Japonams – Geigerio skaitiklis „iPhone“ telefonams  (2)

Japonijos kompanija antradienį pristatė pigų Geigerio skaitiklį, skirtą „iPhone“ telefonams, praneša naujienų agentūra AFP. Juo po Fukušimos atominės elektrinės sunerimę žmonės galės pasitikrinti radiacijos lygį savo aplinkoje. Tokio tipo įrenginių paklausa šioje šalyje yra tokia didelė, jog kai kurie žmonės radiacijos matuoklius gaminasi patys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

14 centimetrų ilgio ir 5 centimetrų pločio prietaisas jungiamas prie „iPhone“ telefono. Naudojant specialią programėlę, jo rodmenys pateikiami telefono ekrane. Prietaisas sukurtas jauno tyrėjo iniciatyva. Šis norėjo sukurti pigų ir paprastai naudojamą Geigerio skaitiklį. „Netrukus po nelaimės, kurią sukėlė kovo 11 dienos žemės drebėjimas ir cunamis, pigiausias Geigerio skaitiklis kainavo 60 tūkst. jenų (570 eurų), bet ir tokių buvo sunku surasti“, – apie prietaiso, kurį sukūrė „Sanwa Corp“ kilmę, pasakojo Takuma Mori.

Pirmieji modeliai, skirti „iPhone“, prekyboje pasirodys artimiausiomis dienomis. Jų kaina sieks 9,8 tūkst. jenų. Jei ir tai atrodo per brangu, Japonijoje veikia savanoriškas projektas RTDN, kurio tikslas - kurti ir tobulinti pigų radiacijos matuoklį, kurį galėtų savo rankomis susirinkti kiekvienas norintis. Tokia alternatyva parodyta antroje iliustracijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (2)