Naftos ir dujų gręžiniai atranda naują gyvenimą  (14)

Milijonai apleistų iškastinio kuro gręžinių gali būti pritaikomi švarios, mažai anglies dvideginio išskiriančios geoterminės energijos gavybai


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geoterminė energija yra mažai anglies dvideginio išskiriantis elektros energijos šaltinis dėl savo paplitimo – nuo įkaitusio Žemės branduolio sklindantis karštis, kasantis gilyn, uolienų temperatūrą pakelia nuo 25 iki 50 °C su kiekvienu kilometru.

Seni naftos ir dujų gręžiniai dažnai siekia keletą kilometrų, kad pasiektų telkinius. Pertvarkius vamzdžius vandens cirkuliavimui, giliai esanti šiluminė energija būtų lengvai paimama, sako Xianbiao Bu su kolegomis iš Kinijos mokslų akademijos, Guangzho.

Komanda siūlo vamzdžio vamzdyje struktūrą. Vanduo būtų tiekiamas gilyn išoriniu vamzdžiu, ten įkaistų ir tekėtų vidiniu vamzdžiu į paviršių, kur suktų turbiną (Renewable Energy, DOI: 10.1016/j.renene.2011.10.009).

Xianbiao mano, kad tipiškas gręžinys galėtų tiekti apie 54 kilovatvalandes elektros energijos – nedaug, lyginant su elektrinėmis, naudojančiomis anglis, dujas ar branduolinę energiją. Bet žinant, kad vien JAV yra apie 2,5 milijono apleistų naftos ir dujų gręžinių, paaiškėja, kokie didžiuliai energijos klodai glūdi neliečiami.

New Scientist 2011

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)