„Apple iCloud“ „debesų“ kompiuterijos paslauga žada naują revoliuciją (Video)  (20)

„Apple“ vadovas Steve‘as Jobsas šios savaitės pradžioje pristatęs „debesų“ technologija paremtą „iCloud“ paslaugą, kuri leidžia laikyti bylas nuotoliniame serveryje, bando atverti naują erą asmeninių kompiuterių rinkoje ir pakeisti vartotojų požiūrį į muzikos įrašų platinimo būdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rudenį startuosianti „iCloud“, paprastai tariant, yra virtuali informacijos saugykla internete. Nuo šiol visi „Apple“ prietaisai („iPhone“, „iPod touch“, „iPad“ ir „Mac“ kompiuteriai) bus sinchronizuoti be jokių laidų, netgi be „iTunes“ - viskas vyks per „iCloud“ automatiškai. „iCloud“ kaups visą jums svarbią informaciją ir duomenis iš visų naudojamų prietaisų. Visos „iCloud“ aplikacijos veikia automatiškai ir daugiau apie tai nebereikia galvoti“, – pristatymo metu sakė dėl ligos iš aktyvaus darbo kompanijoje pasitraukęs „Apple“ vadovas Steve Jobs.

„iCloud“ laikomos bylos bus prieinamos visiems „Apple“ gaminamiems įrenginiams, tačiau tam reikės įdiegti naujausią „iOS 5“ operacinės sistemos versiją, kuri taip pat buvo pristatyta pranešimo metu. „Apple“ „debesyse“ vartotojui sukurs 5 gigabaitų (Gb) dydžio „dėžutę“, kurioje galės būti laikomos įvairios bylos. Šiais laikais tai nedidelė duomenų erdvė, tačiau šis ribojimas bus skirtas tik su „Apple“ produkcija nesusijusioms programoms. Tuo tarpu iš „Apple“ parduotuvių įsigytoms programoms, knygoms ar muzikai toks ribojimas nebus uždėtas.

Kaip veiks „iCloud“? Keletas pvz: nufotografavus su „iPhone“, visos nuotraukos netrukus jau bus ir jūsų “iPad'', ar vartotojui atnaujinus savo draugų telefono numerį „iPhone“, padarius pakeitimą kalendoriuje „iPad“ ar atlikus panašius veiksmus, tai automatiškai pasikeis visų kitų „Apple“ prietaisų adresų knygose bei kalendoriuose.

„iCloud“ taip pat leis vartotojams nuolat “debesyje“ turėti nusipirktų programų, knygų, muzikos įrašų bei įvairiausių dokumentų kopijas. T.y. vartotojas visą tą turinį nemokamai galės atsisiųsti į bet kokį kitą savo „Apple“ įrenginį. O jei įrenginys sugestų ar žmogus jį pamestų, jis visuomet turės kopijas „debesyse“. Be to, įsigijus naują prietaisą tereikės įvesti savo slaptažodį ir visi sukaupti duomenys atsisiųs automatiškai.

Pati paslauga „iCloud“ bus nemokama, tačiau sumokėję 25 JAV dolerius per metus, vartotojai su „iTunes Match“ aplikacija galės į „debesį“ perkelti beveik visą savo fonoteką (net iki 20 000 muzikos įrašų).

„Apple“ apmokestino piratinę muziką?

Pastaroji paslauga yra labai įdomi savo idėja ir galimomis pasekmėmis. Visas iki šiol muzikos parduotuvėje „iTunes“ nusipirktas dainas žmonės galės nemokamai atsisiųsti į bet kurį kitą „Apple“ įrenginį (kompiuterį „Mac“, planšetinį kompiuterį „iPad“, telefoną „iPhone“ ar muzikos grotuvą „iPod Touch“). Deja, muzikos transliavimo paslaugos kompanija nepristatė, rašoma 15min.lt.

Maža to, sumokėję 25 dolerius per metus vartotojai galės įkelti į „debesį“ iki 20 tūkst. įrašų, kurių jie nepirko „iTunes“.

Įdomu tai, kad vartotojui įkėlus dainą, kurios jis nepirko per „iTunes“, „Apple“ automatiškai suras ją savo fonotekoje ir, nieko neprimokėjus, pažymės ją kaip nusipirktą kūrinį. O jei tokios dainos parduotuvėje nebus, kūrinys tiesiog bus išsaugotas vartotojo fonotekoje. Muzikos platinimo tarnybos „TuneCore“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Jeffas Price‘as teigia, jog tokiu būdu „Apple“ apmokestino nelegalų turinį, rašo Mashable.com.

„Tokiu būdu iš vartotojų renkami pinigai už muziką, kurios jie galimai nė nepirko“, – pastebi J.Price‘as. Anot jo, ši sistema ilgainiui gali pakeisti vartotojų požiūrį į „piratinę“ muziką ir įpratins juos pirkti muziką legaliai.

„Napster“ išmokė žmones atsisiųsti muziką ir klausytis jos naudojant kompiuterį. Ši nauja paslauga įpratins žmones muzikos klausytis internetu. Tai gali pakeisti visą muzikos industriją. Vartotojai yra iš naujo mokomi, kaip klausytis muzikos“, – teigė J.Price‘as.

Visos „iCloud“ funkcijos

Taigi, apibendrinus, ką vartotojams pasiūlys „iCloud“?

  • sinchronizuos visus kontaktus, kalendorius ir pašto dėžutes tarp prietaisų;
  • vieną kartą nusipirkę aplikaciją ar knygą turėsite ją visuose savo prietaisuose;
  • saugiai ir automatiškai per „Wi-Fi“ kaups pirktą muziką, aplikacijas, knygas, nuotraukas, video ir sistemos nustatymus iš jūsų „iPhone“, „iPad“ ir „iPod Touch“. Įsigijus naują prietaisą tereikės įvesti savo “Apple'' slaptažodį ir visi sukaupti duomenys atsisiųs automatiškai;
  • nepastebimai atnaujina dokumentus. Jei darėte pakeitimą dokumente su vienu prietaisu, automatiškai atsinaujins tas pats dokumentas kitame jūsų prietaise. 5GB talpa bus nemokama, prireikus daugiau, bus galima pasipildyti arba daugiau naudoti „Apple“ sukurtos programinės įrangos;
  • visos nuotraukos ir video failai automatiškai bus persiųsti į kitą prietaisą. Pvz: nufotografavus su „iPhone visos nuotraukos netrukus jau bus jūsų „iPad“ - galėsite patogiai jas rodyti draugams;
  • „iTunes Match“ leis jau įsigytą muziką be papildomų mokesčių perkelti į kitus prietaisus, o muzika, kuri buvo įsigyta ne iš „iTunes“, bus pakeista į 256 kbps AAC DRM-free versiją - tai leis per kelias minutes pasiekti visą savo fonoteką per „iCloud“.

Taigi, „Apple“ bando pakeisti vartotojų įpročius dėl informacijos laikymo vietos. Į virtualų serverį, vadinamą „iCloud“ (nuo žodžio „debesis“) perkėlęs vartotojus, jis atitolintų juos programų rinkoje dominuojančių „Microsoft Corp“ operacinių sistemų bei kitų personalinių kompiuterių gamintojų. „Asmeniniai kompiuteriai debesų revoliucijoje bus labiausiai matomos aukos. Ir „Apple“ tai žino", - sako Steve‘as Perlmanas, buvęs „Apple“ inžinierius, dabar vadovaujantis žaidimų bendrovei "OnLive".

Planšetinių kompiuterių „iPad“ bei išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintoja siekia užsikabinti lyderio etiketę ateities rinkoje, kurioje asmeniniai kompiuteriai nebebus dominuojantys (angl. „post-PC era“). „Stevo Jobso pristatytos įvairios paslaugos veikia tik su „Apple“ įrenginiais. Tai padidina galimybes, kad vartotojai liks „Apple“ aparatų ir paslaugų ekosistemoje. Kartu išauga tikimybė, kad vartotojai pirks kelis „Apple“ įrenginius“, - komentuoja Gene‘as Munsteris, „Piper Jaffray Cos“ analitikas.

Kitos „Apple“ naujienos

Be rezonanso sukėlusio „iCloud“ pristatymo, „Apple“ gerbėjai buvo supažindinti ir su kitomis kompanijos naujovėmis. „Apple“ pristatė atnaujintas operacines sistemas – „Mac“ kompiuteriams skirtą „Mac OS X Lion“ ir „iPhone“, „iPod touch“ bei „iPad“ pritaikytą „iOS 5“.

Naujoji „Mac OS X Lion“ turės 250 naujų funkcijų. Tarp jų nauji „Multi Touch“ gestai, kurie dar labiau palengvins darbą kompiuteriu, galimybė programomis dirbti pilno ekrano režimu, „Mission Control“ – nauja funkcija, leidžianti vienu metu pamatyti visas veikiančias programas kompiuteryje, taip pat visiškai atnaujinta elektroninio pašto programa „Mail“.

Ši operacinė sistema, kurią už 29,99 JAV dolerių bus galima įsigyti jau nuo liepos mėnesio „Mac App Store“ virtualioje parduotuvėje, papildyta naujomis duomenų atkūrimo galimybėmis, pvz : įjungus kompiuterį bus galima grąžinti paskutines įjungtas programas, taip pat kompiuteris automatiškai išsaugos visus dokumentus, su kuriais vartotojas dirba.

„Mac“ lenkia PC industriją jau penkerius metus ir su „OS X Lion“ mes planuojame tai tęsti. Geriausia iki šiol „OS X“ versija tiesiog pilna nuostabių funkcijų“, – tvirtino „Apple“ vice-prezidentas marketingui Philip Schiller.

Tuo tarpu operacinė sistema „iOS 5“ siūlo daugiau nei 200 naujovių bei, pasak kūrėjų, paprastesniu būdu pasiūlys dar daugiau funkcionalumo. Kiek jos bus patogios, kiek ne – kiekvieno vartotojo skonio reikalas, tad toliau trumpai apie svarbiausius pakeitimus.

Pirmiausia, „iOS 5“ sistemoje visiškai pakeista pranešimų programa. Visa informacija apie elektroninius laiškus, praleistus skambučius, gautas žinutes – viskas bus pateikiama panašiai, kaip „Android“ prietaisuose. Viršuje pasirodys animacija su žinia, o tempiant pirštu nuo viršaus į apačią – atsivers „Notification Center“ programėlė su žinutėmis. Paspaudus ją, atsivers programa su kuria bus galima atsakyti į žinutę. „Notification Center“ langas taip pat bus rodomas užrakto ekrane. Norint iškviesti programą, užteks brūkštelti ekrane virš tos programos taip pat kaip atrakinant prietaisą.

Atnaujinta „Safari“ naršyklė pristato „Reader“ mygtuką, skirtą perorientuoti tinklapį tik tekstui, pašalinant visas nereikalingas skiltis ir reklamą. Taip skaityti informaciją bus daug lengviau su mažesniais „iPad“ ir „iPhone“ ekranais. Be to, „Reader“ rodomą tekstą galima išsaugoti vėlesniam skaitymui neprisijungus, o visas išsaugotas turinys gali būti lengvai perkeltas į kompiuterį. Įdiegtos naršymo lentelės dar viena svarbi „Safari“ naujovė. Šiuo metu „iOS“ prietaisuose naršant su kėliais langais tenka juos junginėti pamygus specialų mygtuką bei patekus į atskirą langą, tai ne pats patogiausias būdas ir „iOS 5“ tai pakeis.

Kita gerokai atnaujinta Tvarkyklės arba „Reminders“ programėlė leis patogiau tvarkyti dienos darbus. Pažymėjus, jog parduotuvėje reikia nusipirkti pieno ir pamiršus, „iPhone“ važiuojant pro parduotuvę arba būnant joje primins apie reikiamą pirkinį.

Kameros programa susilaukė dviejų labiausiai vartotojų prašytų naujovių – pirma, galimybė programą paleisti su specialiu mygtuku užrakto lange, ir antra, užfiksuoti kadrą naudojant garso padidinimo mygtuką. Pagerinta kameros programa taip pat siūlo pagrindinius nuotraukų redagavimo įrankius – automatinį spalvų gerinimą, raudonų akių efekto šalinimą, apkarpymą ir raiškos gerinimą.

Kadangi „iOS“ tapo pačia populiariausia mobiliąja žaidimų platforma, „Apple“ itin didelį dėmesį skyrė naujoms „Game Center“ funkcijoms. Dabar žaidžiant galima užsitarnauti patirties taškus, pasiekti draugų draugus ir su jais varžytis, nurodyti savo nuotrauką, žaisti su bet kuo bet kada ir nusipirkti žaidimus tiesiai iš „Game Center“. Taip pat suteikta galimybė žaisti ėjimų žaidimus.

„iMessage“ programa leis lengviau susirašinėti su „iPhone“, „iPod Touch“ ir „iPad“, visus prietaisus sujungdama į vieną visumą – pradėjus pokalbį su „iPhone“, jį bus galima užbaigti su bet kuriuo kitu turimu „iOS“ prietaisu: išsiųsti žinutę, nuotrauką ar vaizdo įrašą. Deja, tačiau programa „nedraugaus“ su „Android“ ar „BlackBerry“ išmaniaisiais.

„Apple“ taipogi nutarė gerokai palengvinti sinchronizavimo vargus ir leis prijungti „iOS“ prietaisus prie kompiuterio „WiFi“ ryšiu. Užteks padėti prietaisą įkrauti bevielio interneto zonoje šalia kompiuterio ir visas turinys bus tapatinamas automatiškai.

Pabaigai vertėtų aptarti naujas gestų komandas daugybės programų valdymui. Su „iOS 5“ bus galima grįžti į pradžios langą be namų mygtuko, vietoje to užteks „sugnybti“ ekraną trimis ar keturiais pirštais. Tuomet, iškviesti kitą programą iš veikiančių du kartus spustelėjus namų mygtuką bei paleisti bet kurią programą. Padarius tai, bus galima lengvai peršokti į prieš tai veikusią programėlę trimis ar keturiais pirštais brūkštelėjus į vieną ar kitą šalį.

Kita naudinga gestų komanda leis tempiant klaviatūrą dviem nykščiais į šalis padalinti ją pusiau. Perpus skelta klaviatūra patogesnė naudojant „iPad“, kadangi nebereikia siekti mygtukų viduryje bei lieka daugiau vietos vaizdui ekrane.

Visos šios naujovės jau prieinamos išmėginti programuotojams. Likę vartotojai savo „iOS“ prietaisus galės atnaujinti šį rudenį. Programa veiks su naujos kartos „iPod Touch“, „iPad“ bei „iPhone 4“ ir netgi „iPhone 3GS“ prietaisais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
Autoriai: Antanas Dapkus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: