10 pasaulį pakeitusių tinklalapių  (14)

Globalusis interneto tinklas neabejotinai žengia į priekį didžiule sparta, keisdamas mūsų supratimą apie žmogaus sąveikos su informacijos srautais potencialą. Tačiau kadaise šie žingsniai prilygo nedrąsiems kūdikio bandymams sukurti kažką naujo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Galbūt tai keistas pasirinkimas. Neverta tikėtis, kad apie daugelį jų būste girdėję, tačiau jie yra interneto evoliucijos esmė. Atėjo laikas pažvelgti į tai, dėl ko šiandien grupės menininkų, interneto dizainerių, programuotojų tapo mūsų gyvenimo dalimi ir į tai, dėl ko šiandien internetas yra vientisas ir stiprus“, – rašo dešimtuką sudaręs interneto portalas „thenextweb.com“.

1. 1991 m., tinklo svetainių gimimas, „The Project“.

Timas Bernersas Lee pirmasis sukūrė interneto puslapį pavadinimu „The Project“. Jis sukurtas naudojant kompiuterį „Next Cube“. Savaime suprantama, pirmajam puslapiui reikėjo ir pirmosios naršyklės, kurią kūrėjas pavadino tiesiog „World Wide Web“. Vėliau ši pavadinimą autorius pakeitė į „Nexus“ – po to, kai suprato, jog WWW yra kažkas daugiau nei vien tik pavienė programa. Svetainė veikė dabar jau į praeitį nugrimzdusioje operacinėje sistemoje „NeXTstep“

2. 1994 m., Antirom

Taip vadinosi daugybė eksperimentų su nauja interneto technologija „Director 5“, kuriuos vykdė viena Londono agentūra ir menininkų kolektyvas. Kartu su jais dalyvavo ir Andry Cameronas, dirbęs Italijoje, „Benetton“ interaktyvios komunikacijos tyrimų centre. Šiuo projektu buvo protestuojama prieš „pasenusias vartotojo sąsajas“ (angl. point-and-click interfaces) ir seno turinio „apvilkimą“ nauju dizainu ir jo pateikimą už naują. Iš čia ir kilęs trumpinys ROM – „Repurposed Old Multimedia“.

3. 1995 m., The Blue Dot

Tai kompanijos „Razorfish“ projektas. Ši agentūra savotiškai tapatinama su skaitmeninio interneto turinio amžiaus pradžia. Jos svetainėje buvo panaudota GIF animacija – mėlynas taškas, pavertęs šią svetainę pirmąja animacijos svetaine. „Razorfish“ tuomet įkūrė virtualią meno galeriją, pavadintą „Blue Dot“. Ji virto „žaidimų aikštele“ menininkams, fotografams, dizaineriams.

4. 1995 m., Word.com

Pirmasis daugialypę terpę naudojantis internetinis elektroninis žurnalas. Tai amžius, kai tinklalapius pradėjo spausdinti. „Word.com“ to meto standartais buvo išties „kažkas nepaprasto“ – čia veikė žaidimai, buvo galima klausytis garso įrašų ir naudotis tekstinio bendravimo „chat“ paslauga. Sukurta naudojant HTML2.0, „Director 5“ ir „Real Audio“ technologijas.

5. 1997 m., Noodlebox

Tinklalapis, turėjęs itin turtingą ir gražią grafinę sąsają, kurią sukūrė Danny Brownas, įkvėptas Jony Ive’o iš „Apple“. Svetainė susidėjo ir keleto interaktyvių eksperimentų, kurie savo esme priminė kompiuterinius žaidimus. Autoriai svetainėje įterpė ne vieną „Shockwave“ platforma sukurtą interaktyvų objektą (kas tuo metu buvo bene logiškiausias sprendimas), o pasinaudojo „Director“ programine sistema ir interaktyvumą suteikė visai svetainei.

6. 1997 m., Head Space

Prasidėjo kaip projektas „Head New Media 20 % time“. Tai buvo vieta įvairių įdomių projektų kūrimui ir kur specialistai galėjo bendrauti ir bendradarbiauti. Vėliau tapo įtakinga nekomercine interneto kūrybine bendruomene, davusia pradžią daugybei interaktyvių projektų, tokių kaip circlemakers.org.

7. 1998 m., Modern Living

Šį tinklalapį sukūrė Hanas Hoogerbrugge, interneto animacinių filmų pradininkas. Jis pamėgino sujungti pasikartojančią GIF animaciją ir pirmasis žengė „Flash“ technologijos link. Tai buvo pirmasis mėginimas paveikslėlius paversti internetine animacija.

8. 2000 m., PS2 Pray Station

Viena pirmųjų atviro kodo ir turinio svetainių, kurią sukūrė rašytojas ir iliustratorius Joshua Davis. Projekto istorija ganėtinai įdomi. Joshua Davis norėjo rašyti ir iliustruoti vaikams skirtas knygas. Po to, kai iš leidyklų gavo du laiškus apie atsisakymą šias knygas išleisti, vienas jo draugas jam paaiškino: „Tau jų [leidyklų] daugiau nebereikia – pasaulyje vyksta toks dalykas kaip internetas. Gali būti pats sau leidėjas“. Tada Davis nuėjo į knygyną, nusipirko knygą apie HTML ir visam laikui pakeitė interaktyvaus dizaino pasaulį. Projektas „PrayStation“ buvo Joshua Davis’o „žaidimų aikštelė“.

9. 2000 m., Requiem for a Dream

Svetainėje, skirtoje filmui „Requiem for a Dream“, pasirodė pirmasis bandymas sukurti filmui anonsą, kuris iš tiesų buvo atskiras pasakojimas. Svetainės dizaineriai buvo Alexandra Jugovic ir Florianas Schmidtas.

10. 2004 m., Subservient Chicken

Tai interneto reklama, kurią greitojo maisto karaliui „Burger King“ sukūrė „The Barbarian“ grupė. Per dvi dienas ją peržiūrėjo 25 mln. internautų dar iki oficialaus reklamos išleidimo. Ši reklama pakeitė Niujorko ir Londono požiūrį į interneto reklamos galimybes. Kitaip tariant, skaitmeninis pasaulis „užaugo“.

Daugeliui skaitytojų gali kilti logiška mintis, jog šis sąrašas yra gana prieštaringas. Tačiau jis kartu leidžia pažvelgti į bendrą ir jau pamirštą interneto istoriją. Beje, ar pastebite, kiek mažai technologinių proveržių padaryta po 2000-ųjų metų? Jei turite savų minčių apie technologiniu požiūriu svarbiausias interneto istorijoje svetaines, pasidalinkite jomis komentaruose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: