GHOST: pirmasis pasaulyje naujo tipo karinis laivas  (10)

Sujunkite į viena: nematomą „stealth“ tipo reaktyvinį naikintuvą ir kovinį sraigtasparnį. Dabar tokį hibridą įmeskite į vandenį. Ką gausite? Anot Nju Hempšyre įsikūrusios bendrovės „Juliet Marine Systems“ (JMS) – GHOST plaukiojančią platformą. Privačiai projektuoto kovinio laivo, kurį galbūt naudos ir JAV karinės pajėgos, ne tik negalės fiksuoti priešo laivų radarai – toks laivas bus labai greitas ir gerokai ekonomiškesnis už bet kurį šiuolaikinį karo laivą. Tačiau svarbiausia – šis „šikšnolaivis“ yra pirmas pasaulyje superkavitacinis laivas pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Superkavitacija (angl. – „supercavitation“) – procesas, grindžiamas kavitacijos procesu. Savo ruožtu, kavitacija – dujinių ertmių suformavimas skystyje. Tokie dujiniai burbulai skystyje vadinami kavitaciniais burbulais arba kavernomis. Norintiems išsamiau susipažinti su kavitacijos veikimo principais, rekomenduojame panaršyti internetinę enciklopediją.

O susipažįstant su naujo tipo laivu, apie superkavitaciją pradžiai pakaks žinoti ir tiek: į kavitacinį burbulą patalpinus objektą (laivą), gerokai sumažėja jo trintis su skysčio (šiuo atveju – vandens) paviršiumi, ir jis gali išvystyti žymiai didesnį greitį. GHOST atveju, kavitacinis burbulas apgaubia ne visą laivą, o katamaraninio tipo korpusą – dvi šonuose sumontuotas, sparnus primenančias ilgas vamzdines konstrukcijas, kurios, laivui plaukiant, panyra į vandenį.

Nors bendrovė šių konstrukcijų veikimo principo nedetalizuoja, galima numanyti, jog reaktyvinio variklio principu veikiančios GHOST dujų turbinos tuos „sparnus“ stumia į priekį. Vanduo priešais juos praskiriamas taip, jog susiformuoja tam tikras dujinis „vokas“, kuris, laivui praplaukus, tvarkingai „susiklijuoja“.

Bendrovė JMS deklaruoja, jog GHOST yra orlaivio ir laivo derinys, sukurtas skristi dirbtine, vandenyje sukuriama dujine terpe, kurioje „sparnų“ ir laivo korpuso trintis su dujomis yra net 900 sykių mažesnė už trintį su vandeniu.

Grėsmingai ir paslaptingai atrodančiu laivu plaukti gali trijų asmenų ekipažas. Laivo paskirtis – patruliuoti flotilės dislokacijos regione ir atakuoti smulkius priešų laivus. Laivas gali būti naudojamas ir kaip komercinių laivų sargas nuo piratų antpuolių. Pranešama, jog GHOST „šikšnolaiviu“ galima plukdyti tūkstančius svarų ginkluotės, taip pat torpedas „Mark 48“, kurios būtų patalpintos vidiniame arsenalo skyriuje. Yra galimybė tokiuose laivuose montuoti atakos sistemas, kurios šaudo į keletą taikinių išsyk. Kol kas nepranešama, ar jau yra tokio laivo pirkėjų. Tačiau bendrovė JMS skelbia, jog jau bendradarbiauja su stambia tarptautine gynybos kompanija ir projektuoja 45 metrų ilgio GHOST versiją.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (10)