R. Vaitkus: tik dvi iš ES šalių bėga nuo atomo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jamalou 2011-11-14 09:21
Koks objektyvus straipsnis ir jo rašytojas.. Surenka tik teigiamus duomenis apie atominę, parašo keletą faktų ir būk ramus lietuvi, tau atominė "tikrai bus gerai".. Bet deja, kaži ar bus taip gerai..
Shinigami 2011-11-14 11:19
Na man pav. Ignalinos AE nieko blogo nepadarė. Tai nemanau, kad ir su nauja bus kas blogiau.
gaudis 2011-11-14 11:24
Katastrofos atveju butu padare ne tik tau bet ir man ir seip visiem aplinkui
Shinigami 2011-11-14 11:34
Katastrofos atveju viskas padarytu daug žalos. Kad ir Kėdainių chemijos gamykla. Jei ji užsidegtu aplink ją gali taip pat nelikti gyvų, bei milžiniška žala gamtai. Ir chemijos gamyklų Lietuvoje ne viena. Jei teroristai susprogdintu Kauno HE tai taip pat butu nemažai žalos. Tad nėra ko verkti dėl to kas butu jei butu. Nes jei dėl to verksi tai tik į medžius beliks sugrįžti.
Zergas 2011-11-14 11:36
tai jei tau sviestu solidus atpildas uz tokio "projekto" prastumima turbut panasiai giedotum.is esmes tai ta elektrine yra akmuo po musu valstybes kaklu.tikiuosi ateis laikas ir visus tokius vaitkus teis objektyvus teismas nes tai kas dabar vyksta yra grynas pasityciojimas is pilieciu-oficialiai deklaruojama alternatyvios energetikos pletra,o realybeje kuriami monopoliniai monstrai nuo kuriu malones priklausys valstybes gyvavimas
Shinigami 2011-11-14 12:06
O tai jei tik viena įmonė įrengs Lietuvoje vėjo jėgaines, ar tai ne bus monopolija?
Zergas 2011-11-14 15:24
to shingami visazinis kompiuteraste,jei nebutum toks ribotas tai gal suprastum kad daug skirtingu energetikos tiekeju visuomet geriau nei vienas nes galutiniam variante kaina vartotojui bus zemesne del konkurencijos,bus isskaidyta tiekimo rizika bei aplinkos uztersimo rizika valdyt zymiai paprasciau turint daug nesudetingu objektu nei viena supersudetinga.tai tiek visazini.jei turi argumentu,go on.
Shinigami 2011-11-14 16:54
Nebent Lietuvos valstybė užsiiminės monopolija Nes kiek girdėjau Lietuvai turėtu priklausyti apie 40 % AE akcijų. Tad kainų be valstybės žinios niekas kelti negalės. Be to tai toks objektas kurį valstybė ir taip privalo kontroliuoti. Greičiausiai kainas nustatinės valstybė pagal jai pateiktus duomenys kaip jau daroma kai kuriose srityse. Tad monopolijos tikimybė labai jau maža. O kitose energetikos srityse monopolija dar labiau gali vyrauti, nes nekas negali garantuoti, kad bus bent keli investuotojai į saulės ar vėjo jėgaines. Jei bus tik vienas tai monopolijos galimybė vis tiek yra.
Hmz 2011-11-14 17:29
Privačios elektrinės (kaip ir bet kokie verslo subjektai) turi vieną baisų sisteminį rizikos veiksnį - rinkos sąlygas. Jei rinkos sąlygos saulės energetikai taps nebepalankios, privatininkai ims masiškai bėgti iš šito segmento, ir tavo "išskaidytos tiekimo rizikos" neliks nė kvapo. Valstybei priklausanti elektrinė (nesvarbu, gigantas ar ne) neturi kur dėtis, todėl šios rizikos išvengia.
punktyras 2011-11-14 17:50
Su kuo sudarys tiekimo sutartį, iš to ir gaus. Juk yra vienas elektros tiekimo tinklas, į kurį ir teka visa elektra.
immortallt 2011-11-14 18:27
Silumos kainu be valstybes zinios irgi niekas kelti negali. 40% tai ne 50%+1. Atomine elektrine turi daug nebaigtiniu kastu eiluciu. Statybos kaina svyruoja vos 10mlrd. Uzdarymo kaina mistiskesne uz moteris. Jei elektra is atomines elektrines butu tokia pigi, kaip visi kabina makaronus, tai nereiktu jokios koncesijos sutarties, nes bet kada galetu pelningai parduoti Baltpool'e. Saules energija gaminancia elektra Lietuvoje bent jau kol kas nelabai apsimoka vystyti, bet ruosti karstam vandeniui - puikiai tinka. Vejo energetika, kiek teko matyt ataskaitas Lietuvoje tikrai apsimoka, tik kad butu maziau stabdziu su prijungimu prie tinklu ir butu stabili aplinka, o ne, kad reiketu verslininkam melstis kiekviena vakara, kad tik nepakeistu ko nors i blogaja puse. To hmz, nesvarbu, kad pasirinkai saules energija, tarkim bet kuri kita alternatyvi energija. I klausima atsakysiu klausimu, o elektros tinklai Lietuvoje sujungti i viena tinkla ? Tai kodel turetu kilti problemu pasirinkti energijos tikeja, jei butu isvystytas SmartGrid ? Susimovei ir kalbedamas apie privatu sektoriu. Verslininkai trauksis tik jei nebus pelninga. Nebus pelninga, jei bus gaminama per daug. Jei gamins per daug ir dalis uzsidarys - tada pabrangs kaina, bet elektros trukumo nebus.
abcdjasd 2011-11-14 18:38
Keli tiekėjai beveik visada geriau nei 1. Pvz šita sistema jau seniai Anglijoj (ir nemažai kitų šalių) veikia, Pasirašai sutartį su vienu tiekėju ir jis įsipareigoja į bendrą tinklą pateikti bent tiek elektros energijos, kiek tu suvartoji. Aišku negali būt tikras, kad kiekvienas vatas atkeliauja iš tavo tiekėjo, bet tai nieko nekeičia. Kas liečia AE, tai po situacijos japonijoj žmonėm stogas važiuoja. Japonija - vieta kur pastoviai siaučia žemės drebėjimai, uraganai ir kitos stichijos. Jie turi 16 (+1neveikiančią) atomines elektrines ir dar velnias žino kiek kitų centrų dirbančių su atomine energija. Dabartinė situacija buvo pasiekta tik dėl to, jog šitas žemės drebėjimas buvo vienas iš didžiausių jų istorijoj ir dėl to, kad elektrinės savininkai nesiimė tinkamų veiksmų iškart (bandė dar gelbėt reaktorių). Lietuvoj tokie žemės drebėjimai nevyksta išvis toli gražu + galiu garantuot, kad po šito įvikio tikrai sugriežtės AE priežiuros tvarka visur. Nepaisant to, visam pasauly žiniasklaida sugebėjo tiek įbaugint žmones, kad pradeda visi keist AE į anglies, kurios teršia baisiai aplinką... Elementariai kvaila, AE kolkas yra geriausias variantas, kol galėsim pilnai pereit prie atsinaujinančių šaltinių.
blizzard 2011-11-14 20:18
Kad keli tiekėjai geriau nei vienas tai čia senai aišku. Aš tik nesuprantu kam mum tos atominės tokiu metu, kuomet aplinkinės šalys stato savas elektrines. Ar mes neturim kitų resursų? manau eilinį kartą bus plaunami milijardai ir nieko kito.. straipsnis kaip žmogaus į mėnesį uždirbančio apie 100k litų manau kiek per silpnas.. p.s. pitaxx nežinau iš kur ištraukei kad jie turi 16 elektrinių aš kažkur girdėjau kad jie turi apie 80 branduolinių reaktorių ar dar daugiau. Jie pasinešę ant atomo nes kitaip neturi vietos išgauti tokiems energijos kiekiams. Pas mus tos vietos kaip "prišikta" ir niekas jos nenaudoja.. Kiek pas mus dabar yra vėjo jėgainių pastatyta? 50? tebūnie 100 būna nors nelabai tikiu, pagal statistiką mes iš jų padarom 20proc mum reikiamos elektros, tai kas trukdo tūkstantį pastatyt? kažkaip man sunku patikėt kad valstybei kurioje tiek gyventojų ir jų nuolat mažėja statyti atominę elektrinę yra aktualu.. p.s.s. tie žemės drebėjimai tai eina ** čia ne jie esmė, esmė yra kaina, išlaikymo kaštai, panaudotų strypų utilizavimo kainos ir t.t. o kaip gi mes gyvensim vien tik ant AE, juk tai nėra saugu ekonomiškai, nėra saugu karo atveju ir t.t. juk reikia vystyti taip kad kuo daugiau alternatyvų būtų..
Vytax 2011-11-14 20:22
Statyt tai stato, bet ar pastatys tai čia dar labai jau didelis klaustukas.
blizzard 2011-11-14 20:25
Dėl baltarusių tai aišku manau, pastatys nes ne už savo pinigus stato dėl kaliningrado nežinau ten ne tik kad darbininkai girti stato bet neaišku ar Rusijai iš vis reikalingas toks objektas tokioje vietoje, įtariu kad tik gazdina jie..
vyteniss 2011-11-14 20:41
Įdomu,tik velniams mum toks galingas reaktorius + kuris buvo gamintas jankiams ar tai japonams,bet jo atsisakė,kadangi šūdinai jie gana padaryti. Dėl kainos-jeigu į 10 milijardų sutilpsim tai bus labai gerai,o baigsim tai išvis neaišku kada. Suomių pavyzdį visi mato... Bet šita maklė tai ir valdovų rūmus aplenks oj daug kartų..
blizzard 2011-11-14 20:50
vyteniss 2011-11-15 00:26
Nu aš kiek domėjaus prie kokį mėnesį,tai padidino samatą iki 10mln eurų suomiai nu gal ir ką blogai nuskaičiau
immortallt 2011-11-15 00:48
Taip elektrine brangsta labai stipriai. Visada kaina pateikia idealaus varianto - nieko netenka taisyti, projektas atitinka idealiai ir niekas nieku nepadarys ne menkiausios klaideles ir nepaklius brokuotu zaliavu. Beje, tie kas sake, kad tilpsim i 10mlrd. LT, tai jie net nera permete saraso statytu elektriniu pastaruoju metu. Pries 10 metu pradetos statyti atomines, kurios nesenai buvo pastatytos pigiausiai gavos ~15mlrd KINIJOJE, kur viska dare valstybines imones ir didzioji dalis darbu jau senai buvo padaryti, tai yra kai zaliavu kainos buvo gerokai mazesnes. P.S. jei neklystu vejo jegaines pagamina ~5%. Geras budas isgauti energija + tikrai matau dideli potenciala Lietuvoje biokurui, nes silumos energijos reikia, kaip ir gaunasi vis tiek pigiau nei dabar dujos, atitinkamai, panasi kaina gaunas ir atomine energetika (jei nepavyksta isnaudoti silumos silumos tinkluose).
vyteniss 2011-11-15 11:45
Variantų Lietuvoj tikrai yra kaip energiją gauti ir ją tikslingai panaudoti,tačiau valdžia labai jau nori atominės. +iš kur jie kurą gaus atominei? Iš tų pačių rusų-va tau ir nepriklausomybė energetinė.