Gytis Dovydaitis. 10 patarimų nespalvotosios fotografijos pagerinimui  (7)

Nespalvota fotografija visuomet buvo laikoma brandesne bei rimtesne, žinoma, jei tuo nėra piktnaudžiaujama. Ne paslaptis, jog spalvota fotografija atsirado kur kas vėliau, nei nespalvota. Yra tikrai ne vienas garsus pasaulyje fotografas fotografuojantis vien tik nespalvotai – tai gali tapti Jūsų, kaip fotografo, braižu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šįkart panagrinėsime nespalvotos fotografijos platybes, nes, nors ir gali pasirodyti netikėta, fotografuojant nespalvotai atsiranda daug papildomų veiksnių nuotraukoje, kurių nesupratus ir nepažabojus, fotografijos padarymas nespalvota tikrai nepadarys jos geresne.

Fotografuokite spalvotai, RAW formatu

Iš techninės pusės, tai vienas pagrindinių dalykų, kuriuos derėtų įsidėmėti. Kuomet padarote spalvotą fotografiją ir ją konvertuojate į nespalvotą, RAW formato naudojimas leidžia džiaugtis kur kas kokybiškesnėmis nespalvotomis fotografijomis. Jei Jūsų fotoaparatas palaiko RAW formatą, būtinai jį naudokite, nesvarbu, kad failai užima daug daugiau – kokybė ir lankstumas redaguojant duoda savo.

Žaiskite su J/B nustatymais konvertuojant

Kuomet fotografiją ruošitės paversti nespalvota, turėkite omenyje, jog ta pati nuotrauka gali būti nespalvota labai skirtingai. Jei naudosite RAW, tuomet programoje, kuria atsidarysite failą, turėtų būti galimybė nuotrauką paversti nespalvota – paeksperimentuokite šios opcijos nustatymais ir pamatysite kaip stipriai fotografiją gali pakeisti skirtingi J/B nustatymai.

Naudokite kuo žemesnį ISO

Tai, be abejo, galioja ir spalvotajai fotografijai, tačiau derėtų turėti omenyje, jog aukšto ISO sukelti triukšmai nespalvotoje fotografijoje bus tik dar geriau matomi. Žinoma, kartais jie tinka nuotraukai, tačiau jau geriau nufotografuoti be triukšmų ir vėliau, pamačius, jog jų reikia, pridėti redagavimo programa, nei padaryti triukšmingą nuotrauką ir rūpintis triukšmų panaikinimu.

Pakelkite kontrastą

Dažnai nespalvotos fotografijos būna ypač kontrastingos. Kodėl? Nes paprastai jos taip atrodo gražiau. Didelis kontrastas puikiai tinka nespalvotoje fotografijoje, tad redaguodami nuotrauką kompiuteriu, padidinkite jį.

Atkreipkite dėmesį į detales

Nespalvota fotografija žiūrovui sumažina darbo – jam nereikia matyti spalvų, nes lieka tik dviejų spalvų atspalviai, dėl to dėmesys labiau sutelkiamas į fotografijos detales: įvairias linijas, formas, tekstūras. Fotografuodami ieškokite simetriškų, įdomių formų. Taip pat ilgu išlaikymu padarytos fotografijos atrodo labai gražiai jas konvertavus į J/B. Galite eksperimentuoti kaip minimalistas, nuotraukoje naudodami tik linijas, svarbiausia yra surasti tokią vietą, kurioje pavyktų atrasti daug originalių rakursų toms linijoms perteikti.

Kompozicija dabar dar svarbesnė

Nespalvotoje nuotraukoje išryškėja ne tik įvairios detalės, bet ir kompozicijos klaidos, tad stenkitės jų vengti. Tik įvaldę kompozicijos taisykles gebėsite padaryti pritrenkiančias fotografijas.

Žaiskite šešėliais

Nespalvotoje fotografijoje šešėliai tampa kur kas pastebimesni, tad pasinaudokite tuo – visą fotografiją galima sukomponuoti vien iš šešėlių, kas fotografuojant spalvotai yra neįgyvendinama. Spalvotoje fotografijoje dėmesį pernelyg patraukia spalvos, kad šešėliai būtų taip gerai pastebėti.

Fotografuokite esant prastam apšvietimui

Kuomet diena būna apsiniaukus, kuomet tvyro rūkas, dauguma fotografų sėdi namie, kadangi lauke prastas apšvietimas, tačiau jei fotografuosite nespalvotai, tas jums nėra pernelyg svarbu. Jūs panaikinsite visus apsiniaukusios dienos atspalvius, galėsite pakelti kontrastą ir tuomet žiūrovas žiūrėdamas į Jūsų fotografiją net nenutuoks, kad ji buvo padaryta niūrią ir apsiniaukusią dieną.

Kartais J/B gelbsti prastas nuotraukas

Bet tik kartais! Jokiu būdu šia taisykle nepiktnaudžiaukite. Pavyzdžiui, fotografuojant vakarėlius, dažnai susiduriama su daug tarpusavyje nederančių spalvų, kadangi žmonių būna daug ir jie visi apsirengę labai skirtingai. Chaoso galima išvengti labai paprastai – nuotrauką padarius nespalvota. Tačiau pernelyg dažnai šiuo dalyku nežaiskite, kadangi lygiai taip pat dažnai nuotraukos būna sugadinamos jas padarius nespalvotomis. Jei spalvota fotografija atrodo nyki ir monotoniška, spalvų panaikinimas šiuos trūkumus tik išryškins.

Naudokite papildomą apšvietimą

Kuomet fotografuojate nespalvotai, galite nesirūpinti dėl baltos spalvos balanso, dėl to papildomo apšvietimo spalvai nebėra tokia svarbi. Fotografijos atrodo labai gražiai fotografuojant atvira diafragma ir apšvietus pirmą planą, tuomet fonas būna kur kas tamsesnis ir labai gražiai išplaukęs – tai gera technika siekiant kuo stipriau pabrėžti fotografuojamą objektą.

Tikiuosi, jog šiuos patarimus įsidėmėsite ir kitą kartą fotografuodami turėsite juos omenyje. Jei ruošiatės fotografiją padaryti nespalvota, tuomet turite tiesiog pradėti matyti nespalvotai, tai yra, užuot kreipę dėmesį į spalvas ir apšvietimo kokybę, pastebėkite formas, linijas, tekstūras, šešėlius, kadangi tai yra pagrindinis kompozicinis elementas nespalvotoje fotografijoje. Na, o dabar pirmyn į lauką fotografuoti! Nors ir pastaruoju metu vis daugiau pasitaiko apsiniaukusių dienų, tačiau juk galite tuo nesirūpinti, jei fotografuosite nespalvotai. Sėkmės!

Straipsnio ir nuotraukų autorius Gytis Dovydaitis iš fotofabrikas.lt/fotostudija.
Elektroninis paštas: gytis.dovydaitis@fotofabrikas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gytis Dovydaitis
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)