Reaktyvinė vandens skraidyklė „Flyboard“ – žmonėms-delfinams  (7)

Kada nors svajojote liuoksėti vandens paviršiumi ir nardyti taip, kaip tai daro delfinai? Vandens sporto entuziastas iš Marselio (Prancūzija) Frenkis Zapata (Franky Zapata) sukonstravo naują reaktyvinės vandens kuprinės (ko gero, šiuo atveju ją derėtų vadinti skraidykle) atmainą – „Flyboard“ („Skraidlentė“?) Nors su lentomis ši konstrukcija neturi nieko bendro, paskraidyti su ja galima išties įspūdingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apsisprendusiajam (apsisprendusiajai) taip papramogauti, reikės įsispirti į specialią įrenginio avalynę, ant kurios padų pritvirtinti galingi (maždaug 100 AG) reaktyviniai vandens „galios agregatai“ – būtent jie ir kelia žmogų į orą. Valdyti variklių galią, atlikti manevrus ore, ant vandens ir po vandeniu galima vairalazdėmis, iš kurių taipogi švirkščiamos vandens srovės (gerokai menkesnės).

Tokios pat paskirties, tik kiek kitokios techninės konstrukcijos žaisliuką „Jetlev“ šių metų pradžioje pristatė kanadiečių išradėjas Reimondas Li (Raymond Li) – apie jo išradimą taipgi pasakojome. Svarbiausias skirtumas tarp šių vandens atrakcionų (neskaitant jų vilkėjimo būdo) – „Flyboard“ reaktyvine skraidykle galima nerti į vandenį ir išnerti į 10 metrų aukštį.

Kitas (ir, ko gero, ne mažiau aktualus) skirtumas – vandens žaisliukų kainos. Jei „Jetlev“ kainodara siekia kosmines aukštumas (60 tūkst. svarų arba maždaug 240 tūkst. litų), tai bazinis „Flyboard“ kainuoja keliagubai pigiau – 4,2 tūkst. svarų (apie 9 tūkst. litų).

Abiejų įrenginių veikimo principas – toks pat: į orą reaktyvinės kuprinės pilotą kelia vandens srautai. Vanduo stora, prie vandens motociklo prijungta žarna siurbiamas iš telkinio, ant kurio asmuo pramogauja, ir iššvirkščiamas su didele jėga atgal į ežerą. Kaip turėsite progos įsitikinti vaizdo siužete, skraidyklės konstruktorius F. Zapata sugeba ne tik nardyti kaip delfinas, bet ir verstis ore kūlversčiais. Gal ne taip gracingai, kaip gimusieji vandens stichijoje, tačiau išties smagiai.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)