Pristatyta naujos kartos bankinė kortelė su klaviatūra ir ekranu  (5)

Prieš kelias savaites didžiausia pasaulyje kreditinių kortelių mokėjimo sistemos operatorė Visa pristatė naujo tipo kreditinę kortelę, saugumu smarkiai lenkiančią iki šiol plačiai paplitusias korteles, turinčias vidinį lustą ir indentifikacijai naudojančias PIN kodą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinių kortelių bėda – per mažas apsaugos lygis. Mat kortelė turi vieną PIN kodą, kurį reikia įvesti į skirtingus bankomatus. Jeigu bankomate paslapčia įdiegiama kodo nuskaitymo įranga, jį sužinojusiam nusikaltėliui telieka pavogti ar atimti kortelę ir belieka išsigryninti pinigus. Panaši bėda iškyla ir jungiantis prie internetinės bankininkystės – daugybė skirtingų kompiuterių, didžiulis kodą nuskaitančių virusų pavojus. Visgi internetinės bankininkystės saugumą didina atskiros kodų kortelės arba kodų generatoriai. Pastarasis variantas saugumo prasme yra bene geriausias, tačiau turi savų minusų, tad Visa jau praeitame dešimtmetyje ėmė ieškoti alternatyvių sprendimo variantų.

Pirmą kartą apie naujo tipo bankines korteles užsiminta dar 2008 metais – tuomet Visa išplatino pranešimą, jog pradėtos testuoti kreditinės kortelės, turinčios integruotą klaviatūrą bei ekraną. Ir štai pasirodė pranešimas, jog pirmoji testavimo fazė „laboratorijose“ baigta ir pereinama prie realių įdiegimo bandymų įmonėse.

Visa išplatintame pranešime teigiama, kad naujoji CodeSure Matrix Display ne tik atliks jau įprastas Visa funkcijas, tačiau taip pat eliminuos kodų generatoriaus poreikį, kuriuos vis dažniau rekomenduoja bankai internetinės bankininkystės vartotojams.

Iki šiol kodų generatoriai buvo išleidžiami pačių bankų, norint suteikti aukštesnį, dviejų identifikacijos lygių saugumo užtikrinimą internetine bankininkyste besinaudojantiems klientams. Deja, pastarasis ne tik nepatogus dažniau keliaujantiems žmonėms, tačiau taip pat ir ganėtinai brangiai atsieinantis pačiam bankui. Būtent čia CodeSure ir parodo savo stipriąsias vietas. Nepaisant nežymaus kortelės matmenų padidėjimo, naujoji Visa kortelė turės ne tik skaičių klaviatūrą, tačiau taip pat ir nedidelį ekraną, leidžiantį kortelės savininkui matyti sugeneruotą atpažinimo kodą.

Dar vienas Visa CodeSure Matrix Display pranašumas – telefoninės bankininkystės supaprastinimas. Šiuo metu su banku susijusius reikalus telefonu tvarkantys klientai yra prašomi atsakyti į begalę iš pirmo žvilgsnio banalių bei laiką švaistančių klausimų. Žadama, kad naujoji Visa šią procedūrą sutrumpins iki minimumo – tereiks įvesti banko darbuotojo diktuojamą skaičių ir pasakyti kortelėje rodomą kodą.

Visa Europe vyresnysis CodeSure padalinio vadovas Riten Gohil pranešime teigė, jog naujoji kortelė yra daugiafunkcinis įrenginys, kuris gali būti naudojamas įvairioms paskirtims. Be bankui įprastų funkcijų, tokių kaip prisijungimas prie internetinės bankininkystės, naujoji kortelė taip pat gali atlikti ir kitas funkcijas. Kaip pavyzdį Riten Gohil pateikė kortelę su specialiu mygtuku, generuojančiu kodą, kurio reikia, norint prisijungti prie, tarkime, jūsų kompanijos vidinio kompiuterių tinklo. Žinoma, kreditinė kortelė turės savo PIN kodą, kurio neaktyvavus nebus galima pasinaudoti ir kitomis jos teikiamomis funkcijomis. Taigi, viena kortelė gali tapti ne tik saugia jūsų kompanijos kreditine, tačiau taip pat ir leidimu prisijungiant prie kompanijos darbuotojams skirtų duomenų.

Neabejojama, kad ši Visa naujovė gali užgožti jau iki šiol panašius produktus gaminančias kompanijas, tokias kaip RSA bei VASCO. Riten Gohil taip pat paminėjo, jog banko korteles žmonės linkę pamiršti namuose kur kas rečiau nei tai nutinka su kitais vienos paskirties daiktais, tokiais kaip kodų generatoriai.

Naujoji Visa CodeSure jau pradėjo savo bandomąjį etapą Barclays UK bei kitose kompanijose, ir nors Riten Gohil iš Visa Europe negalėjo pasakyti ar šio tipo kortelės bus siūlomos privatiems klientams, yra žinoma, kad jomis jau naudojasi finansinių paslaugų kompanija Deloitte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Kuizinas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: