Didžiojoje Britanijoje „baigiasi vėjas“  (8)

Nepaisant aršių vėtrų, kurios praėjusią savaitę pasiautėjo Didžiojoje Britanijoje, klimato ekspertai perspėja, kad daugelis britų vėjo jėgainių netrukus gali pritrūkti „žaliavos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot britų pareigūnų, trylika iš paskutiniųjų šešiolikos mėnesių šalyje buvo mažiau vėjuoti, nei įprasta, o visi praėjusieji metai – ramiausi per ištisą dešimtmetį, rašo „The Telegraph“.

Meteorologai mano, kad oro srovių virš Atlanto pokyčiai per artimiausius keturis dešimtmečius gali pakeisti vėjų tendencijas ir palikti daugelį visur dygstančių vėjo jėgainių be darbo.

Britų valdžia yra parengusi planus įrengti dar daugiau vėjo jėgainių, kad pasiektų Europos Sąjungos keliamą tikslą iki 2020 metų iš atsinaujinančių šaltinių gauti ne mažiau nei 15 proc. energijos. Per kitus devynerius metus šalies pakrantėse turi atsirasti daugiau nei 3,6 tūkst. vėjo turbinų.

Bet statistika rodo, kad britų salas gairinantys vėjai silpnėja. Pernai, palyginti su 2008 metais, jų greitis buvo penktadaliu mažesnis ir taip pat gerokai atsiliko nuo daugiamečio vidurkio.

Dėl oro srovių iš Karibų atgabenamos šilumos Didžiojoje Britanijoje paprastai būna šiltos, drėgnos ir vėjuotos žiemos, tačiau dvi pastarosios žiemos buvo išskirtinai ramios.

Meteorologai teigia, kad įprastoms oro srovėms įtakos padarė mažiau aktyvi Saulė. Kadangi virš Atlanto judanti oro srovė į Didžiąją Britaniją ir Europą atneša šiltą, drėgną orą, jei ji taps „blokuojama“ dėl Saulės aktyvumo pasikeitimų, britus pasiektų vėsesnis oras iš Rytų.

Manoma, kad vienas iš užsitęsusių tokios „blokados“ periodų buvo tarp 1645 ir 1715 metų, kai Didžioji Britanija patyrė vadinamąjį mažąjį ledynmetį su karšto, sauso oro tarpsniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)