Bibliotekose – eilės prie kompiuterių  (1)

Namuose internetu besinaudojančių žmonių daugėja, tačiau bibliotekose prie kompiuterių lankytojų eilės nemažėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidžia laisvalaikį

„Esu neįgalus ir interneto sau leisti namuose negaliu, todėl kasdien ateinu čia į biblioteką“, – pasakojo Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje prie kompiuterio sutiktas Nerijus Viščius. Jis, kaip ir daugelis kitų bibliotekoje nemokamai internetu besinaudojančių lankytojų, į šią įstaigą atėjo praleisti laisvalaikio. Kitiems nemokamas internetas bibliotekoje – galimybė pabendrauti su užjūryje gyvenančiais artimaisiais, svarbios informacijos šaltinis, prieiga prie darbo skelbimų.

Kasmet Lietuvoje internetu namuose naudojasi vis daugiau žmonių, tačiau bibliotekų darbuotojai pastebi, kad prie nemokamų interneto prieigų lankytojų eilės nemažėja. Dar labiau nemokamo interneto poreikis padidėjo per ekonomikos krizę. „Tuomet visų bibliotekų darbuotojai pastebėjo, kad lankytojų padaugėjo. Žmonės pradėjo labiau skaityti knygas, darbo skelbimus, naršyti internete“, – pasakojo Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorė Asta Naudžiūnienė.

Nemokami kursai

Nemokamo interneto poreikis toks didelis, kad laisvų kompiuterių bibliotekose net ir darbo dienos valandomis ne visada pavyksta rasti. Tiesa, pagrindiniai lankytojai nėra darbingo amžiaus žmonės. Po pamokų į bibliotekas subėga moksleiviai, pastebimas didėjantis kompiuteriais mokančių naudotis senjorų skaičius. Dažnas jų kompiuterinio raštingumo pradžiamokslį ir būna išėjęs bibliotekoje.

Kauno viešojoje bibliotekoje vien per rugsėjį nemokamus 12 valandų  kompiuterinio raštingumo kursus išklausė keliasdešimt žmonių. Ateityje jie gali užsirašyti ir į aukštesnio lygio kursus. Žmonės išmokomi ne tik įsijungti kompiuterį ir perskaityti naujienas. Vyksta praktiniai užsiėmimai, per kuriuos mokoma greitai susirasti naudingą informaciją, naudotis įvairiomis programomis, elektronine bankininkyste.

Tokie kursai vykdomi visose Lietuvos bibliotekose. Kompiuteriu apmokyti naudotis senjorai labiausiai džiaugiasi išmokę susisiekti su užsienyje gyvenančiais artimaisiais, taip pat sužino apie iki šiol negirdėtas galimybes. Pavyzdžiui, paskutinį kartą Žaliakalnio namų šeimininkės sugužėjo pažiūrėti internetinės transliacijos apie rudens gėrybių konservavimą.

„Neseniai viena senjorė padėkojo už pamokas ir pasigyrė, kad pati namuose į kompiuterį įdiegė „Skype“ programą, per kurią gali bendrauti su užsienyje gyvenančiais artimaisiais“, – prisiminė A. Naudžiūnienė.

Interneto poreikis nemažėja

Kai nusidriekia eilės, prie kompiuterio bibliotekose galima praleisti vos valandą. Taip pat ribojamas naudojimosi kompiuteriais laikas nepilnamečiams. Jis prie kompiuterio gali sėdėti dvi valandas per dieną, su 15 minučių pertrauka. Prie bibliotekų kompiuterių lankytojai gali užsiimti bet kuo, net žaisti žaidimus. Tiesa, į kompiuterius įdiegtos tam tikros programos, filtruojančios interneto puslapius.

Tyrimai rodo, kad bibliotekose nemokamai internetu naudojasi vis daugiau interneto ryšio namuose ar darbe neturinčių gyventojų. Viešą interneto prieigą teikiančių bibliotekų skaičius gerokai išaugo per pastaruosius kelerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)