Buvęs JAV kibernetinio saugumo šefas: JAV energetinėse sistemose Kinija „sodina“ skaitmenines bombas  (9)

Panašu, kad JAV kibernetinio „saugumo“ yla lėtai lenda iš maišo. Pastarosiomis savaitėmis viešoji erdvė mirgėte mirga pranešimais apie progamišių atakas ir įsilaužimus, o įtampos kibernetinėje erdvėje lygmenį geriausiai indikuoja grėsmingas Pentagono pareiškimas, jog užsienio vyriausybių remiami kibernetiniai išpuoliai bus traktuojami kaip kariniai veiksmai, į kuriuos bus atsakoma taipogi karinėmis priemonėmis. Trečiadienio „Wall Street Journal“ numeryje buvęs JAV kibernetinio saugumo šefas Ričardas Klarkas (Richard Clarke) pareiškė, jog Kinijos proteguojami programišiai sistemingai rengia kibernetines atakas prieš Ameriką ir nesulaukia jokio reikšmingo pasipriešinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

R. Klarkas savo laiku dirbo įvairiuose JAV Gynybos departamento lygmenyse, pradedant Ronaldo Reigano (Ronald Reagan), baigiant Džordžo Bušo (George W. Bush) jaunesniojo prezidentavimo kadencija. Baltuosius Rūmus R. Klarkas paliko 2003 m., iki tol ėjęs JAV Prezidento specialiojo patarėjo kibernetinio saugumo klausimais pareigas. Jog kibernetinio saugumo kuluarus šis asmuo išmano ypatingai gerai, abejonių, ko gero, kyla nedaug.

Ekspertas esamą situaciją JAV vertina niūriai: aukščiausi Jungtinių Valstijų pareigūnai gerai žino (ir jau senokai), jog kinų programišiai sistemingai įsiskverbia į JAV tinklus, vagia kodus, vertingus tyrimų duomenis, stambių korporacijų komercines paslaptis, zonduodami JAV energetines sistemas ar kitus gyvybiškai svarbius šalies infrastruktūros objektus ir dairydamiesi spragų. Maža to, tokių nematomų reidų metu jie išsikasa savotiškus „kibernetinius tunelius“, kuriais, iškilus reikalui, jie galėtų į įsilaužtus objektus sugrįžti ir surengti kur kas pavojingesnių piktybinių išpuolių.

Anot R. Klarko, IT milžinė „Google“ priešnuodžių įsilaužėliams buvo pasiruošusi ir nuo kibernetinių išpuolių apsigynė sėkmingai. Tačiau kitos bendrovės, garsėjusios saugaus partnerio reputacija, nėra pasiruošusios nieko panašaus. Apie tai byloja prieš keletą dienų įvykdytas įsilaužimas į bendrovės „RSA Security“ duomenų bazes („RSA Security“ gamina „SecurID“ mechanizmus, kurie asmeniui jungiantis prie duomenų bazių, atlieka specifinę autentifikavimo procedūrą).

Panašu, kad kinų įsilaužėliai (su Kinijos vyriausybės palaiminimu) po JAV skaitmeninius atolus laigo nevaržomai, skersai ir išilgai. O JAV žinybų atsakomieji veiksmai labiau primena beviltišką skėsčiojimą rankomis, o ne šio to vertas atsakomąsias priemones. Panašu, jog JAV žinybos rūpinasi tik domenais .gov ir .mil besibaigiančių internetinių objektų saugumu.

Iš kur žinoti, jog šiuos kibernetinius išpuolius laimina Kinijos vyriausybė? Kinai tvirtina, jog išpuolius iš Kinijos teritorijos rengia kažkokie nelegalūs, paišdykauti tesiekiantys šelmiai programišiai – šiukštu ne vyriausybės remiami profesionalūs kibernetiniai kariai.

R. Klarkas tikina, jog kiber-teroristai į bendrovių duomenų bazes įsilaužinėja siekdami finansinių naudų, vogdami kreditinių kortelių duomenis ar kitą su finansais susijusius duomenis. Įsilaužinėdamas į JAV energetines sistemas jokių pinigų „nenusidžiausi“. O juk pats JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) yra pareiškęs, jog šalies energetines sistemas nuožmiai atakuoja programišiai.

„Ką darytume, jei pamatytume, jog mūsų energetinė sistema užminuota kinų sprogmenimis? – klausia R. Klarkas. – JAV piliečiai tokiu atveju pareikalautų savo vyriausybės atsakomybės. Bet jei tie sprogmenys – skaitmeninės bombos (kurios iš tiesų gali pridaryti kur kas didesnės žalos), piliečius, o ypač – vyriausybę tai jaudina labai mažai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)