems vienodai tos vakarų autorinės teisės. Ten jokia vakarų policija ar istatymai negalioja. Tad nemanau, kad jam yra ko bijoti. Bet jei tai butu padares amerikiečiu programeris, jis gal jau ir sėdėtu
Kestutis 2011-06-06 18:42
Gal pagaliau pasirodys padorus skype linuxam? Ne jau tas kur yra turbut 10 metu senumo
Evaldas 2011-06-06 18:45
Tai ir yra anekdotas, kad nėra nieko baisiau už girtą rusų hackerį
dudlas 2011-06-06 19:14
kad padorus yra ne taip kaip ant win..
KarolisS 2011-06-06 20:26
jau yra kitas. Visai kitas reikalas, jeigu būtų nukopijuojamas pirmosios programos kodo fragmentas - tai jau būtų pažeidimas. Šiuo atveju viskas buvo taip: žmogus išanalizavo skype veikimo principą (ne jos kodą, o principą veikimo) ir parašė savo programą, kuri veikia visiškai identiškai. Tą pačią programą parašyt būdų yra keli milijonai ar milijardai. Tu prikibai prie tų šifravimo algoritmų, nes nesupranti, kas tai yra. Pagal Tave, tie algoritmai kažkaip apsaugo programinį kodą, tačiau taip nėra - jie šifruoja skype pokalbius. Tie algoritmai nėra nei kažkokie magiški, nei dar kokie. Ir turint juos nereiškia, kad dabar galima bus iššifruot kiekvieną svetimą skambutį ar pan. Tam, kad iškoduotume skambutį, reikia turėt unikalų raktą, algoritmo neužtenka.
Vytax 2011-06-06 20:57
Pats įsiskaityk į puslapį kurio nuorodą pateikei. Jame tik įspėjama, kad „skype“ prekinis vardas, logotipai, paveiksliukai, originalūs garsai yra licenzijuoti daugelyje valstybių ir saugomi įstatymų. Apie skype protokolą ten nerašo nė žodžio. Realiai net ir negali to rašyti.