Pasyvūs namai Lietuvoje taps privalomi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

andriulis 2011-06-28 11:32
Kartais tuoj ta ES neprivers vaikscioti su kvailais MBT batais? Mol musu stuburas butu sveikesnis, maziau ant sveikatos prieziuros isleisime. Nesakau jog nereikia mazinti energijos vartojimo, bet tie reikalavimai is kazkur pradeda erzinti.
Arthuras 2011-06-28 11:42
ES duoda dideles sumas, kad Lietuva tobulėtų. Nori išlikti ES sudėty, teks šokti pagal jų dūdelę.
Plikas 2011-06-28 12:07
Jei gerai supratau, tai Tamstai nepatinka, ne pats sprendimas mažinti naujų pastatų energetines sanaudas, o tai kad tą sprendimą priėmė ES? Nauji reikalavimai pradės galioti dar beveik už 10 metų, o iki to laiko "pasyvūs" ir "aktyvųs" namai visuomenėje jau bus tapę norma.
immortallt 2011-06-28 12:52
Andriulis, jei zmones tokie durni kad patys nesugeba taupyti, tai juos privers taupyti. Kaip ir su kaitrinemis lemputemis...
bahuriux 2011-06-28 13:31
", šildymo, šaldymo agregatų, jei įmanoma tai kompensuoti natūralios konvekcijos būdu." Ne, tai nera imanoma pasyviam name, pigiai ir efektyviai nebuna! Butinai reikia (brangiu) ir efektyviu rekuperatoriu, nes be to namas nebus pasyvus nes svaistys siluma ziema. Jei nebus priverstines ventiliacijos supelys tas namas uzdaras kaip termosas. Kitas reikalas jei zmogus pats gali susimeistrauti ir/arba bent jau susimontuoti tokias sistemas pats. Atsisakius brangaus ir "zalio" geoterminio uz 30-40kLt, galima isirengti piguva oras>oras silumos siurbli (kondicionierius) uz 800-5000+Lt (kaina priklauso nuo galingumo ir COP), bet tada nebus pigu eksploatuoti. Saldyma galima realizuoti pasyviai (be pacio silumos siurblio) per ta pati geoterminio lauko kolektoriu + vedinimo sistema. Sistema beveik pasyvi reikalingi tik vedinimo ventiliatoriai ir recirkuliacinbis siurblys silumnesiui. Ir isvis pasyviam namui nereikia vesinimo. Siaip jau mano kvartale statomu nuosavu namu sienu varza R yra 6-11 (dabar reikalujama 5), langai irgi triju stiklu visi, nereikia jokiu istatymu direktyvu etc zmones patys zino ko jiems reikia, mielai tai daro savanoriskai, prie tokiu energijos kainu. Vietoj to, galetu pasyviu namu turetojus skatinti mokesciu lengvatomis. O valstybiniai pastatai tikrai neturetu svaistyti vejais energijos.
kestutisz 2011-06-28 14:01
Kur kur čia tas taupymas pasireiškia? Nesvarbu kad ištisinio veikimo laikas ilgesnis, nuo junginėjimo tos "žaliesnės" lemputės perdega taip pat sėkmingai, tik kainuoja brangiau, "utilizavimas" ir tas pas mus gaunas kaip čia pasakius. Geriau žmogui pačiam leistų pasirinkti - kambariui apšviesti tas kelias valandas gerai ir pigi kiek daugiau energijos sunaudojanti kaitrinė, o stalinė/nišinė ar dar kažkur gali būti jau ir pagal sugedimo laipsnį. O tai dabar gaunas, kad vietoj vienos senos geros 100W lemputės jungiamos visos 3 po 30W (kiekviena atseit 100W kaitrinės analogas), ir tai šviesa pakankamai šlykšti (lemputės ne pačios pigiausios) bei po po truputį temsta (greičiau nei būtų nusibaigusios kaitrinės). Kol taupiosiso lemputės buvo kaip papildoma tai aš buvau už jas, naudojaus ir džiaugiausi (na beveik), kai pasidarė privalomos - visi jų trūkumai pradėjo ypač nervinti. O jei prie temos - tam pasyviajam namui reikės didelių investicijų, kurios greičiausiai per to namo stovėjimo laiką (ok, kartą kuri statė) greičiausiai niekada neatsipirks,
andriulis 2011-06-28 14:05
Va butent is pradziu galetu kalba eiti apie valstybinius pastatus. Valdzia turi buti visuomenei pavyzdys. Cia yra taisykle numeris vienas! O kodel as pries tuos visus reikalavimus is ES? Nes turiu planu apie namo statyba ir zinau kuo tai baigsis Lietuvoje. Dar didesnis biurokratinis aparatas. Nes reikes leidimu leidimuku ir ziuri jog be kysiu, kad greiciau praeitu neiseis. Ir su tokiais Lietuvisku mokesciu absurdais kaip psd, atmintiniu, cd ir t.t. mokesciais nueisim iki atsinaujinancios energijos apmokestinimo.
Plikas 2011-06-28 14:54
Pasyvaus ir paprasto namo savikaina skiriasi apie 10%, o energijos šildymui sunaudojama apie nuo 4 iki 8 kartų mažiau. Tas papildomas 10% atsipirks per ~10-15 metų. Gyvenamojo namo naudingas tarnavimo laikas yra apie 50 metų. Taip pat reikėtų paminėti, kad kolkas pasyvųs namai yra šiek tiek "egzotika", tiek statybininkai tiek projektuotojai, šioje srityje turi mažai patirties, o dėl to kenčia tiek kokybė, tiek kaina. Kuo toliau, tuo labiau tokie namai pigs. Taigi, išvados tokios, kad kai kuriems "veikėjams" turi stovėti kažkas už nugaros ir pastoviai "spardyti į užpakalį", nes patys žengti į priekį nesugeba ar nenori.
Wolfy 2011-06-28 15:21
Nu ka zinau,kaip deginau anglis ir kitoki kieta kura ,taip ir deginsiu ateityje,nes namas blokinis ir pusiau apsildytas,tai anglis ir briketai puikiai mums tinka,nes isskiria didziule siluma.Blokinio namo tokio,tikrai neisivaizduoju ekologisko,be to ji pilnai apsildyti brangiai labai kainuotu.
Nerkashis 2011-06-28 15:23
Nuo kada namas turi atsipirkt? Jis statomas ne tam kad iš jo uždirbt (nebent tuo vertiesi), o tam, kad turėtum kur gyvent. Visos investicijos į namą dedamos dėl lengvesnės buities. Šildymo sistemos tobulinimas dėl patogumo (mažiau malkų a kitų kuro rūšių, mažiau priežiūros, ruošimo), psichologinio efekto (perdažymas ar kitoks išorės ir vidaus pakeitimas). Tokie dalykai neatsiperka.
andriulis 2011-06-28 15:56
Plikas kai statysiesi nama suzinosi. Kai reikes nama pridavineti, tai tavo tas energetinis efektyvumas po 2020 metu bus didelis kabliukas biurokratams gauti kysiu.
Plikas 2011-06-28 16:23
Tai problema biurokratija ar energetinis efektyvumas? "Kabliukų" gali rasti kur tik nori, o istorijų "kai pats darysi, tai matysi" man pasakoti nereikia.
andriulis 2011-06-28 16:39
Jei tokiu istoriju tau nereikia, tai man tokiu klausymu tada is taves nereikia. Problema yra energetinis efektyvumas kuris yra privalomas, taip ivedant dar daugiau biurokratijos. Nebent ta efektyvuma didinant, valstybe kazkokia dali kompensuotu efektyvumo islaidoms mazinti.
Nerkashis 2011-06-28 16:51
Nesuprantu, kodėl jum kliūna tas reikalavimas. Nėra pinigų pakankamai izoliacijai - nėr ko statyt namo. O jeigu žmogus pats nesugeba išmastyt, kad daug pinigų iššvaisto per kiauras sienas bei stogą, reikia jam tai įkalt.
Plikas 2011-06-28 17:01
ir nepatinka...
Cigaras 2011-06-28 19:59
Viskas būtų labai gražu jei ne faktas, kad ES dar didesnes sumas pasiima iš Lietuvos. O dėl kaitrinių lempučių tai nesąmonė. Visų pirma tų "taupiųjų" lempučių poveikis sveikatai nėra ištirtas. Taip pat jos šviecia kiek kitokia (nemalonia spalva). Taip pat kitos ir užsidega kiek lėčiau. Dar man asmeninis atvejis (nežinau kiek tame tiesos), bet pastebėjau kad po laiko jos pradeda šviesti žymiai blankiau negu kaip buvo naujos. Tad aš žymiai maloniau rinkčiausi kaitrinę lemputę (velniop tuos kelis litus kuriuos su taupysiu) ir naudosiuosi šviesa taip kaip man priimtiniau. Kodėl tas korumpuotas ES įstatymas turi liesti mane?
bla0 2011-06-28 20:17
faktas? pagal FM bent iki 2013 metų išmokos keliais kartais didesnės nei įmokos.
andriulis 2011-06-28 20:47
Koks kieno skirtumas kokiame as name gyvensiu? Ar tai kiauros sienos ar izoliuotos? Daleiskim as turiu miska ir malkom apsirupines dviems gyvenimams, tai koks kieno skirtumas ar as sildysiu kiema ar namo vidu? Pats faktas, kad reikia naudingiau naudoti energija, tai savaime suprantama, bet pagrindinis pyktis ima del kazkokiu reikalavimu! Einama link to, kad zmogui bus reikalavimas subine valytis tik dviem popieriaus skuteliais, nes kas daugiau, bus popieriaus eikvojimas. Kaip jums patinka kuo toliau vis labiau ispraustiems i tam tikrus remus ir su laiku tie remai tik mazeja. Jei pinigu turi, tai savaime aisku tu naudosi atitinkamas medziagas, bet kaip su tais zmonemis kurie statosi nama puse savo gyvenimo, kur tik isikure viena kambari eina i ji gyventi? Plikas - teisingai pastebejai, kad norima jog namo statyba uzsiimtu tik tam tikra kvalifikacija ir atestacija turintys specialistai. Nors nama pastatyti, tai uztenka pries darant pasidometi ir jei ne dvi kairios rankos gali pats dauguma darbu padaryti!
Arthuras 2011-06-28 21:50
Na paaiškink, per kurią vietą ES pasiima? Plius, kaitrinės lemputės - atgyvena visomis prasmėmis. Galima surasti tų ekonominių lempučių, kurių spalva bus panaši. Galų gale tuoj į rinką užplūs LED. Jei žmogus nepriima naujovių, kad netrukdytų kitiems, jis priverčiamas jomis naudotis.
Vytax 2011-06-28 22:04
Manau čia kalbama konkrečiai apie daugiabučius. Individualios statybos kaip ir dabar niekas rimtai netikrina ir vargu ar taip ateityje bus. Dabar galima namą, kad ir iš kartono pasistatyti, niekam tai neužklius. O štai daugiabučių statyboje visi šitie reikalai yra žymiai jautresni. Čia butų pirkėjai mažai gali įtakoti sienų, stogo ir kitų namo dalių šiluminius parametrus. Be to daugiabučių namų renovacija dėl daugybės savininkų interesų yra itin sudėtinga. Būtent dėl to ir stringa dabartinė sovietinių daugiabučių renovacija. Todėl tokius pastatus yra praktiškiau statyti iškart pagal aukštesnius standartus. Šiaip pats visai neseniai baigiau savo namo renovaciją. Tikrai ne kalnus tos apšiltinimo medžiagos dabar kainuoja. Pvz. aš didesnę dalį sumokėjau darbuotojams atlikusiems apšiltinimo ir apdailos darbus, nei kad išleidau pirkdamas polistirolą, klijus, tinką, tinkliuką, struktūrinį tinką, kurie irgi buvo parenkami ne patys pigiausi.