Pamokanti patirtis: per anksti įrengtas geoterminis šildymas paliko be paramos renovacijai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Talkatif 2012-01-16 08:28
Tegyvuoja biurokratija ...
Shinigami 2012-01-16 11:16
Biurokratija Tokių nesąmonių čia pilna ir kiekvienoje srityje. Nes taisykles kuria teisininkai kurie nieko ne išmano. O paskui tiems kam reikia dirbti pagal jų sukurtas taisykles už galvų tik susiima ir galvoją ką daryti. Nes pagal tokia nesąmonę ne įmanoma to daryti.
immortallt 2012-01-16 12:13
Gal nestumk ant teisininku. Taisykles kuriamos logiskai. Jie nori, kad taupytu energija, o ne kad pereitu ant kitu sildymo metodu. Deja geoterminis sildymas energijos stipriai netaupo, tik pereinama ant kitokio metodo. Kitas dalykas, neimanoma numatyti visu scenariju. Jei toks jau protingas, kodel dar cia sedi ?
Shinigami 2012-01-16 12:38
O tai ką, čia tik durniai sėdi? Nežinojau, kad taip save nuvertini juk pats čia dar sėdi. Taisyklės gal ir kuriamos logiškai, bet jos nesuderinamos su praktiką. Ir kalbėjau bendrai, o ne tik apie šita atveji. Be to kiek supratau nori jie kompensacijos už namo renovacija, o ne už šildymo įrengimą. Bet jiems nenori juos duoti, nes šildymo būda pakeitė.
skavius 2012-01-16 13:36
Taip, pritariu, tikrai logiskai! Taisykles turi buti kuriamos taip, kad butu sudarytos atseit pateisinamos salygos is zmoniu reketuoti kuo daugiau pinigu. Geotermine energija smarkiai sutaupo energijos, jei ziuretumet platesniu akiraciu. Juk daugiabuciai daugiausiai sildomos dujomis is Rusijos, kurios degdamos dar ir tersia aplinka, gadina sveikata ypac sukeldamos plauciu ir odos ligas. O stai geoterminei energijai tiekti uztenka naudoti universalia elektros energija, kuria gali pagaminti ir atsinaujinantys, netersiantys energijos saltiniai. Sulyginimui galima pateikti pavyzdi: siluminese, kurianamose elektrinese (dujom, mazutu ir pan.) pagaminta 1 kW galios elektra tekedama per laidininka isspinduliuoja 1 kW silumos, o stai geotermines energijos siurbliai sunaudoja 5-7 kartus maziau, kad iskelti ta pati 1 kW silumos kieki. Galiausiai vienas vilnietis, teisininkas savo bute nusipjove radiatorius ir pakeite juos i elektrinius radiatorius, kurie sildo 2 pigiau, nei reikalauja moketi "Vilniaus energija", tai skaiciuokit kas yra naudingiau. Akivaizdu, jog tiems, kurie raso tasykles LOGISKAS, i aplinkosauga, zmoniu sveikata, pragyvenimo lygi ir energetikos nepriklausomybe yra nusispjauti arba apie tai nieko neismano, nors nieko keisto, juk energetikos ministerijoje nera nei vieno energetiko.
immortallt 2012-01-16 14:18
Ka as sakau, kad nezinote visos situacijos ir kodel tokios taisykles daromos. Jei jie isirenge geotermini, kuris turbut is vis neieina i namo renovacija ir tada nori kompensacijos namo renovacijai, tai itarciau, kad jie negali gauti namo renovacijai pinigu, nes siluminis efektyvumas yra salyginai geras (LT/kv.m.) ir yra tukstanciais kitu namu, kuriu situacija daug blogesne - priority order. Nelaikau saves durnium, bet nelaikau saves ir genijum ar itin protingu. Dar daug ko gyvenime reikia ismokti.
Ketleris 2012-01-16 14:18
O kodel pigiau? Todel jog kaimynu siluma keliauja pas ji, tai tolygu parazitavimui ir tai negali buti pateisinama.
skavius 2012-01-16 15:05
Pala, pala, o prie ko cia kaimynu siluma? Nori pasakyti, jei pas tave i buta is kaimynu ateina papildoma siluma, tai bendra daugiabucio sunaudojama siluma pigesne? Regis jus neisiskaitet i reikalo esme, arba kazka ne i tema suvelet.
immortallt 2012-01-16 16:03
Ka jis sako, jei kituose butuose pvz yra 20 laipsniu, o jis pas save laiko 18 laipsniu, tai kiti butai jam prisildo patalpa per sienas. Beje, draugo tevai sildosi grynai elektra, tai uz 150kv.m. mokejo gruodi ~600LT. As su centriniu uz 60kv.m. gruodi mokejau 70LT
skavius 2012-01-16 16:21
Na, tai vadinasi jisai ne i tema susake, as apie alternatyvius, pigesnius silumos saltinius, o jis kalba nusuko apie neteisinga silumos paskirstyma. Hmm, pazistami irgi uz 50-60 kv.m. sumoka 500-600 Lt sildant centraliniu, kiti zmones isvis uzsuke kranelius iki 0, bet sumoka po 120 Lt, nes anot sildymo tinklu juos pasildo vamzdis einantis i kitu butu radiatorius. Kazin is kur cia pas Tave taip pigiai, gal kokios naujos statybos namas?
WingsForLife 2012-01-16 21:28
Papildymui: šilumos siurblys sunaudodamas 1kWh elektros pagamina 3 kWh šilumos. Tai nauda akivaizdi, tik esant labai šaltai lauko oro temperatūrai, ne visada pakanka jo sukuriamos šilumos šilumnešiui. Bet kadangi pastato atitvaros renovuotos, tai gyventojai neturėtų susidurti su šilumos nepakankamumu. Man, kaip projektuotojui, įdomiausia, ką namo bendrijos pirmininkas Algimantas Matijošius turėjo omeny kalbėdamas apie oro siurblius? kas tai per daiktas? Jeigu tai Šilumos siurblys, kuris šilumą ima iš aplinkos oro, tai jis visiškas bukius. Nes toks įrenginys veikia iki kol temperatūra lauke aukštesnė nei 0'C, o čia žmonės žiemai ruošiasi..